Velika Britanija u blokadi: Najveći štrajk željeznica u 30 godina

0
Radiosarajevo.ba
Velika Britanija u blokadi: Najveći štrajk željeznica u 30 godina
Foto: EPA-EFE / Zatvorene željezničke stanice

Najveći štrajk željeznica u posljednjih 30 godina u Velikoj Britaniji počeo je u utorak kada su deseci hiljada radnika napustili radna mjesta zbog spora oko plaća, uvjeta rada i radnih mjesta.

Ovaj bi štrajk mogao biti početak daljnjih akcija u industriji, ali i cjelokupnoj privredi u narednim mjesecima.

Štrajk je započeo rano ujutro, a očekuje se da će u njemu sudjelovati više od 40.000 radnika koji bi, kako je najavljeno, trebali štrajkati u utorak, četvrtak i subotu, što će dovesti do zastoja željezničke mreže.

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

Zbog štrajka je zatvorena i londonska podzemna željeznica.

Haos na londonskom aerodromu: Otkazani letovi, 'planina kofera na Heathrowu

Haos na londonskom aerodromu: Otkazani letovi, 'planina kofera na Heathrowu

Premijer Boris Johnson, koji je pod pritiskom da učini što više kako bi pomogao građanima u suočavanju s najtežom gospodarskom krizom posljednjih desetljeća, rekao je da će industrijska akcija dodatno usporiti opravak poduzeća od krize uzrokovane pandemijom, prenosi Hina.

Sindikati su najavili da bi štrajkovi željezničara mogli označiti početak "ljeta nezadovoljstva" kojem će se pridružiti i nastavnici, medicinari, komunalni radnici, pa čak advokati koji se uključuju u industrijske akcije. Sve to događa se u svjetlu velikih poskupljenja hrane i goriva koja guraju inflaciju prema stopi od 10%.

"Naša će kampanja trajati koliko god to bude potrebno", rekao je glavni sekretar sindikata radnika u željezničkom, pomorskom i transportnom saobraćaju RMT Mick Lynch u ponedjeljak novinarima, kako prenosi Reuters.

Premijer Johnson pak proziva sindikate da štete ljudima za koje su tvrdili da im pomažu.

"Time što nastavljaju ovaj štrajk, željezničari tjeraju putnike, ljude koji se voze na posao, koji u konačnici podržavaju poslove željezničkih radnika, a utječu i na tvrtke i društvene zajednice diljem zemlje", reći će Johnson svom kabinetu kasnije u utorak, priopćio je njegov ured.

Johnson preživio glasanje o povjerenju, ostaje na funkciji premijera Britanije

Johnson preživio glasanje o povjerenju, ostaje na funkciji premijera Britanije

Hiljade ljudi sudjelovale su u protestu koji se održao u subotu u centru Londona u organizaciji sindikata.

Štrajkovi se održavaju u vrijeme dok se putnici u britanskim zračnim lukama suočavaju s haosom zbog kašnjenja i otkazivanja letova u posljednjem trenutku uslijed nedostatka osoblja, a mnogi Britanci moraju mjesecima čekati na nove pasoši zbog kašnjenja u obradi.

Iako je britansko gospodarstvo u početku pokazivalo snažan oporavak od pandemijske krize, kombinacija nedostatka radne snage, poremećaja u lancima opskrbe, inflacije i trgovinskih problema nakon Brexita dovela je do rizika od recesije.

Vlada poručuje da daje dodatnu potporu milionima najsiromašnijih kućanstava, ali navodi kako bi povećanje plaća iznad stope inflacije uvelike uzdrmalo privredu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije