Većina američkih Jevreja će glasati za Obamu

Radiosarajevo.ba
Većina američkih Jevreja će glasati za Obamu

Za reizbor američkog predsjednika Baracka Obame glasaće čak 65 posto Jevreja, nasuprot 24 posto njih koji će svoj glas povjeriti Mittu Romneyu, pokazalo je najnovije istraživanje Jevrejske zajednice u Americi. Istraživanje je pokazalo i da je deset posto američkih Jevreja neodlučno po tom pitanju.

Istraživanje provedeno između 6. i 17. septembra među 1.040 jevrejskih birača pokazalo je da aktuelni predsjednik Obama bolje kotira među Jevrejima svih religioznih pravaca, sa izuzetkom ortodoksnih Jevreja koji će radije svoj glas dati kandidatu Republikanske partije.

Istraživanje na Floridi pokazuje slične rezultate: 68 posto reformskih Jevreja favorizuje Obamu u odnosu na 23 posto koji podržavaju Romneya. Slično je i sa konzervativnim Jevrejima gdje je procentualni odnos između podrške dvojici kandidata 68 naspram 19 posto. Nasuprot tome, ortodoksni Jevreji u većem broju podržavaju republikanca.

Izrael među najbitnijim pitanjima

Po mišljenju ispitanika, Obama ima boji rezultat kada je riječ o domaćoj politici i bezbjednosti nego u vanjskoj. Kada je riječ o ekonomiji, 63 posto ispitanika odobrava Obaminu politiku u ovoj oblasti.

Politika američkog predsjednika prema Iranu i odnosi sa Izraelom nailaze na odobravanje 61 posto ispitanika u odnosu na 39 koji imaju negativan stav. Većina američkih Jevreja podržava eventualnu američku ili izraelsku vojnu akciju protiv Irana. Izrael se našao četvrti na spisku pitanja koja su za ispitanike „najbitnija“ na američkim predsjedničkim izborima.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije