Vlasti pojačale represiju pred izbore

Radiosarajevo.ba
Vlasti pojačale represiju pred izbore

Amnesty International je skrenuo pažnju na posljednji val kršenja ljudskih prava pristaša opozicije i novinara u Bjelorusiji, koji predstavlja pokušaj utišavanja opozicijskih glasova uoči izbora koji se trebaju održati 23. septembra.

Ova organizacija je saopštila da je zabilježila nagli porast hapšenja učesnika na mirnim protestima, čime se krši pravo na slobodu izražavanja i okupljanja.

Yahor Viniatski, aktivista kampanje Reci istinu, uhapšen je 5. septembra, a Okružni sud Pervomajskii u Minsku ga je potom osudio na sedam dana administrativnog pritvora. Istoga dana pretražen mu je stan, a materijali povezani s kampanjom zaplijenjeni.

Neki opozicijski kandidati odlučili su se povući iz izborne utrke rekavši da nema pozitivnih promjena u izbornom okruženju Bjelorusije, navodi organizacija. Prestavnici opozicije nisu uključeni u izborne odbore koji nadziru pravednost izbornog procesa.

Dvojica aktivista organizacije mladih Zmena pritvorena su 7. septembra, a kasnije i osuđena, jedan na tri, a drugi na deset dana zatvora. Novinari koji su izvještavali o skupu na kojem se pozivalo na bojkot izbora pritvoreni su 18. septembra na nekoliko sati, a neki od njih su naveli da su tokom hapšenja i pretučeni.

Amnesty International je stoga pozvao bjeloruske vlasti da provedu temeljitu, nepristranu i učinkovitu istragu o prekomjernoj upotrebi sile nad novinarima te da odgovorne izvedu pred lice pravde.

Još od predsjedničkih izbora 2010. godine Amnesty International bilježi snažno pogoršanje stanja ljudskih prava u Bjelorusiji. Prema riječima ove ogranizacije, vlasti te zemlje provode sistemsku kampanju uznemiravanja i zastrašivanja boraca za ljudska prava, opozicijskih aktivista te aktivista iz civilnog društva. Svakodnevno pristižu izvještaji o pritvaranju, hapšenjima i optuživanju aktivista, izbacivanju iz advokatske komore onih advokata koji su se usudili braniti pritvorenike, uznemiravanju novinara te zastrašivanju i ometanju medijskih kuća i organizacija za ljudska prava.

Vezano:

Plišanim medvjedićima za slobodu govora

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije