Većina Egipćana podržala novi ustav

Radiosarajevo.ba
Većina Egipćana podržala novi ustav

Egipćani koji su glasali na referendumu velikom većinom glasova su uvojili novi ustav zemlje, saopštili su zvanični izvori, pozivajući se na prve rezultate glasanja koje bi moglo otvoriti put vojnom zapovjedniku, generalu Abdelu Fattahu al-Sisiju da proglasi svoju kandidaturu za predsjednika, prenosi Fena.

Oko 90 posto glasača usvojilo je ustav, saopštili su državna novinska agencija i vladin zvaničnik, prenosi Reuters.

To ne predstavlja iznenađenje jer su na referendumu glasali Egipćani koji podržavaju vojno svrgavanje predsjednika Mohamreda Mursija u julu prošle godine, i nije bilo pokušaja nikakvih kampanja dok država vrši pritisak kako bi ugušila nezadovoljstvo, prenosi Reutersa.

Mursijevo Muslimansko bratstvo, koje će sasvim sigurno osporiti zvanične brojke, pozvalo je na bojkot dvodnevnog glasanja, smatrajući ga dijelom državnog udara protiv čelnika izabranog na slobodnim izborima prije 18 mjeseci. Pokret je pozvao na antivladine proteste.

Nakon što je devet ljudi ubijeno u sukobima između policije i Mursijevih pristlica u utorak, protesti su se produžili i na srijedu. Demonstranti su se čarkali s policijom u blizini predsjedničke palate. Nije bilo nikakvih izvještaja o poginulima.  

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da su 444 osobe uhpšene tokom dvodnevnog glasanja.

Državna novinska agencija Mena, pozivajući se na prve podatke, javila je da je stopa odobravanja ustava nadmašila 90 posto na brojnim glasačkim mjestima koja su javila o rezultatima.

Zvaničnik ministarstva unutrašnjih poslova izjavio je da bi odziv glasača mogao premašiti 55 posto, iako Mena nije objavila tačnu brojku.

„Stopa odobrenja ustava možda je viša od 95 posto“, izjavio je general major Abdel Fattah Othman, direktor odijela za odnose s javnošću ministarstva unutrašnjih poslova, za  privatnu satelitsku TV stanicu Al-Hayat.

Referendum je ključni korak u planu političke tranzicije koji je prelazna vlada označila putem ka demokratiji, čak i pored činjenice što žestoko guši Muslimansko bratstvo, najorganiziraniju egipatsku stranku do prošle godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije