Uznemirujući prizori iz Teksasa: Tornado poharao američki grad, ima mrtvih

0
Radiosarajevo.ba
Uznemirujući prizori iz Teksasa: Tornado poharao američki grad, ima mrtvih
Foto: Prtscr / Youtube / Potresni prizori s mjesta razaranja

Troje ljudi je poginulo, a deseci su ozlijeđeni kada je tornado protutnjao gradom Perryton u Teksasu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nacionalna meteorološka služba u Amarillu potvrdila je da je tornado pogodio to područje u četvrtak poslijepodne. 

Šef vatrogasaca Perrytona Paul Dutcher rekao je novinarima da su tri osobe poginule u oluji. Rekao je da je najmanje jedna osoba poginula u parku mobilnih kućica koje je tornado "direktno pogodio".

Benjamina Karić: Bitkom za Predsjedništvo RBiH i cijelo Sarajevo, dbranjena je naša domovina

Benjamina Karić: Bitkom za Predsjedništvo RBiH i cijelo Sarajevo, dbranjena je naša domovina

Dutcher je rekao da je najmanje 30 prikolica oštećeno ili uništeno i da vatrogasci spašavaju ljude iz ruševina.

Prve hitne službe iz okolnih područja i iz Oklahome stigle su u grad u kojem živi više od 8000 ljudi.

Lovac na oluje Brian Emfinger rekao je za Fox Weather da je gledao kako se tornado kreće kroz park mobilnih kućica, uništavajući prikolice i čupajući drveće.

"Vidio sam tornado kako potpuno uništava industrijski dio grada", rekao je. "Nažalost, zapadno odatle, nalazi se samo kamp s mobilnim kućicama koje su potpuno uništene. Postoji značajna šteta."

Gotovo 50.000 potrošača bilo je bez struje u Teksasu i Oklahomi.

Opća bolnica Ochiltree u Perrytonu bori se s prilivom povrijeđenih pa su na društvenim mežama slali upute gdje i kako da idu svi koji su povrijeđeni.

Iz bolnice su također saopćili kako je sklonište Američkog Crvenog križa postavljeno u Ochiltree County Expo Center.

"Nevjerovatan je priliv pacijenata", rekla je Kelly Judice, privremena izvršna direktorica bolnice. "Imali smo između 50 i 100 pacijenata", rekao je Judice, uključujući oko deset u kritičnom stanju koji su prebačeni u druge bolnice.

Pacijenti su imali manje do veće traume, u rasponu od "ozljeda glave do kolapsa pluća, razderotina, slomljenih kostiju", rekla je.

Chris Samples s lokalne radijske postaje KXDJ-FM rekao je da stanica radila uz pomoćno napajanje. "Cijeli grad je bez struje", rekao je.

Do večeri se ova vremenska fronta kretala jugoistočno preko Oklahome.

Meteorološka služba priopćila je da će se "drugi krug oluja" nastaviti kretati tom državom i dijelovima Teksasa tokom večeri, dok rizik od lošeg vremena, uključujući tornada, ostaje za metropolitansko područje Oklahoma Cityja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije