UŽIVO: Jevgenij Prigožin: 'Obustavljamo marš prema Moskvi, želimo zaustaviti rusko krvoproliće'

20
Radiosarajevo.ba
UŽIVO: Jevgenij Prigožin: 'Obustavljamo marš prema Moskvi, želimo zaustaviti rusko krvoproliće'
Foto: EPA-EFE / Wagnerovi vojnici ranije danas u Rostovu

U ranim jutarnjim satima 24. juna 2023, svađa između lidera Wagner grupe Jevgenija Prigožina i ruskog Ministarstva odbrane eskalirala je u otvoreni vojni sukob.

U operaciji koju je Prigožin okarakterizirao kao 'marš za slobodu', snage Wagner grupe prešle su iz okupirane Ukrajine u Rusiju na najmanje dvije lokacije.

U Rostovu na Donu Wagner je gotovo sigurno zauzeo ključne sigurnosne lokacije, uključujući štab koji vodi ruske vojne operacije u Ukrajini. Upravo je objavljeno kako su Wagnerovci ušli i u Voronezh i trenutno su na ulazu u Krasnodar i Volgograd. Navodno im niko ne pruža otpor.

22:29

Vođa Wagnera preselit će se u Bjelorusiju, tvrdi Kremlj.

22:02

Wagnerove trupe počele su napuštati Rostov na Donu, javlja ruska državna novinska agencija Tass i dodaje kako su grad napustila četiri kamioneta. Na društvenim mrežama su se pojavile snimke na kojima se vidi kako stanovnici Rostova bodre Wagnerove borce dok napuštaju grad. 

21:20

Ukrajinska vojska je saopćila da su za vrijeme unutrašnjih nemira u Rusiji njene snage uspjele napredovati duž istočnog fronta.

"Trupe Zelenskog su danas ostvarile uspjehe u blizini grada Bahmuta na istoku te u nekim južnim područjima", rekla je zamjenica ministra odbrane, Hana Maliar, a prenosi Sky News.

"Pokrenuli smo ofanzivu u blizini skupine sela koja okružuju grad. Napredovali smo u svim tim područjima", dodala je.

Oleksandr Tarnavskij, zapovjednik južne fronte, je naveo da su ukrajinske snage oslobodile područje u blizini Krasnohorivke, zapadno od regionalnog središta Donjecka koji je pod kontrolom Rusije. 

Kazao je da je to područje bilo pod kontrolom Rusije otkako su separatističke snage preuzele kontrolu nad njim 2014. godine. 

21:17

"To je još jedna neobična priča u ovoj nevjerojatno bizarnoj i uznemirujućoj priči oko ruskog predsjednika Putina", kaže urednica SkyNews-a za sigurnost i odbranu Deborah Haynes.

Njen komentar prenosimo u cijelosti:

"Činjenica da sada imamo Jevgenija Prigožina koji objavljuje da se povlači nakon cjelodnevnog iščekivanja njegovog konvoja koji je išao prema glavnom gradu, opet je još jedan neobičan obrat.

Ovaj čovjek je prkosio svom predsjedniku, koji mu je bio neka vrsta ključnog mentora, a također je prkosio ruskim čelnicima, optužujući ih da su ubili njegove ljude, da su prekinuli ruske ratne napore u Ukrajini i umjesto toga okrenuli svoju pozornost na ruske snage.

Te Wagnerove trupe su ušle u grad na granici s Ukrajinom. A zatim imamo slike konvoja koji ide prema glavnom gradu i predsjednika Putina koji je bio prisiljen otići i dati onu izjavu ranije danas, gdje je optužio Prigožina za oružanu pobunu.

Postoje kaznene prijave protiv ovog čovjeka, čovjeka koji je bio vrlo blizak predsjedniku i bio je ključni igrač u ruskim ratnim naporima.

Sve se to onda odjednom preokrenulo. Nakon što je optuživao rusku vojsku da je pokušao ubiti njegove ljude, optuživao ih za korupciju, optuživao ih da skrivaju hiljade mrtvih i govorio da neće stati dok ne razgovara s njima.

Rekao je da ovo nije vojni udar, ali smo u isto vrijeme vidjeli pojačane mjere sigurnosti u Moskvi. Cijela ova situacija bila je izvanredna. Svi su pažljivo promatrali što se događa. Sve zapadne zemlje. Svi kažu da vjeruju da je ovo bila najveća prijetnja vladavini Vladimira Putina. 

Pa ipak, sada u ovom trenutku, čini se da je neko Prigožina uvjerio da se povuče. No, ovo nije kraj krize".

21:07

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski se u svom večernjem obraćanju osvrnuo na nedavna zbivanja u Rusiji: "Svi se sjećamo kako je šef Rusije prijetio svijetu 2021. Imao je neke ultimatume, pokušavao je pokazati nekakvu snagu...

2022. godina je pokazala da je pobrkao svoje iluzije i laži kojima se snagom hranio. Oni u Kremlju su sposobni pribjeći svakom teroru, sposobni su pribjeći svakoj gluposti, ali ne mogu osigurati ni jedan posto potrebne kontrole. I oni su problem.

U jednom su danu izgubili nekoliko svojih milionskih gradova i pokazali svim ruskim banditima, plaćenicima, oligarsima i svima ostalima kako je lako oružjem zauzeti ruske gradove, a vjerojatno i arsenale.

Sada je jako važno da niko u svijetu ne šuti zbog straha od ovog ruskog haosa. Svi postupci vođa sada mogu biti povijesni. Svaka riječ novinara je zlata vrijedna. Potrebno je jasno navesti izvor problema. A ako netko u svijetu pokušava ignorirati situaciju, ako neko u svijetu ima iluziju da je Kremlj sposoban vratiti kontrolu... to samo odgađa problem do sljedećeg proboja kaosa – još opasnijeg. Svi znamo rješenja."

20:47

Ured za štampu bjeloruskog predsjednika Alexandra Lukashenka saopštio je da mu se Vladimir Putin zahvalio na pregovorima sa šefom Wagnera Jevgenijem Prigožinom, koji je pristao da povuče svoje plaćenike nakon razgovora sa Lukašenkom.

"Danas u 21 sat predsjednici su ponovo razgovarali telefonom. Bjeloruski predsjednik je detaljno informisao predsjednika Rusije o rezultatima njegovih pregovora sa vlastima Vagnerovog PMC-a", navodi se u saopštenju. "Predsjednik Rusije je podržao i zahvalio svom bjeloruskom kolegi na poslu koji je obavio."

Kremlj još nije dao nikakve javne izjave o pregovorima.

20:19

Ruska državna TV postaja RT izvještava da se Wagnerove trupe pakiraju u Rostovu, uz video snimke Wagnerovih vojnika koji se spremaju za odlazak.

19:52

Puna izjava Jevgenija Prigožina glasi:

"Htjeli su rasformirati Wagner. Krenuli smo 23. juna u 'Marš pravde'. U jednom danu promarširali smo nepunih 200 km od Moskve. Za to vrijeme nismo prolili ni kap krvi naših boraca. Sada je trenutak kada se može proliti krv. Shvaćajući svu odgovornost za to što će se proliti ruska krv, okrećemo naše trupe i odlazimo u suprotnom smjeru, u naše terenske logore, prema planu."

19:45

O situaciji u Rusiji oglasio se i Milorad Dodik. Njegovu poruku objavljujemo u cijelosti:

"U RS-u s velikom pažnjom pratimo dešavanja u vezi s oružanom pobunom grupe Wagner i vjerujemo da neće doći do dalje eskalacije. Takođe, vjerujemo i da bi zapadne sile mogle da iskoriste ovu situaciju.

U ime institucija i naroda RS i u lično ime, upućujem iskrenu podršku predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu u naporima da sačuva mir i unutrašnju stabilnost Rusije i zavede red u vojnim i ostalim snagama. Vjerujem da će mudrost i snaga predsjednika Putina, kao istinskog lidera, dovesti do smirivanja situacije i da će biti izbjegnute teže posljedice izdaje grupe Wagner."

19:40

AP također javlja da šef Wagnera Jevgenij Prigožin zaustavlja plaćenike nekoliko trenutaka nakon što je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao da je posredovao u dogovoru o deeskalaciji.

U navodnoj audio poruci Prigožin je rekao da zaustavlja svoje trupe kako bi izbjegao "rusko krvoproliće".

19:37

Upravo se ponovo oglasio i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, koji je poručio:

"Svi se sjećamo kako je šef Rusije prijetio svijetu 2021. Imao je neke ultimatume, pokušavao je pokazati nekakvu snagu... 2022. godina je pokazala da je pobrkao svoje iluzije i laži kojima se snažno hranio. Oni u Kremlju su sposobni pribjeći svakom teroru, sposobni su pribjeći svakoj gluposti, ali ne mogu osigurati ni jedan posto potrebne kontrole. I oni su problem.

U jednom danu izgubili su nekoliko svojih milionskih gradova i pokazali svim ruskim banditima, plaćenicima, oligarsima i svima ostalima kako je lako oružjem zauzeti ruske gradove, a tako vjerovatno i arsenale oružja.

Sada je jako važno da niko u svijetu ne šuti zbog straha od ovog ruskog haosa. Svi postupci svih vođa sada mogu biti historijski. Svaka riječ novinara je zlata vrijedna. Potrebno je jasno navesti izvor problema. A ako neko u svijetu pokušava ignorirati situaciju, ako neko u svijetu ima iluziju da je Kremlj sposoban vratiti kontrolu... to samo odgađa problem do sljedećeg proboja haosa – još opasnijeg. Svi znamo rješenja."

19:31

BREAKING!

Ured bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka upravo je objavio da je vođa Wagnera Jevgenij Prigožin prihvatio prijedlog da se "zaustavi kretanje naoružanih osoba tvrtke Wagner na teritoriju Rusije i poduzmu daljnji koraci za deeskalaciju napetosti", priopćio je ured predsjednika, sa sličnim izvještavanjem u ruskim novinskim kućama, piše Guardian.

U priopćenju se navodi da je Vladimir Putin ujutro izvijestio Lukašenka o situaciji te je, uz njegovo odobrenje, Lukašenko održao pregovore s Prigožinom.

"Pregovori su nastavljeni cijeli dan. Kao rezultat toga, došli su do dogovora o nedopustivosti pokretanja krvavog masakra na teritoriju Rusije”, navodi se u priopćenju.

Wagner ni Prigožin nisu komentirali pregovore.

19:23

Lukašenkova služba za odnose javnošću priopćila je da u ovom trenutku postoji nacrt prihvatljive opcije za rješenje situacije s Wagnerom u Rusiji, uz sigurnosne garancije za njihove borce - tako bar javlja RIA na Telegramu.

19:16

Glavni ruski ideolog Aleksandar Dugin je predložio da se Šojgu lično sastane s "pobunjenicima".

"Zašto se, doista, ministar odbrane ne bi sada sastao s pobunjenicima? Ako je ovo cijena kojom se može izbjeći građanski rat, zar se ne može platiti? Ovo je rat. Nema ništa strašnije od građanskog rata... To bi bila muška stvar. Spasi državu, Sergej Kujugetoviču! Situacija je hitna", napisao je Dugin.

19:08

Pročitajte odgovor grupe Wagner 🔻🔻 #Rusija #VladimirPutin

Posted by Radio Sarajevo on Saturday, June 24, 2023
19:03

Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je maločas s čelnicima Francuske, Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva dok pobunjeni ruski plaćenici hrle prema Moskvi nakon što su preko noći zauzeli južni grad Rostov.

"Predsjednik Biden danas je razgovarao s predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom, njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i premijerom Rishijem Sunakom iz Ujedinjenog Kraljevstva. Čelnici su razgovarali o situaciji u Rusiji. Također su potvrdili svoju nepokolebljivu podršku Ukrajini", navodi se u saopćenju Bijele kuće.

19:01

Prema nezvaničnim informacijama, Wagner grupa upravo je oborila još jedan ruski helikopter. Isti izvor navodi da je danas srušeno sedam ruskih letjelica, i aviona, i helikoptera...

18:55

Poljski predsjednik Andrzej Duda za večeras je sazvao Nacionalni ured za sigurnost na hitan sastanak. Premijer Morawiecki i ministar obrane Blaszczak također će prisustvovati.

Poljska se priprema za prijetnje koje mogu proizaći iz nestabilnosti i u Kalinjingradskoj regiji te Bjelorusiji.

18:53

Moskovska regija obustavila je masovna događanja na otvorenom i u obrazovnim ustanovama do 1. jula, objavile su vlasti. Ovo slijedi nakon što je gradonačelnik Moskve hitno pozvao građane da se suzdrže od putovanja po glavnom gradu.

18:46

Premijerka Estonije pozvala je građane da ne putuju u Rusiju zbog trenutnih dešavanja 🔻🔻 #wagner #rusija

Posted by Radio Sarajevo on Saturday, June 24, 2023
18:41

"Postoje informacije da je terorist Prigožin smjestio svoj štab u bunkeru komande Južnog vojnog okruga na dubini od 40 metara. Boji se da će biti eliminiran udarom projektila Kinzhal ili Iskander. Navodno čeka da odred njegovog pobunjeničkog partnera Dmitrija Utkina uđe u Moskvu i zauzme zgradu Ministarstva odbrane i Glavnog štaba Ruske Federacije.

Nakon čega će Prigožin navodno kao ultimatum tražiti smjenu Šojgua i Gerasimova, a ako Putin to odbije, onda će se Prigožin proglasiti vojnim diktatorom – spasiteljem Rusije", tvrdi na TWitteru Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova.

18:31

Pripadnik Wagner grupe otvorio vatru na ulazu u zgradu Rostelekoma u Rostovu na Donu. Još nije jasno šta je izazvalo pucnjavu.

18:16

Wagnerovci sve bliži 🤯 (VIDEO) #Moskva #Wagner

Posted by Radio Sarajevo on Saturday, June 24, 2023
18:14

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je danas da Rusija neće dopustiti da se Wagnerova pobuna koju vodi Jevgenij Prigožin pretvori u državni udar ili globalnu krizu, javlja ruska državna novinska agencija TASS.

Odgovarajući na pitanja novinara, Medvedev, zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti, rekao je da će cijeli svijet biti na rubu katastrofe ako rusko nuklearno oružje padne u ruke Wagnera.

"Historija čovječanstva još nije vidjela najveći arsenal nuklearnog oružja pod kontrolom bandita", rekao je Medvedev. "Takva kriza neće biti ograničena samo granicama jedne zemlje, svijet će biti stavljen na rub uništenja. Nećemo dopustiti takav razvoj događaja."

Medvedev je često koristio žestoku retoriku otkako je Rusija poslala trupe u Ukrajinu, redovno podsjećajući Zapad na ruski nuklearni arsenal u pokušaju da obeshrabri SAD i saveznike od povećanja opskrbe Kijeva oružjem.

18:09

"Da bude jasno. Wagnerovi plaćenici su kriminalci i kršitelji zakona. Prigožin je lopov, ubica, međunarodni kriminalac, terorist. Ubijali su svoje ljude (koje su pomogli osloboditi iz zatvora), sjekli ih na dijelove, mučili, ubijali maljevima. Ubijali su Ukrajince – vojsku, civile, djecu.

Šta će biti s Rusijom ako sruše Putinov režim? Kriminalizacija cijele zemlje i građanski rat. Prigožinove ruke su krvave i on ne štedi ništa i nikoga da postigne svoje ciljeve. Ako on preuzme vlast i preuzme kontrolu nad ruskim nuklearnim oružjem, to bi moglo biti katastrofalno za cijeli svijet", upozorio je Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova.

18:06

BREAKING: Prema navodima s društvenih mreža, prve Wagner jedinice stigle su do moskovske regije. 

18:03

Ruski dobrovoljački korpus objavio je video u kojem najavljuje da se pridružuje puču.

"Pozivamo sve simpatizere RDK na aktivnu akciju. Svi imamo jedinstvenu priliku da odlučujemo o svojoj sudbini i sudbini naše domovine", naveli su, između ostalog.

18:00

Na Twitteru javljaju sljedeće: "Velika kolona Kadirovih vojnika ulazi u Rostovsku oblast. Borbe protiv Wagnerove grupe samo što nisu krenule."

Objavljen je i VIDEO, ali ova informacija još uvijek nije zvanično potvrđena.

17:55

Plaćenici Wagnera svratili na kafu na putu prema Moskvi...

17:52

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin poručio je da bi se stanovnici Moskve trebali suzdržati od putovanja po gradu koliko god je to moguće s obzirom na to da je proglašena protuteroristička operacija i rekao da je situacija "teška", javlja Reuters. Sobjanin je također rekao da će ponedjeljak biti "neradni dan" kako bi se "minimizirali rizici".

17:48

Lukashenko je održao dva tajna sastanka sa sigurnosnim i vojnim dužnosnicima u kontekstu događaja u Rusiji.

"Sastanci su održani ujutro i poslijepodne. Na njih su pozvani čelnici sigurnosnog bloka i vojske", rekao je njegov sekretar za odnose s javnošću.

Zanimljivo je da o tome prvi nisu izvijestili bjeloruski, već ruski mediji, a informacija se pojavila tek maločas...

17:29

Sve je više teorija koje upućuju na to da je Prigožin samo lice navodno većeg državnog udara, koji podržavaju dijelovi vojske i obavještajne službe. Cilj je ukloniti Putina, povući se iz Ukrajine i vratiti se poslovanju sa svijetom.

17:23

Ruski mediji javljaju kako je najbogatiji član tamošnje vlade, zamjenik premijera, Denis Manturov, napustio zemlju. Odletio je u Tursku...

17:21

Dragan Bursać, književnik i kolumnista portala Radiosarajevo.ba na društvenim mrežama upitao je zanimljivo pitanje u svjetlu situacije u Rusiji:

"Nego hoće li Dodik i rs pružiti utočište svom velikom i odlikovanom prijatelju Putinu ako ga ne prime u Venecueli, Čečeniji, Jermeniji ili Sjevernoj Koreji?"

17:17

Wagner grupa probila prvu blokadu na putu prema Moskvi. Snimak možete pogledati OVDJE.

17:10

Evo sažetka dosadašnjih događaja:

  • Prema ukrajinskim novinskim agencijama, Kijev je, tokom Wagnerove pobune u Rusiji, oslobodio teritorije u blizini grada Krasnohorivka u Donjeckoj oblasti, koje su okupirali proruski separatisti još 2014.
  • Guverner ruske pokrajine Lipeck kaže da je plaćenička grupa Wagner ušla u regiju, javlja AP. Regija Lipetsk nalazi se oko 360 km južno od Moskve i mnogo je bliža glavnom gradu od Rostova na Donu, gdje su se Wagnerove snage pojavile tokom noći.
  • Bilo je brojnih izvještaja da je predsjednički avion Vladimira Putina poletio iz moskovske zračne luke Vnukovo u 14.16 po lokalnom vremenu (13.16 po našem vremenu, op.pr.) i potom krenuo prema sjeverozapadu. Nije bilo moguće potvrditi je li Putin bio u avionu, no njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je novinskoj agenciji Tass da predsjednik "radi u Kremlju".
  • Velike količine gotovine pronađene su tokom racije Prigožinovog ureda. Ruski mediji su izvijestili da je novac pronađen na adresi u Sankt Peterburgu, što je Prigožin potvrdio.
  • Vlada Ujedinjenog Kraljevstva održat će hitan sastanak Cobre kako bi razgovarali o situaciji u Rusiji.
17:07

Wagnerova grupa udaljena je nekoliko sati od Moskve. Grad brane policijske snage i loše opremljeni vojnici, jer se 95+ posto ruske vojske nalazi u istočnoj Ukrajini.

17:04

Oklopna vozila na ulicama Moskve:

17:02

U javnim zgradama širom Moskve danas su izvršene evakuacije usljed napredovanja pripadnika paravojne grupe Vagner, javlja BBC. Prema tom izvoru, evakuisani su muzeji u blizini Kremlja.

U posljednjih nekoliko sati, evakuisani su Tretjakovska galerija, Puškinov muzej i Dom kulture GES-2. Pored toga, u Moskvi su evakuisani tržni centri Mega Belaja dača i Kvartal.

16:56

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u subotu u priopćenju da je upozorilo zapadne zemlje da ne koriste pobunu plaćeničke grupe Wagner "za postizanje svojih rusofobnih ciljeva", prenosi Reuters.

Kanali ministarstva na društvenim mrežama i dalje su aktivni. Na Twitteru su maločas podijelili objavu bjeloruskog ministarstva vanjskih poslova u kojoj se izražava podrška Rusiji, a rat u Ukrajini naziva "bitkom za budućnost slavenskog svijeta". Rusko ministarstvo vanjskih poslova također je podijelilo video iz ruskog abasadora Andreja Kelina koji raspravlja o zamrznutoj imovini u Ujedinjenom Kraljevstvu.

16:49

Na ulicama Rostova izbile su ulične tuče između pro-Wagnerovih i pro-Putinovih pristaša.

Objavljen je i snimak, ali navodi nisu zvanično potvrđeni.

16:46

Protuterorističke mjere uvedene su u regijama koje se nalaze između Moskve i Wagnerovih pobunjenika koji napreduju. U regiji Tambov – koja je susjedna Lipetsku, u koji su Wagnerove snage upravo ušle – masovni događaji otkazani su u subotu, javlja AP.

U glavnom gradu obustavljen je saobraćaj na rijeci Moskvi. Policajci u pancirkama i sa strojnicama viđeni su u blizini ulaza na glavnu autocestu koja je Moskvu vodila prema Voronježu i Rostovu na Donu. BBC javlja da su se na prilazima Moskvi s juga pojavile improvizirane kontrolne tačke. Na snimkama se vide kamioni za smeće koji blokiraju cestu i policijska vozila u blizini.

16:42

Sve je više poziva za pokretanjem masovnih prosvjeda u Moskvi i St. Petersburgu kako bi se pozvalo na prekid invazije na Ukrajinu i na Putinovo odstupanje i uspostavu demokracije.

16:31

Latvija je zatvorila svoje granice za Ruse zbog oružane pobune protiv režima predsjednika Putina.

Novoizabrani predsjednik Latvije u subotu je rekao da je baltička država pooštrila sigurnost granica kao odgovor na pobunu koja je u toku u Rusiji i da neće primiti Ruse.

"Latvija pomno prati razvoj situacije u Rusiji... Sigurnost granica je pojačana, vize ili ulasci na granicu za Ruse koji napuštaju Rusiju zbog trenutnih događaja neće biti razmatrani", rekao je Edgars Rinkevics na Twitteru.

"Latvija neće izdavati humanitarne ili druge vrste viza", dodao je novoizabrani predsjednik, koji je i dalje ministar vanjskih poslova.

Latvija je već prošle godine prestala izdavati nove vize građanima Rusije, ali je do sada pravila iznimku za humanitarne vize.

Nije jasno hoće li do sada izdane vize ostati prihvatljive za ulazak.

U susjednoj Estoniji, premijerka Kaja Kallas također je rekla da je "pojačana granična sigurnost".

"Također pozivam naše ljude da ne putuju ni u jedan dio Rusije", dodala je.

U dosad najozbiljnijem izazovu dugoj vladavini ruskog predsjednika Vladimira Putina, šef plaćeničke skupine Wagner rekao je da su njegove trupe zauzele ključni vojni stožer koji nadzire ofenzivu u Ukrajini.

16:24

Ruske vlasti navodno su Wagnerovim pobunjenicima ponudile amnestiju ako se predaju.

Ruskoj državnoj novinskoj agenciji Tass ruski je zastupnik rekao da je borcima Wagnera obećana amnestija ako polože oružje, ali moraju djelovati brzo, prenosi Reuters.

"Borci Wagnera još uvijek mogu položiti oružje i izbjeći kaznu s obzirom na njihova postignuća tokom posebne vojne operacije (u Ukrajini), ali to trebaju učiniti brzo", rekao je zastupnik Pavel Krasheninnikov, citirajući TASS.

Tursko predsjedništvo je u međuvremenu potvrdilo da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan u subotu telefonski razgovarao s Vladimirom Putinom i pozvao ga da postupa zdravorazumski.

Rečeno je da su njih dvojica razgovarali o nedavnim događajima u Rusiji i da je Erdoğan rekao Putinu da je Turska spremna učiniti svoj dio kako bi pomogla u postizanju mirnog rješenja situacije.

16:10

Kadirovi Čečeni ulaze u Rostov, javljaju ruski mediji. Niko ne zna kako će završiti ovaj pokušaj puča. Ali već se pokazalo da je Rusija vrlo podijeljena i da je daleko od toga da je jaka kao što je ruska propaganda izvještavala desecima godina.

16:07

Moskva je blokirana, zabranjeni su ulaz i izlaz iz grada, piše Kyiv Independent.

16:02

Wagnerovi plaćenici ulaze u pokrajinu Lipeck, kaže ruski guverner, piše AP.

Vlasti u tom području, koje se nalazi na jugozapadu Rusije, ranije su pozvale stanovnike da ostanu kod kuće u subotu nakon što je plaćenička skupina Wagner obećala da će uzeti oružje kako bi svrgnula vojno vodstvo zemlje.

Wagnerove snage kontroliraju Rostov nakon pobune preko noći. Čini se da su putovali oko 500 milja sjeverno dok se kreću prema Moskvi.

Novinari Reutersa ranije su vidjeli nosače trupa i kamion s ravnom platformom koji je prevozio tenk kako prolaze pored grada Voronježa na više od pola puta do Moskve, gdje je na njih pucao helikopter. No nije bilo izvješća o tome da su pobunjenici naišli na značajniji otpor na autocesti.

16:00

Rusko ministarstvo vanjskih poslova nastavlja dijeliti komentare o svakodnevnim temama kao što su biološko oružje i rat u Ukrajini, unatoč nadolazećoj prijetnji plaćeničke skupine Wagner.

Unutar prošlog sata, ministarstvo se na Twitteru oglasilo tri puta, ali nije spomenulo pobunu otkako je jutros podijelilo komentare iz govora Vladimira Putina.

Prije sat vremena je pisalo: "Soci je 22. i 23. juna bio domaćin 4. međunarodne konferencije 'Globalne prijetnje biološkoj sigurnosti: problemi i rješenja'. Sudionici su pomno proučili pitanja unaprjeđenja Konvencije o biološkom i toksinskom oružju (#BTWC)."

Ubrzo nakon toga, pisalo je: "Kanadski premijer Justin Trudeau i njegova zamjenica [Chrystia Freeland] navijaju za neonaciste u Kijevu, obećavajući im vojnu pomoć u zamjenu za slanje više 'topovskog mesa' na frontu. Takva cinična politika pokazala se kobnom za Ukrajince koji su osuđeni da se bore i ginu za strane interese."

U posljednjih 20 minuta, ministarstvo je podijelilo komentar zamjenika ministra vanjskih poslova, Sergeja Rjabkova, koji je rekao: "Amerikanci provode projekte usmjerene na razvoj komponenti biološkog oružja izvan svog državnog teritorija."

"Nastavit ćemo inzistirati na suštinskoj raspravi o tom pitanju u okviru [Konvencije o biološkom i toksinskom oružju]."

Nije bilo poznato jesu li radna mjesta bila zakazana unaprijed ili je li osoblje ministarstva još uvijek upravljalo računom.

15:56

Wagnerovci probili barikade na putu prema Moskvi, piše NEXTA TV.

15:53

Ruska televizija prikazuje dokumentarac o Berlusconiju. 

"Ruski državni informativni kanal Rossiya 24 ne ignoriše događaje u potpunosti, ali činjenica da trenutno emitiraju dokumentarac o Silviju Berlusconiju govori vam dosta", piše Francis Scarr, novinar BBC-a na Twitteru.

 

15:51

Rostelecom, najveći ruski pružatelj digitalnih usluga, preporučio je svojim zaposlenicima da rade na daljinu dok su na snazi protuterorističke mjere, piše TASS. Protuterorističke mjere stavljene su na snagu u Moskvi, kao i u oblastima Moskve i Voronježa.

15:37

Ruski zastupnik Pavel Krasheninnikov rekao je da borci Wagner grupe još uvijek mogu "položiti oružje i izbjeći kaznu, s obzirom na njihova postignuća u specijalnoj vojnoj operaciji", ali da to moraju učiniti "što je prije moguće", prema ruskim državnim vijestima.

16:31

Bilo je brojnih izvještaja da je Putinov predsjednički avion poletio iz moskovske zračne luke Vnukovo u 14:16 po moskovskom vremenu (12:16 BST) i potom krenuo prema sjeverozapadu. Prema podacima s web stranice za praćenje FlightRadar, avion je stigao do područja Tvera - oko 180 km od Moskve i gdje Putin ima prebivalište - prije nego što je nestao iz sistema. Nije bilo moguće potvrditi je li Putin bio u avionu, a Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je novinskoj agenciji TASS da predsjednik "radi u Kremlju". U međuvremenu, iranski državni mediji citirali su u subotu glasnogovornika ministarstva vanjskih poslova Nassera Kanaanija koji je rekao da Iran podupire vladavinu zakona u Ruskoj Federaciji i da najnovija događanja tamo smatra unutrašnjom ruskom stvari.
 
 
 
 
 

15:27

Prema informacijama na društvenim mrežama, Kadirovi Čečeni i dalje pokušavaju doći do Rostova, ali su zapeli u saobraćajnoj gužvi?!

15:18

Američki državni sekretar Antony Blinken objavio je na Twitteru da je razgovarao s ministrima vanjskih poslova G7 i visokom predstavnicom EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku kako bi razgovarali o trenutnoj situaciji u Rusiji.

"Sjedinjene Države će ostati u bliskoj suradnji sa saveznicima i partnerima kako se situacija bude razvijala", rekao je.

15:15

Proruski izvori kažu da konvoj koji ide prema Moskvi čini do 400 vozila. Mnogi smatraju da će se još više jedinica vojske pridružiti pobunjenicima.

"Možda nas samo nekoliko sati dijeli od potpunog kolapsa ruske vojske", navode pojedini analitičari na društvneim mrežama.

15:12

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u subotu zakon koji dopušta 30-dnevne pritvore zbog kršenja vanrednog stanja u mjestima gdje je ono uvedeno, izvijestila je državna novinska agencija RIA.

14:54

Da li je puklo savezništvo s Vladimirom Putinom? 🫥😶 #AlexanderLukashenko #Wagner

Posted by Radio Sarajevo on Saturday, June 24, 2023
14:52

Letovi iz Moskve navodno su rasprodani kako se gradu približava grupa plaćenika Wagner.

Der Spiegel je javio da karte za direktne veze iz Moskve za Tbilisi, Astanu i Istanbul više nisu dostupne. Google karte pokazuju zatvaranje cesta na M4 južno od Moskve, rute kojom idu Wagnerovi pobunjenici.

14:47

Velike količine novca pronađene su tokom racije u Prigožinovom uredu, navodno je potvrdio. Ruski mediji su izvijestili da je novac pronađen na adresi u Sankt Peterburgu, što je Prigožin sada potvrdio Reutersu.

Rekao je da je novac bio za Wagnerove troškove.

Ruski državni mediji također su izvijestili da je Putin razgovarao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, koji je izrazio podršku sadašnjem ruskom vodstvu. U priopćenju Vijeća sigurnosti Bjelorusije također se navodi da zemlja ostaje saveznik Rusije i da su unutarnji sporovi "dar kolektivnom Zapadu".

14:28

Ruski vojnici navodno su postavili mitraljeske položaje na rubovima Moskve, prema ruskim novinama.

Prema Reutersu, novine Vedomosti izvijestile su da je mitraljez postavljen na jugozapadnom rubu grada. Ukrajinski list Kyiv Post objavio je da se kopaju rovovi na rubu Moskve.

Sergej Nariškin, šef ruske vanjske obavještajne službe SVR, rekao je u subotu da je jasno da ono što je nazvao pokušajem destabilizacije društva i rasplamsavanja bratoubilačkog građanskog rata nije uspjelo, izvijestila je novinska agencija TASS. Nariškin je mislio na, kako vlasti kažu, oružanu pobunu vođe Wagnerovih plaćenika Jevgenija Prigožina.

U međuvremenu, pobunjeni šef ruskih plaćenika Jevgenij Prigožin rekao je da njegove trupe nisu trebale ispaliti niti jedan metak kada su preuzele kontrolu nad sjedištem ruskog Južnog vojnog okruga u Rostovu. U novoj audioporuci koju je u subotu objavila njegova služba, rekao je kako su na njegove ljude pucali topništvo i helikopteri na putu za Rostov.

Rekao je kako misli da ima podršku ruskog naroda za ono što naziva svojim "maršem pravde".

14:21

Mnoge vojne jedinice u Lipetskoj oblasti navodno su prešle na stranu Wagnera i kreću se prema Moskvi.

Tako javlja Prigožinov kanal na Telegramu.

14:08

Nepotvrđene informacije na društvenim mrežama - zatvorenici započeli pobunu u moskovskim zatvorima?!

14:07

Stanovnici Moskve i Moskovske regije prijavili su primanje poziva s nepoznatih brojeva s porukama Wagner grupe, tvrdi novinarka Farida Rustamova.

Jedna je osoba rekla da je pozivatelj pustio snimku izjave Jevgenija Prigožina u kojoj se vođa plaćenika zakleo da će "vratiti pravdu".

Druga je osoba čula poruku od "robotskog muškog glasa" koji mu je predložio da se pridruži Wagner grupi i tvrdio da njezine jedinice napreduju prema Moskvi.

14:03

Kadirovi Čečeni navodno počeli stizati u Rostov:

13:47

Gradske vlasti Moskve navodno razmatraju uvođenje policijskog sata u gradu. Odluka još nije donesena, ali "sve se može promijeniti", rekao je za Meduzu upućeni izvor u gradskoj upravi.

Gradske službe također provjeravaju stanje podruma u okolici Moskve. Svi javni događaji planirani u glavnom gradu za ovaj vikend odgođeni su za sedam dana, rekao je isti izvor, dodajući da će vjerojatno biti ponovno odgođeni. Drugi izvor iz Ureda gradonačelnika Moskve rekao je da grad samo provodi rutinske provjere. 

13:42

Proratni ruski nacionalisti, predvođeni bivšim službenikom službe sigurnosti FSB-a, poručili su da će uskoro objaviti akcijski plan za odgovor na oružanu pobunu plaćeničke grupe Wagner, javlja Reuters.

Ruska nacionalistička grupa - poznata kao "Klub ljutih patriota" - saopćila je da bi građanski rat mogao dovesti do ponižavajućeg vojnog poraza za rusku vojsku u Ukrajini i upozorila da je Rusija na rubu katastrofe.

13:41

Ruska državna cenzura Roskomnadzor rekla je da bi internetske usluge mogle biti prekinute u područjima gdje se provode, kako su naveli, "protuterorističke mjere" kao odgovor na oružanu pobunu Wagner grupe.

13:36
13:17

"Snage Wagnera prošle ​​su Voronjež i krenule prema Moskvi, čisteći sve što im se našlo na putu. Procijenjeno vrijeme dolaska u Moskvu je 20-21 sat. Ne zna se ko je na čelu kolone i je li sam terorist Prigožin u njoj", napisao je Anton Geraschenko na Twitteru.

13:16

Civili navodno dočekali Wagnerovce s raširenim rukama u Rostovu:

13:10

Ruski ratni dopisnici javljaju da su Medvedev i njegova obitelj napustili Moskvu.

13:01

Ukrajinski ministar vanjskih poslova pozvao je međunarodnu zajednicu da "napusti lažnu neutralnost" i da njegovoj zemlji dâ oružje koje joj je potrebno da "stane na kraj zlu" Putinova režima.

Dmytro Kuleba je poručio:

"Oni koji su rekli da je Rusija prejaka da bi izgubila: pogledajte sada. Vrijeme je da se napusti lažna neutralnost i strah od eskalacije; dajte Ukrajini svo potrebno oružje; zaboravite na prijateljstvo ili posao s Rusijom. Vrijeme je da se stane na kraj zlu koje su svi prezirali, ali su ga se previše bojali srušiti."

12:41

Na društvenim mrežama tvrde kako se na svim ulazima u Moskvu postavljaju kamioni s pijeskom.

12:38

Ruski vojni dopisnici javljaju da će ruske oružane snage, ako Wagner nastavi s kretanjem, dići u zrak tri mosta preko rijeke Oke.

12:34

Ruske zračne snage navodno su napale skladište goriva u Voronježu, s ciljem da Wagner trupe liše pristupa gorivu, izvijestili su lokalni mediji.

12:20

Poručio im je da su ovaj haos napravili sami sebi 🤷‍♂️🇺🇦 #VolodimirZelenski #Wagner

Posted by Radio Sarajevo on Saturday, June 24, 2023
12:12

U komentaru za ukrajinsku državnu novinsku agenciju Suspilne, glasnogovornik ukrajinske odbrambene obavještajne službe Andrij Jusov rekao je da su akcije Wagnera u Rusiji "nastavak unutarruskih sukoba" koji su posljedica vojne agresije Ruske vlasti protiv Ukrajine.

"Ovo je znak sloma vladajućeg režima i takvi procesi će se intenzivirati", dodao je.

12:05

Ovo je nova poruka na Telegram kanalu grupe Wagner:

"Jedan od Wagnerovih konvoja napadnut je u regiji Voronjež. Avijacija također radi. Građanski rat je službeno počeo."

11:55

Europski čelnici i čelnici G7 u kontaktu su u vezi s razvojem krize u Rusiji, rekao je predsjednik Vijeća Europske unije.

Charles Michel rekao je da jutros "pomno prate" situaciju:

"Pažljivo pratimo situaciju u Rusiji kako se odvija. U kontaktu sam s europskim čelnicima i G7 partnerima. Ovo je očito unutarnje rusko pitanje. Naša podrška Ukrajini i predsjedniku Zelenskom je nepokolebljiva."

11:40

Jevgenij Prigožin prvi put je direktno govorio protiv Vladimira Putina za kojeg je rekao da je "u dubokoj zabludi".

Komentirajući Putinovo TV obraćanje, Prigožin je rekao da je predsjednik "duboko pogriješio" kada ga je nazvao izdajnikom.

"Niko se neće predati na zahtjev predsjednika... Ne želimo da zemlja nastavi živjeti u korupciji i lažima", dodao je.

"Mi smo domoljubi, a oni koji su protiv nas su oni koji su se okupili oko gadova", zaključio je Prigožin, kazavši da su Putin i njegova klika krali ono što su zaradili Wagnerovci.

11:32

Na društvenim mrežama su se pojavile informacije kako Wagnerovci pretvaraju grad Rostov u tvrđavu, predviđajući dugotrajnu odbranu.

11:28

Ramzan Kadirov je akcije Wagner grupe nazvao vojnom pobunom i obećao da će biti ugušena.

"Ako se za to moraju poduzeti oštre mjere, mi smo spremni!", napisao je Kadirov.

11:13

Pojavila se informacija da su ruske zračne snage počele napade na vojni konvoj Wagnera koji se kreće prema Moksvi iz Voronježa.

11:11

Na Twitteru se pojavila informacija da je jedan od Wagnerovih plaćenika pokušao ubiti Prigožina, ali nije uspio.

Navodno je već pogubljen. 

Ove tvrdnje nisu zvanično potvrđene.

11:00

Šokirao je svijet okretanjem protiv svog starog prijatelja 👇👇 #JevgenijPrigožin #VladimirPutin

Posted by Radio Sarajevo on Saturday, June 24, 2023
10:00

Šef ruskih plaćeničkih snaga Wagner Jevgenij Prigožin tvrdi da su njegove snage ušle u Rusiju kako bi uklonile vojno vodstvo zemlje.

9:00

Anton Gerashchenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova objavio kako je Wagner grupa na Telegramu napisala sljedeće:

"Putin je napravio loš izbor. To nije dobro za njega. Uskoro ćemo imati novog predsjednika."

Podsjetimo, u ranim jutarnjim satima u subotu, 24. juna, došlo je do oružane pobune grupe Wagner, pod vodstvom Jevgenija Prigožina, protiv Vladimira Putina i vlasti u Rusiji.

8:00

Glavnim gradom Rusije Moskvom od petka, 23. juna, patroliraju jake snage vojske.

Ovo je odgovor vojske Rusije na potencijalni sukob do kojeg bi moglo doći između njihovih snaga i plaćenika grupe Wagner, koje predvodi Jevgenij Prigožin.

7:15

Šef ruske plaćeničke grupe Wagner Jevgenij Prigožin napustio je Ukrajinu sa svojim borcima, te se nalaze u gradu Rostov, čiji su centar okupirali.

Rostov
Foto: Facebook: Rostov
7:00

Jevgenij Prigožin, šef ruske plaćeničke skupine Wagner, optužio je u petak rusku vojsku za "uništenje" njegovih boraca i obećao osvetiti se ruskom vojnom vrhu, nakon čega je ruska obavještajna služba FSB započela kazneni postupak protiv njega zbog poziva na oružanu pobunu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (20)

/ Povezano

/ Najnovije