Vjernici ispunili džamije širom Turske: Erdogan klanjao bajram-namaz u istanbulskoj ljepotici

0
AA
Vjernici  ispunili džamije širom Turske: Erdogan klanjao bajram-namaz u istanbulskoj ljepotici
Foto: AA / Bajram-namaz u Turskoj

Mnogobrojni vjernici jutros su klanjali bajram-namaz u džamijama širom Turske čime je počelo obilježavanje jednog od dva velika muslimanska praznika Ramazanskog-bajrama.

Vjernici su tradicionalno ispunili džamije, ali i njihove musale i dvorišta u Istanbulu, Ankari, Izmiru, Konyi, Bursi, kao i u svim drugim turskim gradovima, uključujući i Hatay i druge na jugu zemlje koji su u februaru pogođeni razornim zemljotresom.

Vjernici su klanjali su bajram-namaz i u istanbulskoj džamiji Aji Sofiji, a među vjernicima u toj istanbulskoj ljepotici je bio i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Pogledajte kako je Ibrahim Šehić sjajno branio zicere Cristianu Ronaldu: Portugalac nije mogao ništa

Pogledajte kako je Ibrahim Šehić sjajno branio zicere Cristianu Ronaldu: Portugalac nije mogao ništa

Također, hiljade vjernika u prijestolnici Ankari bajram-namaz je klanjalo u džamijama Haci Bayram Veli i Kocatepe.

U džamijama u Turskoj je jutros upriličen i prigodan vjerski program kao i učenje odlomaka iz Kur'ana, a poseban program održan je i u istanbulskoj Velikoj Camlici.

Nakon klanjanja bajram-namaza, vjernici tradicionalno odlaze na mezarje, kako bi proučili Fatihu, prvu Kur'ansku suru, pred duše umrlih članova porodice.

Također, Bajram je prilika da ljudi posjete jedni druge, a posebno mu se raduju najmlađi, koji tokom praznika prikupljaju poklone.

Bajram-namaz u Turskoj
Foto: AA: Bajram-namaz u Turskoj

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije