Vanredni parlamentani izbori na Islandu

Radiosarajevo.ba
Vanredni parlamentani izbori na Islandu

Na Islandu u subotu održavaju vanredni parlamentani izbori, koji su raspisani poslije bankrota te male otočke zemlje. Island je bio prva žrtva sadašnje finansijsko-ekonomske krize. Koaliciona vlada je bila prisiljena poslije višemjesečnih demonstracija da podnese ostavku i raspiše izbore.

Prema posljednjim ispitivanjima javnosti, Socijaldemokratska alijansa će osvojiti 29% glasova, a ljevičarska Zelena stranka 27%. Ako se ove procjene potvrde na današnjim izborima, Island će prvi put dobiti koalicionu vladu ljevice, koja će imati apsolutnu većinu mjesta u parlamentu). Stranka desnog centra - Nezavisna partija - koja je dominirala političkom scenom poslije Drugog svjetskog rata, platit će ceh sadašnjoj ekonomskoj krizi. Za nju se izjašnjava svega 23,6% građana, odnosno čak 15% manje nego prije dvije godine.

U predizbornoj kampanji su dominirali ekonomski problemi, prije svega nezaposlenost, koja sada iznosi 9%. Koplja su se lomila i o tome treba li Island da uđe u EU, koji do sadašnje ekonomske krize nije pokazivao interesovanje za to. Sada mnogi vide spas u približavanju Briselu. Protivnici, međutim, tvrde da će to ugroziti nezavisnost zemlje i njene ribolovne zone oko otoka.

rtvfbih.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije