Veliki napad u Crvenom moru: "Gađali smo teretni brod i američke ratne razarače!"

2
Radiosarajevo.ba
Veliki napad u Crvenom moru: "Gađali smo teretni brod i američke ratne razarače!"
Foto: EPA / Vojni brod / Ilustracija

Jemenski Huti koje podržava Iran gađali su brod Propel Fortune u Adenskom zaljevu, rekao je vojni glasnogovornik grupe Jahja Sarea u govoru koji je prenijela televizija u subotu ujutro.

Huti napadaju brodove u Crvenom moru od novebra u, kako kažu, kampanji solidarnosti s palestinskim narodom pod opsadom u Pojasu Gaze.

Sarea je također u subotu rekao da su gađali "više američkih ratnih razarača u Crvenom moru i Adenskom zaljevu sa 37 dronova".

Važna informacija za vozače u Sarajevu: Danas izmjena režima saobraćaja

Važna informacija za vozače u Sarajevu: Danas izmjena režima saobraćaja

U subotu ujutro, brodovi i avioni američke mornarice oborili su 15 letjelica bez posade (UAV) jemenskih Huta u području Crvenog mora, saopćila je Centralna komanda SAD (CENTCOM).

Vojska je odgovorila na veliki napad Huta koji su pokrenuli u Crvenom moru i Adenskom zaljevu, rekao je CENTCOM u objavi na platformi X.

[twitter]https://twitter.com/SputnikInt/status/1766384437174964383[/twitter]

Bespilotne letjelice "neposredna su prijetnja trgovačkim brodovima, američkoj mornarici i koalicijskim brodovima u regiji", rečeno je.

Sarea je rekao da će nastaviti s napadima "sve dok agresija ne prestane i dok se ne ukine opsada palestinskog naroda u Pojasu Gaze".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije