Val polarne hladnoće zahvatio SAD: Desetine mrtvih, milioni bez struje

0
Radiosarajevo.ba
Val polarne hladnoće zahvatio SAD: Desetine mrtvih, milioni bez struje
Foto: EPA-EFE / Ljudi u texasu za grijanje se snačaze na razne načine

Milioni Amerikanaca bili su u srijedu bez struje pošto je val polarne hladnoće, koji će po predviđanjima potrajati do vikenda, zahvatio velike dijelove Sjedinjenih Država. 

Američka meteorološka služba National Weather Service (NWS) saopćila je u srijedu da je na području Srednjeg zapada, za koje je izdano upozorenje na zimske oluje različite snage, više od 100 miliona Amerikanaca.

Hladna zračna masa s Arktika počinje se udaljavati, ali će se izuzetno niske temperature zadržati i bit će "za 11 do 19,5 Celzijevih stupnjeva ispod prosjeka za ovaj mjesec" u središtu SAD-a, pišu meteorolozi, prenose agencije. 

Jeff Zients, koordinator Bijele kuće za borbu protiv covida-19, rekao je da su zbog velike studeni zatvoreni punktovi za cijepljenje.

Predsjednik Joe Biden morao je pak odgoditi za petak posjet Pfizerov pogon za proizvodnju cjepiva u Kalamazoou, u Michiganu, planiran u četvrtak.

Više od trideset smrtnih slučajeva zbog nevremena prijavljeno je diljem zemlje, pišu američka glasila, a vlasti pozivaju Amerikance na oprez.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije