Velika Britanija: Više nismo u pandemiji, vakcine smanjile broj oboljelih

2
Radiosarajevo.ba
Velika Britanija:  Više nismo u pandemiji, vakcine smanjile broj oboljelih
Foto: EPA-EFE / Velika Britanija

Velika Britanija više nije u pandemiji COVID-19 zahvaljujući velikoj procijepljenosti koja je smanjila stopu zaraze za 90 posto.

Novim istraživanjem utjecaja cijepljenja na opću populaciju otkriveno je da je cjepivo imalo veliki utjecaj na smanjenje i simptomatskih i asimptomatskih slučajeva, piše Mirror.

Isti medij navodi da je prvi put u šest mjeseci koronavirus pao na treće mjesto najčešćih uzroka smrti u toj zemlji. Prema objavljenoj studiji, osim što vakcinacija pomaže smanjenju stope infekcija, ona također može smanjiti transmisiju virusa među populacijom.

Nakon primanja samo jedne doze vakcine, bez obzira na to je li riječ o vakcinama kompanije Pfizer ili AstraZeneca, zabilježen je pad od dvije trećine slučajeva koronavirusa, a utvrđena je i 74-postotna efikasnost protiv simptomatske infekcije.

Primanjem dvije doze primijećen je pad ukupnog broja slučajeva zaraze za 70 posto te 90 posto među simptomatskim slučajevima. Studija se temelji na podacima koje vode Univerzitet  u Oxfordu i Ured za nacionalnu statistiku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije