Virus HIV-a se u arapskim zemljama širi velikom brzinom

Radiosarajevo.ba
Virus HIV-a se u arapskim zemljama širi velikom brzinom

Ministri zdravstva zemalja članica Arapske lige saopćili su kako se virus HIV-a širi velikom brzinom u arapskim zemljama. Navodi se da se ovaj virus najbrže širi u Džibutiju, gdje je 1,2 posto oboljelih od AIDS-a, a zatim u Somaliji s 0,2 posto, javlja Anadolu Agency.

U pojedinim arapskim zemljama HIV se širi najviše zbog korištenja droge, dok je u drugim tako zbog stupanja u intimne odnose bez adekvatne zaštite. Povećan je i broj onih koji se liječe od ove bolesti, ali je taj procent još uvijek vrlo mali, navodi se u saopćenju.

Prema izvještajima Ujedinjenih nacija (UN), u arapskim zemljama ima preko 250.000 osoba oboljelih od HIV-a, dok postoje drugi izvori, koji navode da je taj broj veći od 600.000.

Sastanak ministara zdravstva počeo je jučer u Kairu, a traje i danas. Ministri će na sastanku razgovarati i o zdravstvenoj situaciji građana u Palestini, sirijskim izbjeglicama i lijekovima kojima je istekao rok trajanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije