Velika podrška nominaciji Malale za Nobela

Radiosarajevo.ba
Velika podrška nominaciji Malale za Nobela

Više od milion ljudi iz cijelog svijeta potpisalo je peticiju za dodjelu Nobelove nagrade za mir Malali Yousafzai, pakistanskoj djevojčici koja je prije mjesec dana čudom preživjela napad u kojem su je tamošnji talibani ranili u glavu i koja se još uvijek nalazi na liječenju u Birminghamu.

"Malala nije obična djevojčica, ona govori u ime svih žena koje su zbog spola ostale bez obrazovanja", ocijenila je Shahida Choudhary, koja u Velikoj Britaniji vodi kampanju kako bi premijer David Cameron i visoki politički zvaničnici predložili Malalu Odboru za dodjelu Nobelove nagrade.

Ambasadorica dobre volje UNHCR-a Angelina Jolie prva je predložila Malalu za Nobelovu nagradu za mir, te istovremeno donirala 50.000 dolara u fond za podršku Malalinim naporima da obrazovanje bude dostupno svim djevojčicama u Pakistanu.

"Ukoliko Malala dobije Nobelovu nagradu, bit će to jasna poruka kako svijet podržava one koji staju u odbranu prava djevojčica na školovanje", dodala je. Nominacije za Nobelovu nagradu za 2013. godinu završit će se u februaru.

Peticiju za nominaciju Malale za Nobelovu nagradu već su potpisali brojni zvaničnici i intelektualci iz Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Italije, Pakistana, Indije i drugih zemalja.

Peticija se može potpisati na internetskoj stranici Change.org.

Malala je ranjena iz vatrenog oružja 9. oktobra u Mingori, na sjeverozapadu Pakistana, dok se sa drugaricama vraćala iz škole u školskom autobusu. Odgovornost za napad preuzeli su talibani, koji su je napali jer se zalagala za obrazovanje djevojčica u svojoj zemlji. Nekoliko dana kasnije prebačena je u vojnu bolnicu u Birminghamu, kako bi dobila što bolju zdravstvenu njegu, a bolnica je u petak objavila fotografiju djevojčice kako sjedi i čita knjigu.

UN je saopštio da razmatra imenovanje 10. novembra Danom Malale Yousafzai, kako ga je Pakistan proslavio prije dva dana.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije