Venecija: U poplavama umrlo još dvoje ljudi, Italijane očekuje još jedan težak dan

Fena
Venecija: U poplavama umrlo još dvoje ljudi, Italijane očekuje još jedan težak dan
Foto: EPA / Poplave u Veneciji

Veneciju su i u petak ugrožavali izuzetno visoki nivoi vode, samo nekoliko dana nakon što je taj grad u laguni bio pogođen najtežim poplavama u više od 50 godina.

Centralni Trg Svetog Marka poplavljen je i zatvoren za turiste, dok su u prodavnicama i hotelima visoki nivoi vode.

U Veneciji su pronađene još dvije mrtve osobe. Njihova tijela pronađena su u jednoj kući, a sumnja se na trovanje ugljičnim monoksidom. Radi se o majci u sedamdesetim godinama i njezinom sinu.

Lokalne vasti saopćile su da je plimni val dostigao 154 centimetra, nešto manje od očekivanog nivoa i znatno manje od nivoa od 187 centimetara zabilježenog u utorak.

To je, međutim, još dovoljno da 70 posto grada ostane pod vodom, stvarajući dodatne probleme građanima koji se suočavaju s još jednom velikom akcijom čišćenja.

"Danima se suočavamo s ovakvom situacijom i mi jednostavno ne možemo ništa više učiniti", izjavila je stanovnica Venecije Nava Naccara.

Italijanska vlada u četvrtak je proglasila vanredno stanje u Veneciji, dodijeljujući gradskim vlastima 20 miliona eura za sanaciju šteta. Gradonačelnik Luigi Brugnaro danas je prognozirao da će troškovi sanacije šteta biti kudikamo viši od te cifre.

"Venecija je uništena još jednom. Govorimo o štetama koje iznose milijarde eura. Ovo je vanredna situacija, ali mi ćemo je prevazići", izjavio je Brugnaro u video snimku postavljenom na Twitteru.

Zvuci sirena su odjekivali Venecijom od ranih jutarnjih sati, upozoravajući na visoki plimni val, a kripta ispod Bazilike Svetog Marka brzo je poplavljena.

Nakon današnjih poplava meteorolozi su prognozirali plimni val između 110 i 120 centimetara tokom vikenda. U normalnim okolnostima, plimni val između 80 i 90 centimetara smatra se visokim, ali savladivim.

Gradonačelnik je okrivio klimatske promjene za najviše nivoe vode u njegovom gradu u posljednjim godinama, što znači da gradske vlasti moraju da se nose nivoom mora višim za 20 centimetara od onog registrovanog prije jednog stoljeća, i mogao bi rasti znatno i više.

Grupe volontera i studenata stigle su u centar grada kako bi pomogle u otvaranju poslovnih prostora i prodavnica, dok škole ostaju zatvorene.

Ne očekuje se da će barijera od poplava, da zaštiti Veneciju, od visokog plimnog vala početi s radom do kraja 2021. godine, nakon što je taj projekat bio ugrožen nizom problem karakterističnih za italijanske infrastrukturne programe - korupcijom, povećanim troškovima i prekoračenjem rokova, prenosi afgencija Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije