Velika Britanija strahuje: Šta će se dogoditi ako kralj Charles umre?

5
Radiosarajevo.ba
Velika Britanija strahuje: Šta će se dogoditi ako kralj Charles umre?
Foto: EPA / Kralj Charles III

Vijest da kralj Charles ima rak mnoge je navela da se zapitaju šta bi se dogodilo da on umre, kako s kraljevstvom, tako i s Camillom.

Saradnici kralja Charlesa i kraljice Camillle vjerovatno su spremni za svaki scenarij, pa i onaj da on umre prvi.

Iako kralj ima dugovječnost u svojim genima - njegov otac princ Philip umro je 2021. godine samo dva mjeseca prije svog 100. rođendana, a njegova majka kraljica Elizabeta umrla je u 96. godini pretprošlog septembra, vijest da ima rak mnoge je navela da se zapitaju što bi se dogodilo da on umre, kako s kraljevstvom, tako i s Camillom.

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

Kao što je smrt njegove majke, pokojne kraljice Elizabete II, bila predviđena planom za izvanredne situacije poznatim kao Operacija Londonski most, tako i postoje protokoli u slučaju kraljeve smrti Operacija Most Menai.

Princ William bi odmah postao monarh, a Kate Middleton bi najvjerovatnije postala kraljica ili kraljica supruga.

Kraljica Camilla u tom bi slučaju postala kraljica udovica, pisao je Daily Mirror. Neće biti kraljica regent (šef države), već će nastaviti obavljati svoju dužnost prema novom šefu države, jer nije imenovana u kraljevskoj liniji nasljedstva.

Prva je tu kraljevsku titulu koristila kraljica Adelaide, koja je za 12 godina nadživjela svog supruga, kralja Williama IV. Sva djeca para umrla su u djetinjstvu, a kruna je pripala Williamovoj nećakinji kraljici Viktoriji.

Kad bi postala udovica, kraljica Camilla vjerovatno bi bila slobodna sama donijeti odluku kako će joj budućnost izgledati. Mogla bi se povući u Ray Mill House, svoj dom na selu, ili nastaviti svoj dobrotvorni rad, u kojem se fokusirala na područja kao što su zdravlje, pismenost, umjetnost i podrška osobama koje su preživjele silovanje i seksualni napad.

Baka kralja Charlesa Elizabeta odlučila je biti kraljica majka nakon smrti svog supruga kralja Georgea VI 1952. godine i dolaska njihove najstarije kćeri Elizabete na tron.

Kraljica majka bila je potpora kraljici Elizabeti tokom njene vladavine, a pridružila se ostalim članovima kraljevske porodice na posebnim događajima kao što su Trooping the Color i Royal Ascot čak u svojim kasnim 90-ima. Umrla je 2002. godine u dobi od 101 godine, a kraljica Elizabeta govorila je o majčinoj 'zaraznoj želji za životom' u rijetkom televizijskom prijenosu iz dvorca Windsor uoči sprovoda kraljice majke.

"Tokom godina sam upoznala mnogo ljudi koji su se morali nositi s gubitkom porodice, ponekad u najtragičnijim okolnostima. Stoga se smatram sretnom što je moja majka bila blagoslovljena dugim i sretnim životom. Imala je zaraznu želju za životom i to ju je pratilo do samog kraja. Također znam da joj je njena vjera uvijek bila velika snaga", rekla je Elizabeta.

Ljekari otkrili u kojem stadijumu je rak kralja Charlesa i da li će se izliječiti

Ljekari otkrili u kojem stadijumu je rak kralja Charlesa i da li će se izliječiti

Pretprošle je godine kraljica Elizabeta objavila svoju želju da Camilla bude poznata kao kraljica supruga kad Charles stupi na tron, piše Story.

"Kada moj sin Charles postane kralj, znam da ćete njemu i njegovoj supruzi Camilli dati istu potporu koju ste davali meni; i moja je iskrena želja da, kada za to dođe vrijeme, Camilla postane kraljica supruga jer nastavlja svoju vjernu službu", poručila je Elizabeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije