Velika uzbuna - Spasioci traže 400 turista, otkazani letovi

Radiosarajevo.ba
Velika uzbuna - Spasioci traže 400 turista, otkazani letovi
Spasilačke ekipe Indonezije upućene su danas da evakuiraju gotovo 400 turista, većinom stranaca, nakon erupcije vulkana na planini koju posjećuju planinari u velikom broju, rekao je zvaničnik ove zemlje u jugoistočnoj Aziji.

Erupcija vulkana na planini Barujari počela je jučer poslijepodne, izazvavši  dim i pepeo dva kilometra u nebo na otoku Lombok, istočno od Balija, precizirao je glasnogovornik Nacionalne agencije za prirodne katastrofe Sutopo Purvo Nugroho.

Gotovo 400 osoba je bilo u planini  Barujari i u blizini vulkanske kupe u krateru vulkana Rinjani koji je visok 3.726 metara.

“Jedna ekipa spasilaca uputila se na Rinjani da evakuira turiste. Spasioci su krenuli jutros”, rekao je Nugroho za AFP.

Vlasti su preporučile planinarima da ostanu najmanje tri kilometra od vulkana u erupciji, što je atrakcija koja svake godine privlači hiljade pješaka na vrh planine Rinjani.

Glasnogovornik Nugroho je precizirao da je 389 planinara, velika većina stranaca, ušla od nedjelje u nacionalni park, računajući i planinu Rinjani, jedan od 129 aktivnih vulkana arhipelaga na “vatrenom pojasu Pacifika”.

Nivo uzbune za vulkan Barujari podignut je jučer, ali ostaju još dva stepena u najvišoj kategoriji.

Zbog pepela otkazani su svi letovi u Lomboku, ali i na Baliju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije