Velika pobjeda Baracka Obame

Radiosarajevo.ba
Velika pobjeda Baracka Obame

Predstavnički dom američkog Kongresa kasno sinoć podržao je prijedlog zakona o reformi zdravstvenog sistema. Agencije ocjenjuju da je to velika politička pobjeda Baraka Obame.

Poslije višesatne debate, za prijedlog zakona bilo je 220 kongresmena, dok je protiv bilo njih 215. Svi republikanci, osim kongresmena iz Lousiane, bili su protiv reforme sistema zdravstva.

Obama je pozdravio usvajanje preijdloga zakona u Predstavničkom domu i izrazio nadu da će prijedlog biti podržan i u Senatu, kao i da će do kraja godine zakon biti usvojen.

Ovo je „prijedlog zakona koji će obezbijediti stabilnost i sigurnost Amerikancima koji imaju osiguranje, izbor kvalitetnog osiguranja onima koji ga nemaju i smanjit će zdravstvene troškove porodicama i preduzećima“, navodi se u saopštenju američkog predsjednika koje je izdato posle glasanja.

Sporni abortusi i visina troškova

Noć prije glasanja radilo se na uvjeravanju protivnika zakona u sopstvenim redovima. Oni su se protivili jer zakon predviđa da se abortusi finansiraju iz zdravstvenog osiguranja. Na kraju je dogovoreno da će to biti slučaj samo ako se radi o silovanju, incestu ili ako je život majke u opasnosti.

Republikanci zdravstvenu reformu odbijaju zbog troškova viših od 1,2 biliona dolara. Uz to, reforma znači uvođenje državnog zdravstvenog osiguranja u koje će biti uključene i osobe koje se u SAD nalaze ilegalno. Sistem bi trebalo da se finansira jednom vrstom poreza na bogate, koji bi prije svega pogađao imućne građane.

Cilj Obamine reforme jeste da se u sistem zdravstvenog osiguranja uključe i oni Amerikanci koji uopšte nisu zdravstveno osigurani. Procjenjuje se da takvih stanovnika SAD ima između 30 i 46 miliona. Plan predviđa državno zdravstveno osiguranje, ali pojedinim saveznim državama treba dati mogućnost da same odluče da li će ga ponuditi ili ne.

dw-world.de/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije