Vojna akcija u Maliju pitanje sedmica

Radiosarajevo.ba
Vojna akcija u Maliju pitanje sedmica

Vojna akcija zapadnoafričkih snaga u cilju suzbijanja islamističkih ekstremista koji su zauzeli sjeverni dio Malija, nakon puča u martu, počet će za nekoliko sedmica, izjavio je francuski ministar odbrane Jean-Yves Le Drian, prenosi Fena.

"U pitanju su sedmice, ne mjeseci, već sedmice", rekao je ministar za francusku televiziju, ističući da je sjeverni dio te zapadnoafričke zemlje "terorističko utočište".

Le Drian je, međutim, ponovio da Francuska "neće slati svoje vojnike na teren", ali će obezbjediti "logističku pomoć" i pomoći u planiranju.

"Integritet Malija garantuje sigurnost Evrope", rekao je Le Drian, ističući da je za vojnu akciju u toj zemlji neophodno poštovati smjernice Ujedinjenih nacija, prenosi AFP.
 
Vojni pučisti preuzeli su vlast u prijestonici Bamaku u martu, zbacivši predsjednika Amadua Tumanija Tura, dok su sjeverni i istočni dijelovi zemlje pali u ruke pobunjeničkim Tuarezima i milicijama povezanim s Al Kaidom.

Ministri vanjskih poslova EU u ponedjeljak su dali "zeleno svijetlo" da se hitno napravi plan za moguću vojnu misiju u Maliju.

Francuska je sačinila nacrt rezolucije Vijeća igurnosti UN-a kojom se traži izrada detaljnog plana u roku od 30 dana o međunarodnoj vojnoj intervenciji poslije formalnog zahtijeva vlasti u Bamaku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije