I virus ebole ponovo se počeo širiti, WHO hitno poslao epidemiologe u Kongo

0
Fena
I virus ebole ponovo se počeo širiti, WHO hitno poslao epidemiologe u Kongo
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Virus ebole ponovo se širi na istoku Demokratske Republike Kongo, gdje je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) uputila tim svojih epidemiologa nakon smrti žene od te bolesti i tri mjeseca nakon proglašenja kraja prethodne epidemije.

"Virus ebole se ponovo pojavio na istoku DRK-a", rekao je kongoanski ministar zdravstva Eteni Longondo za državnu televiziju.

Potvrdio je da je žena umrla 3. februara u okolini Biene, na istoku zemlje, te da je analiza uzorka krvi pokazala da je bila pozitivna na virus ebole.

Afrički ured WHO-a u saopćenju navodi da u selu Biena epidemiolozi WHO-a vode istragu na terenu te da je otkriveno 70 kontakata umrle.

Ovaj novi slučaj prijavljen je nakon što je 18. novembra prošle godine službeno proglašen kraj jedanaeste epidemije ebole u pokrajini Ekvatoru, na sjeverozapadu, koja je odnijela 55 života od 130 prijavljenih slučajeva bolesti. Oporavak zadnjeg bolesnika od ebole potvrđen je u toj kongoanskoj pokrajini 16. oktobra 2020. godine.

Ministar zdravstva u nedjelju nije proglasio dvanaestu epidemiju ebole, ali je sredinom novembra upozorio da u Kongu postoji "stalna opasnost ponovnog izbijanja ebole”.

Virus ebole, koji je 1976. otkrio Peter Piot i međunarodni tim, u kojemu je bio i kongoanski profesor Muyembe, prenosi se na čovjeka sa zaražene životinje.

S čovjeka na čovjeka se prenosi tjelesnim tekućinama, a glavni simptomi su vrućica, povraćanje, krvarenje i dijareja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije