Uzrok brodoloma ljudska pogreška

Radiosarajevo.ba
Uzrok brodoloma ljudska pogreška


Grčki ministar za pomorska pitanja Kostis Musurulis izjavio je da se brodolom, koji se desio kod poluostrva Mora u Grčkoj, i u kojem su smrtno stradala dva mornara i osam nestalo, vjerovatno uzrokovao ljudski faktor.

U sudaru dva broda nestalo deset članova posade

"Razlog zbog kojeg se desila nesreća je ljudska pogreška", kazao je ministar Musurulis.

Istakao je da kako je prema izjavama članova posade, koji su se uspjeli spasiti, utvrđeno da je kapetan broda Piri Reis, koji je plovio pod zastavom Kukovih ostrva, nestao nakon sudara sa brodom Consouth, koji je plovio pod zastavom karipske države Antigva i Barbuda, piše novinska agencija Fena.

Ministar Musurulis je istakao da je na navedeno područje poslat avion tipa C-130 i helikopter Skorsky u potrazi za nestalim članovima posade.

Također, na području gdje se desila nesreća nalazi se još nekoliko brodova koji pomažu spasilačkim ekipama u potrazi za nestalima.

Brod Piri Reis, koji se sudario sa brodom Consouth, potonuo je sedam minuta nakon sudara.

Od 17 članova sirijske posade, sedam se uspjelo spasiti, dok su tijela dvojice pronađena. U nesreći je lakše oštećen brod Consouth na kojem niko od 16-člane posade, koju su činili Rusi, Filipinci i Poljaci, nije povrijeđen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije