Vapaj Zelenskog Zapadu: Kad će te to učiniti, kad počne svjetski rat?

6
Radiosarajevo.ba
Vapaj Zelenskog Zapadu: Kad će te to učiniti, kad počne svjetski rat?
Foto: EPA-EFE / Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u intervjuu za Sky News rekao je kako njegova zemlja ne može sama zaustaviti rat protiv Rusije i poručio da nacije moraju djelovati sad prije nego što bude prekasno.

Ponovno je apelirao na Zapad da uvede zonu zabrane letova iznad Ukrajine. Optužio je zemlje da su neodlučne po pitanju "zatvaranja neba" protiv Rusa koje je usporedio s nacistima.

"Ako ste ujedinjeni protiv nacista i ovog terora, morate 'zatvoriti nebo'. Nemojte čekati da vas to pitam nekoliko puta, milion puta. 'Zatvorite nebo'. 'Zatvorite nebo' i zaustavite bombardiranje", izjavio je u razgovoru s novinarkom Alex Crawford vođenom u Kijevu.

Potvrđena optužnica protiv Vasvije Vidović

Potvrđena optužnica protiv Vasvije Vidović

Komentirajući zabrinutost Zapada da bi zona zabrane letova mogla eskalirati u veći sukob i dovesti do izravne konfrontacije s Rusijom, rekao je:

"Za koga će to biti gore od ovoga? Za naše porodice? Ne... Za njih? Ko zna? Niko ne zna. Ali znamo da je situacija sad jako loša. A u budućnosti će biti prekasno. Vjerujte mi, ako se ovako produži, vidjet ćete... 'Zatvorit' će nebo, ali izgubit ćemo milione ljudi. Treći svjetski rat će početi i tek tad će se uvesti zona zabrane letova, ali bit će prekasno. Ruske snage mogu nas okupirati, ali definitivno ne mogu pobijediti. Vladimir Putin ići će ravno u pakao"", rekao je Zelenski, prenosi Jutarnji

Dodao je kako se NATO saveznici ne bi trebali izvinjavati Ukrajincima koji su izgubili djecu zbog toga što nisu uveli zabranu zone letova jučer ili prije sedam dana.

"Niste vršili pritisak na Putina, niste razgovarali s njim na vrijeme, niste učinili ništa, to je istina, svijet nije učinio ništa... Žao mi je, ali to je istina", kaže Zelenski.

Ruske snage u srijedu su uništile rodilište u Mariupolju. Ukrajinska vlada saopćila je da je u tom gradu ubijeno 1170 civila otkako je Rusija započela invaziju prije dvije sedmice.

"Je li krv ukrajinskog naroda dovoljno crvena? Putin neće stati s Ukrajinom, a Zapad bi mogao završiti i s ratom na vlastitom teritoriju. Sad morate birati. Pitat ćete se za dvije godine, kad Rusija bude bombardirala infrastrukturu usred Europe - zašto nismo 'zatvorili nebo'?", poručio je nedavno i ukrajinski zastupnik Dmitro Gurin NATO-u i europskim zemljama.

Upitan je li spreman sklopiti dogovor s Putinom, Zelenski je za Sky News odgovorio kako je dijalog uvijek kompromis.

"Ukrajina ne može sama okončati rat. To je odluka dviju zemalja i dva naroda, to je odluka dva predsjednika, a jedan od njih je Putin, vidjet ćemo", rekao je.

Govoreći o tome je li njegov ostanak u zemlji bila ispravna odluka, kaže kako misli da bi Ukrajini bilo teško ostati ujedinjena pred ruskim napadom.

"Mislim da je moja odluka bila ispravna. Ko zna. Vidjet ćemo u budućnosti", izjavio je Zelenski.

Nakon višednevne opsade grada Mariupolja, ukrajinski predsjednik kaže kako Rusija tretira Ukrajince kao životinje blokirajući im pristup osnovnim potrepštinama.

"Žele da se osjećamo kao životinje jer su blokirali naše gradove. Najveće gradove u Ukrajini, blokirali su ih jer ne žele da naši ljudi dobiju hranu, vodu", zaključio je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije