Velika Britanija povlači ambasadora iz Tel Aviva?

Radiosarajevo.ba
Velika Britanija povlači ambasadora iz Tel Aviva?

Velika Britanija planira da povuče svog ambasadora iz Tel Aviva, kao i da obustavi bilateralne trgovačke odnose s Izraelom, u znak protesta zbog odluke izraelskog premijera Benyamina Netanyahua da započne gradnju jevrejskih naselja na palestinskoj zemlji.
„Ako Izrael istraje u ovoj svojoj odluci, mi ćemo uzvratiti oštrijom reakcijom“, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije

Nakon što je Palestina prošle sedmice dobila status zemlje nečlanice posmatrača u Ujedinjenim nacijama, izraelske vlasti su odobrile gradnju 3.000 stambenih objekata u Istočnom Jerusalemu, koji se nalazi blizu granice sa Zapadnom Obalom koja pripada Palestini. Prema informacijama iz Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije, ova odluka predstavlja veliku prepreku za dvodržavno rješenje, a i sam je britanski ministar izrazio zabrinutost zbog nje.

Međutim, informacija o povlačenju, koja je objavljena u izraelskim novinama, okarakterisana je kao spekulacija, jer ta odluka još nije donesena.

Ukoliko dođe do povlačenja amabasadora Velike Britanije iz Tel Aviva, to će biti prvo takvo povlačenje u istoriji odnosa dvije zemlje, javila je agencija Anadolija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije