Vodostaj rijeke Rajne na zapadu Njemačke prešao kritičnu tačku

AA
Vodostaj rijeke Rajne na zapadu Njemačke prešao kritičnu tačku
Vodostaj rijeke Rajne na zapadu Njemačke dostigao je kritični nivo nakon obilnih kiša i otapanja snijega na jugu zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Stanovnici koji žive u obližnjim naseljima strahuju od velikih poplava. U Kelnu, najvećem gradu pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija, vodostaj je u popodnevnim satima dostigao čak 8,80 metara te uveliko prešao kritičnu tačku.

Zbog visokog vodostaja poplavljani su i putevi u blizini rijeke Rajne u određenim dijelovima Kelna, dok veći brodovi ne mogu prolaziti ispod mostova.

Lokalne vlasti su saopćile da je voda ušla u neke domove i trgovine. Metreorolozi su poručili da će vodostaj rijeke u večernjim satima prestati sa rastom. Očekuje se da će se vremenski uvjeti na zapadu Njemačke promijeniti u idućih nekoliko dana uz manje pljuskova već od nedjelje.

Keln je i 1993. i 1995. godine bio izložen velikim poplavama nakon porasta vodostaja rijeke Rajne. Osim rijeke Rajne, ovog vikenda je i vodostaj rijeka Mosella i Dunava na zapadu Njemačke dostigao kritični nivo. Kuće u nekim područjima oko rijeke Moselle u subotu su također poplavljene.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije