Venecuela protjerala diplomate SAD-a

Radiosarajevo.ba
Venecuela protjerala diplomate SAD-a

Vlada predsjednika Venecuele Nicolasa Madura, dala je trojici američkih diplomata 48 sati da napuste zemlju, javlja Tanjug.

Ova odluka je donesena pošto je Washington stao u odbranu opozicionog lidera, kojeg vlasti u Caracasu optužuju za krvoproliće na antivladinim protestima.

Ministar vanjskih poslova Elias Jaua, rekao je da su američke diplomate pokušale da se ubace na univerzitete u Venecueli, pod izgovorom da se bave konzularnim poslom vezanim za studentske vize. Jaua je rekao i da svo troje diplomata imaju zvanje zamjenika konzula, prenio je AP.

Jaua je ponovio optužbe koje je ranije iznio Maduro, da SAD sarađuju s opozicionim liderom Leopoldom Lopezom, u namjeri da sruše njegov socijalistički režim. SAD su ove optužbe odbacile.

Američki državni sekretar John Kerry rekao je u subotu da bi hapšenje Lopeza imalo "obeshrabrujući efekat" na pravo građana Venecuele da slobodno izraze svoje stavove.

Vlasti Venecuele optužile su Lopeza za ubistvo i terorizam za vrijeme nedavnih četverodnevnih antivladinih protesta u kojima je poginulo troje ljudi, a obje strane optužuju jedna drugu za krvoproliće.

Najmanje tri osobe su poginule, a 23 povrijeđene na protestima antivladinih i provladinih pristalica u Caracasu 12. februara.Tom prilikom se okupilo oko 10.000 protivnika predsjednika Madura, a Lopez je poručio da će privući milione ljudi da izađu na ulice, usprotive se korupciji i kriminalu i izvrše pritisak da vlada podnese ostavku.

To su bile najmasovnije demonstracije s kojima se Maduro suočio od izbora za predsjednika prije skoro godinu dana, nakon smrti Huge Chaveza.

Posljednjih nekoliko sedmica održano je niz manjih demonstracija širom Venecuele. Maduro je povodom protesta rekao da "desničarski fašisti" pokušavaju da ga svrgnu s vlasti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije