Vijeće sigurnosti UN očekuje nastavak dijaloga

Radiosarajevo.ba
Vijeće sigurnosti UN očekuje nastavak dijaloga

U Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija završena je sjednica posvećena situaciji na Kosovu.

Sjednica je počela predstavljanjem izvještaja o situaciji na Kosovu od jula do oktobra 2012, koji je putem telekonferencije iz Prištine pročitao šef UNMIK-a Farid Zarif.

On je pohvalio srpske i kosovske lidere koji su pokazali volju da poprave odnose Beograda i Prištine i izrazio nadu da će VS UN-a podržati dijalog.

On je u obraćanju VS UN-a putem videolinka iz Prištine istakao da ne treba očekivati da će nastavak dijaloga ići brzo i lako, izrazivši nadu da tu inicijativu VS neće samo pohvaliti nego i podržati.

"Zadovoljan sam razvojem situacije, ali pogotovo liderima koji su pokazali volju da poprave odnos Beograda i Prištine. Obojica su pokazali da gledaju u budućnost, a ne u prošlost", rekao je Zarif, govoreći o dva direktna susreta premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija.

Kao i svakom procesu u kojem se prevazilaze naslijeđa iz prošlosti, dodao je, lideri će se naći suočeni sa brojnim preprekama, uključujući i poteškoće sa njihovim biračima.

"Situacija na terenu je ponekad van konteksta mirnih rješenja i otežava situaciju", rekao je on i dodao da danas postoji veće jedinstvo svih strana na terenu.

Šef UNMIK-a je još rekao da protesti protiv hapšenja nekadašnjih lidera OVK osumnjičenih za ratne zločine pokazuje da je situacija na Kosovu još krhka. Zarif je izrazio zabrinutost zbog povremenih incidenata, vandalizama i krađa uperenih protiv pripadnika manjinskih zajednica, javio je Tanjug.

Pored Zarifa, na sjednici je govorio i šef srpske diplomatije Ivan Mrkić.

Osnova za optimizam
Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon pozdravio je u svom redovnom tromjesečnom izvještaju o situaciji na Kosovu "konstruktivne korake" u okviru nastavka dijaloga Beograda i Prištine, izražavajući nadu da će on postepeno dovesti do normalizacije odnosa i uspostavljanja trajnog mira u regionu.

On je naveo da su u prethodnom periodu, od 16. jula do 15. oktobra, načinjeni pozitivni pomaci u nastojanjima da se provedu dogovori postignuti u dijalogu uz posredovanje Evropske unije.

"Pozdravljam uvjeravanja Beograda i Prištine u pogledu njihove spremnosti i posvećenosti da nastave snažno angažiranje u dijalogu, kako bi se riješila sporna pitanja mirnim putem i u cilju održanja njihove zajedničke evropske perspektive", navodi se u izvještaju.

"Posljednjih nekoliko mjeseci pokazali su da su strane sposobne da prevaziđu prepreke nastale zbog različitih interpretacija dogovora i da su voljne da krenu naprijed", istakao je Ban.

On je ocijenio da "konstruktivni koraci preduzeti tokom ovog perioda u pogledu zajedničkog upravljanja administrativnim prijelazima i regionalne saradnje daju osnova za optimizam".

Šef UN-a je ukazao da nakon ovih koraka sada treba da uslijedi potpuno provođenje ovih i drugih sporazuma, postignutih tokom prošlih sastanaka u okviru dijaloga.

"Radujem se nastavku dijaloga i nadam se da može biti stvoren podsticaj kako bi se Beograd i Priština postepeno ali sigurno kretali ka normalizaciji odnosa i uspostavljanju trajnog mira u regionu", zaključio je Ban.

On je u izvještaju istakao da je u prethodnom tromjesečju bezbjednosna situacija na Kosovu bila "pretežno mirna", ali je ukazao da bezbjednosni incidenti i dalje izazivaju zabrinutost.

Generalni sekretar UN-a je pozvao lidere u Beogradu i Prištini, kao i lokalne vlasti, da pokažu "uzdržanost, strpljenje i dobru volju, neophodnu kako bi se postiglo održivo rešenje".

Srbija mora prestati da finansira ilegalne strukture

Šef diplomatije Kosova Enver Hodžaj rekao je na sjednici VS UN-a da Srbija mora da prestane da finansira i održava ilegalne strukture na Kosovu, jer to ugrožava stabilnost na sjeveru Kosova.

"Srbija vodi, kontrolira i finansira ilegalne paramilitarne jedinice na sjeveru Kosova. To mora da prestane. To predstavlja veliku prijetnju stabilnosti ne samo Kosova već i cijelog regiona", rekao je Hodžaj.

On je rekao da Kosovo želi da normalizira odnose sa Srbijom, u prilog čemu ide i nastavak dijaloga dvije strane, uz posredovanje EU.

"Kosovo i Srbija su imali tešku prošlost. Međutim, naš je zajednički interes da okončamo tu stranicu historije. Kao nezavisne države treba da se okrenemo budućnosti, a kao susjedi imamo obavezu da normalizujemo odnose, što će unaprijediti život ljudi i ubrzati ulazak obje zemlje u EU", poručio je Hodžaj.

On je dodao da dijalog o normalizaciji odnosa sa Beogradom mora da bude u skladu sa nezavisnošću Kosova, njegovim teritorijalnim integritetom i suverenitetom i Ustavom, ukazujući da je dijalog demokratska vrijednost i "priznanje da se nasiljem ne mogu riješiti problemi".

On je naveo da Kosovo očekuje da se Srbija uzdrži svake retorike protiv priznanja Kosova ili njegovog učlanjenja u međunarodne organizacije. "Kosovo je odlučilo da budućnost gradi u miru i povjerenju sa susjedima... Vjerujemo da je buduća normalizacija odnosa sa Srbijom naša sudbina", poručio je Hodžaj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije