Vijeće sigurnosti osudilo sjevernokorejsku nuklearnu probu

Radiosarajevo.ba
Vijeće sigurnosti osudilo sjevernokorejsku nuklearnu probu

Vijeće sigurnosti UN osudio je nuklearnu probu u Sjevernoj Koreji i odlučio da pripremi novu rezoluciju u vezi sa nuklearnim aktivnostima Pjongjanga.

Ruski ambasador Vitalij Čurkin, čija zemlja predsjedava Vijećem u maju, rekao je da su članice tog tijela UN konstatovale da je Sjeverna Koreja prekršila prethodnu rezoluciju.

"Članice Vijeća sigurnosti UN su izrazile oštro protivljenje i osudile nuklearnu probu koju je Sjeverna Koreja izvršila 25. maja ove godine, i koja predstavlja jasno kršenje Rezolucije 1718 Savjeta bezbjednosti UN", rekao je Čurkin novinarima.

On je rekao da su članice Vijeća sigurnosti UN odlučile da odmah počnu da rade na rezoluciji o tom pitanju, "u skladu sa svojim odgovornostima prema Povelji UN".

Američka ambasadorka u UN Susanne Rice rekla je da SAD žele da nova rezolucija o Sjevernoj Koreji bude "oštra" nakon nove nuklearne probe.

rtrs/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije