Vladimir Putin pojasnio zašto je 'dopustio' pobunu grupe Wagner: 'Namjerno sam to napravio'

2
Radiosarajevo.ba
Vladimir Putin pojasnio zašto je 'dopustio' pobunu grupe Wagner: 'Namjerno sam to napravio'
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u televizijskom obraćanju u ponedjeljak navečer, 26. juna, da je namjerno dopustio da subotnja 24-satna pobuna Wagnerove milicije potraje kako bi izbjegao krvoproliće te da je ona ojačala nacionalno jedinstvo.

Tom izjavom, prvom nakon subote kada je zaprijetio da će slomiti pobunu, Putin namjerava podvući crtu ispod događaja koji su brojni zapadni čelnici vidjeli kao razotkrivanje ranjivosti ruskog predsjednika.

"Od samog početka događaja poduzeti su koraci prema mojim izravnim uputama kako bi se izbjeglo ozbiljno krvoproliće", rekao je Putin. "Trebalo je vremena, između ostalog, da se onima koji su pogriješili da prilika da dođu k sebi, da shvate da je njihovo djelovanje društvo čvrsto odbacilo, a avantura u kojoj su se našli tragična i destruktivna za Rusiju", dodao je Putin.

Ambasada SAD o snimku koji je objavio Konaković: 'Novinari moraju obavljati posao bez prijetnji'

Ambasada SAD o snimku koji je objavio Konaković: 'Novinari moraju obavljati posao bez prijetnji'

Putin nije spomenuo Prigožina, koji je zahtijevao da ministar odbrane Sergej Šojgu i načelnik Glavnog stožera Valerij Gerasimov dođu u Rostov na razgovor s njim.

Putin nije spominjao ni planirane kadrovske promjene u Ministarstvu odbrane, iako je oko 23 sata po moskovskom vremenu prikazan na televiziji kako se obraća na sastanku šefova svojih sigurnosnih odjela, uključujući Šojgua.

Putin Address in Russia on Wagner Group Rebellion

In a speech to the Russian nation, Russian President Vladimir Putin excoriated the organizers of the Wagner rebellion by calling them "traitors." The Russian leader said the organizers lied to their own people and "pushed them to death, under fire, to shoot their own," deflecting Wagner fighters' culpability for storming the southern city of Rostov, which they temporarily seized on their way toward Moscow. Putin invited the Wagner soldiers and their commanders, whom he called "patriots," to join the Russian military by signing with the Russian Ministry of Defense or with other law enforcement agencies. He also gave them the option if they wanted to go back to their families and friends or to move to Belarus should they choose. The Russian leader made no mention of Wagner chief Yevgeny Prigozhin, who led the revolt. However, he said the organizers of this rebellion betrayed "their country, their people, betrayed those who were drawn into the crime." He also said that through this revolt, the organizers gave Russian enemies what they wanted — "Russian soldiers to kill each other, so that military personnel and civilians would die, so that in the end Russia would lose … choke in a bloody civil strife." Putin also said he had deliberately let Saturday's 24-hour mutiny by the Wagner militia go on as long as it did to avoid bloodshed, and that it had reinforced national unity. Prigozhin on Monday made his first public comments since the brief rebellion he launched against Russia's military leadership. https://www.voanews.com/a/russian-defense-minister-appears-on-tv-after-wagner-rebellion/7152862.html

Posted by Voice of America on Monday, June 26, 2023

"Organizatori pobune, izdavši svoju zemlju, svoj narod, izdali su i one koje su uvukli u zločin. Lagali su im, gurnuli ih u smrt: pod paljbu, da strijeljaju svoje", kazao je Putin i zahvalio borcima i zapovjednicima Wagnera koji su se povukli iz pobune i rekao da su velika većina članova Wagnera bili domoljubi.

Rekao je da oni koji odluče ne potpisati ugovore s vojskom prema nalogu Ministarstva odbrane mogu se ili preseliti u Bjelorusiju ili se jednostavno vratiti svojim porodicama.

Putin je rekao da su sve razine društva zauzele "čvrsto, nedvosmisleno stajalište potpore ustavnom poretku". "Sve je ujedinilo i okupilo ono glavno", rekao je, "odgovornost za sudbinu domovine".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije