Uživo: SAD - 'blizu postizanja sporazum sa Hamasom o oslobađanju izraelskih talaca'

3
Radiosarajevo.ba
Uživo: SAD - 'blizu postizanja sporazum sa Hamasom o oslobađanju izraelskih talaca'
FOTO: AA / Bombardovanje Gaze

I danas, 21. novembra, iz minute u minutu pratimo događaje vezane uz rat Izraela i Hamasa.

Najmanje 13.000 Palestinaca je ubijeno, a 30.000 je ranjeno od 7. oktobra, kada je Izrael pokrenuo napade na Gazu.

Ovo su ključni događaji dana:

Evo koji se horoskopski znakovi nikako ne podnose: Jedni drugima su u svakom pogledu trn u oku

Evo koji se horoskopski znakovi nikako ne podnose: Jedni drugima su u svakom pogledu trn u oku

  • Analitičar: Objava primirja se može očekivati za nekoliko sati
  • Pregovori o primirju između Izraela i Hamasa su došli do kraja
  • UN: Dvije prerano rođene bebe u Al-Shifi umrle prije evakuacije

Najmanje 5.500 poginulih su djeca, a 3.500 žene, saopćio je vladin ured za medije u Gazi.

Izrael kaže da je u napadu Hamasa 7. oktobra poginulo oko 1.200 ljudi.

22:58

Gradsko vijeće Detroita usvojilo rezoluciju o prekidu vatre, čime je Detroit postao jedan od najvećih američkih gradova koji su pozvali na prekid vatre u Gazi.

Rezolucija poziva na 'trenutni, trajni i održivi prekid vatre u cilju zaštite i spašavanja ljudskih života'.

Dodaje se da bi okončanje borbi omogućilo dopremanje 'neophodne' pomoći u Gazu, prema međunarodnom humanitarnom pravu.

Gradsko vijeće Detroita, najvećeg grada Michigana, također je pozvalo na 'bezuvjetno oslobađanje svih civila koji su zarobljeni kao taoci, zahtijevajući njihovu sigurnost i humano postupanje', javlja Al Jazeera.

22:34

Glasnogovornik oružanog krila Islamskog džihada, Brigade Al-Quds, rekao je da su izrazili spremnost da iz humanitarnih razloga oslobode jednu taokinju, ali je neprijatelj odugovlačio i to je dovelo do njene smrti.

"Odričemo se svake odgovornosti za zarobljenike koje držimo zbog varvarskog bombardovanja svakog centimetra Pojasa Gaze", rekao je Abu Hamza u kratkoj izjavi objavljenoj na Telegramu.

22:02

Rukovodstvo Evropske unije (EU) saopćilo je danas da nema dokaza koji pokazuju da je novac koji je EU poslao za Palestince preusmjeren Hamasu.

"Pregled je pokazao da kontrole Komisije i postojeće zaštitne mjere funkcionišu dobro i do danas nisu pronađeni dokazi da je novac preusmjeren u nenamjerne svrhe", navodi se u saopćenju Evropske komisije.

To je uslijedilo nakon revizije finansijske pomoći EU-a Palestini od Komisije koja je objavljena dva dana nakon što je palestinska grupa otpora Hamas izvela napad na Izrael početkom oktobra.

21:45

[facebook]https://www.facebook.com/nadina.malicbegovic/posts/pfbid02rMevCanteQsdWcEdAigqt9EcsRMz5rCdaxD8TiDimPWdoiDtNRNsM4e3z8kz39xDl[/facebook]

21:16

Glasnogovornik Ministarstva Sjedinjenih Američkih Država Matthew Miller izjavio je danas da je blizu postizanja sporazum sa Hamasom o oslobađanju izraelskih talaca, ali da još nije finaliziran.

"Ništa nije konačno dok sve nije konačno, a u ovom trenutku još sve nije konačno. Ali mi smo blizu", rekao je Miller novinarima.

Glasnogovornik State Departmenta Miller je pojasnio da je američki stav da humanitarna pomoć Pojasu Gaze nije uvjetovana dogovorom o taocima s Hamasom i rekao je da bi bilo kakav sporazum o taocima otključao potencijal za isporuku više humanitarne pomoći u Gazu.

"Američki stav je da sporazum o taocima i humanitarna pomoć ne trebaju biti povezani", rekao je Miller, dodajući da humanitarnu pomoć treba dostaviti što je prije moguće.

20:47

Izraelska vojska prihvata dogovor o taocima sa Hamasom, planira da iskoristi primirje za reorganizaciju snaga u pripremi za operacije na jugu Gaze, javlja izraelski KAN.

20:19

P.E.N. Centar u Bosni i Hercegovini organizirao je večeras u Sarajevu razgovor i čitanje poezije pod nazivom “Solidarnost sa novinarima i piscima u Palestini“ u znak protesta izraelskih napada i ubijanja civila u blokiranom Pojasu Gaze.

Na ovom događaju u Multimedijalnom centru MAK Biblioteke Grada Sarajeva učestvovali su Zlatko Dizdarević, Ferida Duraković, Mile Stojić, Almir Bašović, Semezdin Mehmedinović, Mirza Sarajkić, Andrea Lešić, Šejla Šehabović, Adisa Bašić, Nerzuk Ćurak, Senadin Musabegović i Asmir Kujović.

Organizatori su kazali da najoštrije osuđuju brutalne izraelske napade na blokirani Pojas Gaze, a posebno ubistva i hapšenja palestinskih novinara, pisaca i aktivista.

19:49

Cijeli izraelski kabinet sastao se kako bi razgovarali o potencijalnom dogovoru o taocima, rekao je izvor upoznat sa sastankom za CNN, nakon sastanaka ratnog kabineta i kabineta za sigurnost.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u utorak da je postignut napredak u potencijalnom oslobađanju talaca koji se drže u Gazi.

"Postižemo napredak. Mislim da ne vrijedi više govoriti, čak ni u ovom trenutku, ali nadam se da će uskoro biti dobrih vijesti", rekao je Netanyahu.

19:01

Broj Palestinaca poginulih u izraelskim napadima na Gazu popeo se na 14.128, uključujući i više od 5.840 djece, 3.920 žena, navodi Ministarstvo zdravstva Gaze.

18:51

Šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, rekao je da je "shrvan" što je njihova kolegica ubijena u Gazi.

Dima Alhaj je ubijena "zajedno sa svojom šestomjesečnom bebom, suprugom i dva brata", napisao je u objavi na društvenim mrežama uz njenu fotografiju.

Rekao je da je nekoliko drugih članova obitelji također ubijeno dok su se sklonili u istoj kući, dodajući:

"Nemam riječi da opišem našu tugu."

18:17

Izraelska Religijska cionistička stranka, koju vodi ministar financija Bezalel Smotrich, saopćila je kako se ne može složiti s predloženim sporazumom o oslobađanju nekih talaca koji su držani u Gazi.

U izjavi, stranka je opisala dogovor kao "loš za sigurnost Izraela, loš za taoce i za vojnike IDF-a", izvijestio je Times of Israel.

Rečeno je da će dogovor "napustiti" neke od talaca na nepoznato vremensko razdoblje, "podići cijenu" za njihovo oslobađanje i dati Hamasu priliku da se reorganizira.

"Jedini način da se vrate svi taoci je nastavak neprekidnog vojnog pritiska na Hamas do potpune pobjede", navodi se, dodajući: "Mi ćemo se snažno zalagati za nastavak rata do potpunog uništenja Hamasa, povratka svih talaca i eliminacije prijetnje koju je Gaza predstavljala građanima Izraela."

17:43

Najmanje 52 novinara i medijska djelatnika ubijena su od početka rata između Izraela i Hamasa 7. listopada, prema Odboru za zaštitu novinara (CPJ).

Novinarska grupa ažurirala je broj poginulih nakon vijesti da su dva novinara libanonskog kanala Al Mayadeen, povezanog s Hezbollahom navodno ubijeni dok su radila u južnom Libanonu u utorak. Bilans sada uključuje 46 Palestinaca, četiri Izraelca i tri Libanonca ubijenih od 7. oktobra, kao i 11 ranjenih novinara i tri nestala novinara.

Sherif Mansour, programski koordinator CPJ-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku, rekao je:

"Novinari diljem regije podnose velike žrtve kako bi popratili ovaj potresni sukob. Osobito oni u Gazi platili su, i nastavljaju plaćati, danak bez presedana i suočavaju se s eksponencijalnim prijetnjama. Mnogi su izgubili kolege, obitelji i medijske objekte te su pobjegli tražeći sigurnost, a sigurnog utočišta ili izlaza nema."

17:12

#MotazAzaiza objavio je potresan snimak iz Gaze..... Strašno je šta ljudi u Gazi danas, upravo ovog trenutka, prolaze 😞💔🕊 (VIDEO) #Gaza

Posted by Radio Sarajevo on Tuesday, November 21, 2023
17:02

Indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar izjavio je da zabrinutost Palestinaca treba shvatiti ozbiljno te da se to može riješiti samo dvodržavnim rješenjem.

Kako navodi ANI News, ministar Jaishankar je tokom online samita kojem su prisustvovali lideri BRICS-a komentarisao i situaciju u Gazi. Naglasio je da su izraelski napadi na Gazu izazvali veliku ljudsku patnju.

"Postoji hitna potreba da humanitarna pomoć stigne do naroda Gaze", rekao je Jaishankar.

16:33

Sve bolnice u južnom Pojasu Gaze nisu u ništa boljem stanju od ostalih u opkoljenoj enklavi, rekao je portparol Ministarstva zdravlja Gaze Ashraf al-Qudra za Anadolu.

Prema njegovim riječima bolnica Shuhada Al-Aksa ne pruža odgovarajuću zdravstvenu zaštitu jer je izgubila svoje resurse i uskoro će ostati bez goriva. Shodno tome, prestaće sa radom.

"Okupacija je raselila medicinsko osoblje, a neki su ubijeni ili ranjeni. Bolnica se pretvorila u sklonište, s brojnim žrtvama u hodnicima i dvorištima", rekao je on.

15:59

Izraelski vojni pilot potpukovnik Nof Erez izjavio je da je izraelska vojska postupila u skladu s "Hannibalovom direktivom" koja predviđa ubijanje i zarobljenika, kako bi spriječila da izraelski civili budu odvedeni u Gazu kao taoci Hamasa nakon napada 7. oktobra.

U izraelskim medijima pojavili su se izvještaji kako je u napadu Hamasa 7. oktobra bilo mnogo civilnih žrtava te da su izraelski vojni helikopteri koji su intervenisali tokom napada pucali i na civile, ali i na pripadnike Hamasa. 

15:38

Katarski dužnosnici nastavljaju raditi na oslobađanju taoca

Delegacije zemalja Bliskog istoka boravile su u Moskvi, no katarski premijer i ministar vanjskih poslova šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani nje prisustvovao sastanku sa ruskim ministrom vanjskih poslova.

Sergej Lavrov je potvrdio da Al Thani nije prisustvovao sastanku, rekavši da katarski dužnosnici nastavljaju raditi na oslobađanju taoca.

Ministarstvo vanjskih poslova Katara ranije je saopćilo da su pregovori ušli u “kritičnu, završnu fazu”.

Al Jazeerin reporter Hashem Ahelbarra, koji izvještava iz Dohe, rekao je da će postizanje sporazuma označiti “ključni trenutak za katarsku diplomatiju”.

15:13

WHO: Tri bolnice pod izraelskom opsadom traže pomoć u evakuaciji

Glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije rekao je u utorak da su tri bolnice u Gazi pod izraelskom opsadom zatražile pomoć u evakuaciji pacijenata i da je planiranje počelo.

Mediji prenose da je Christian Lindmeier u Ženevi rekao da su evakuacije zadnje utočište, te da situacija u Gazi “cijelom stanovništvu sjevera uskraćuje sredstva za traženje zdravlja”.

Dodaje da su te tri bolnice al-Shifa, indonezijska bolnica i al-Ahli bolnica, navodeći da je sve “za sada samo u fazi planiranja”.

14:45

Netanyahu: ‘Povratak talaca sveta i najvažnija misija’

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu opisao je u govoru u utorak, 21. novembra, povratak Izraelaca koje je Hamas uzeo kao taoce 7. oktobra “svetom i najvažnija misijom”, dok se suočava s rastućim bijesom članova porodica zbog sporog napretka u osiguravanju njihova oslobađanja.

“Vraćanje naših talaca je sveta i najvažnija misija – kojoj sam ja posvećen. Nećemo odustati od misije da ih vratimo i to je moja odgovornost kao i odgovornost ratnog kabineta”, rekao je Netanyahu.

Netanyahu je govorio nakon što su se on i njegov ratni kabinet u ponedjeljak, 20. novembra, sastali s porodicama talaca, rekavši da su oni “uvijek u mom srcu i vode moja djela”.

Premijer Izraela je obećao da se neće prestati boriti sve dok ih izraelska vlada ne vrati kući i uništi Hamas. No nedavno su napetosti proključale jer frustrirane obitelji talaca od vlade traže odgovore o sudbini njihovih voljenih i dogovor o njihovom oslobađanju.

14:23

Libanski premijer Najib Mikati osudio je izraelski napad u kojem su ubijena dva zaposlenika televizije Al-Mayadeen u južnom Libanu i brojni civili.

“Ovaj napad još jednom dokazuje da nema granica za izraelske zločine i da je njegov cilj ušutkati medije koji razotkrivaju njegove zločine i napade”, citirala ga je novinska stranica Mulhak na platformi X.

13:37

U izraelskom napadu na automobil na jugu Libana poginule četiri osobe

U izraelskom napadu na automobil u južnom Libanu poginule su četiri osobe u blizini južnog grada Tira, u drugom smrtonosnom događaju u blizini izraelsko-libanske granice, izvijestila je libanska državna novinska agencija NNA.

Udar se dogodio oko osam kilometara južno od Tira i 11 kilometara sjeverno od granice s Izraelom, izviještava agencija.

Ranije u utorak, u izraelskom napadu na južni Liban ubijena su četiri civila, od čega dva novinara.

12:34

Iz gaze dolaze izvještaji da je 50 kamiona sa hranom i medicinskim potrepštinama ušlo u enklavu preko prelaza Rafah.

Međutim, pomoć je stigla samo u južna područja Gaze, javio je dopisnik Al Jazeere.

12:00

UN: Dvije prerano rođene bebe u Al-Shifi umrle prije evakuacije

Christian Lindmeier, glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), kaže da su dvije od 33 prerano rođene bebe koje su bile zbrinute u opkoljenom medicinskom kompleksu u gradu Gazi umrle prije nedjeljne evakuacije.

Bebe su umrli te noći zbog nedostatka njege”, rekao je novinarima u Ženevi.

U nedjelju je UN-ova zdravstvena agencija pomogla evakuirati 31 novorođenčad iz Al-Shife, od kojih je 28 prebačeno u Egipat u ponedjeljak. Preostalo troje je u bolnici u južnoj Gazi zajedno sa svojim porodicama.

U međuvremenu, UN-ova agencija za djecu UNICEF otkrila je da je 20 od 28 beba evakuiranih u Egipat bilo “bez pratnje”.

11:30

Izraelski vojni analitičar: Prerano je govoriti o slamanju Hamasa

Izraelski vojni analitičar Amos Harel smatra kako je trenutno prerano govoriti o slamanju Islamskog pokreta otpora Hamas u Pojasu Gaze.

U članku objavljenom u izraelskim novinama Haaretz, kazao je da je u Gazi trenutno došlo do značajne eskalacije.

11:00

Pregovori o primirju između Izraela i Hamasa su došli do kraja, a parametri sporazuma bit će poznati kasnije, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova Države Katar.
 
"Pregovori su stigli do kraja, ali ne možemo da damo nikakve detalje dok se ne postigne konačan dogovor", dodano je.

Ranije je šef političkog dijela pokreta Hamas koji vlada u Pojasu Gaze, Ismail Hanije, najavio napredak u razgovoru o uslovima primirja.

Katar je posrednik u pregovaračkom procesu.

Prema pisanju Vashington Posta, riječ je o petodnevnoj pauzi u borbama unutar enklave u zamjenu za oslobađanje talaca.

BBC je ranije naveo, o čemu je pisao portal Radiosarajevo.ba, da se Izrael još nije oglasio u vezi s tim, ali je AFP došao do detalja sporazuma, a to su:

  • Petodnevno primirje koje bi uključilo prekid vatre u kopnenim borbama i ograničavanje izraelskih vazdušnih operacija nad južnim dijelom Pojasa Gaze
  • Palestinske ekstremističke organizacije bi oslobodile 50 do 100 talaca i to izraelskih civila ili pripadnika drugih nacionalnosti, ali ne i izraelskih vojnika.
  • Zauzvrat bi iz izraelskih zatvora bilo oslobođeno 300 Palestinaca, uključujući žene i djecu.
10:24

U izraelskom napadu na južni Liban ubijena je starija žena, a njena unuka je ranjena, javljaju državni mediji.

“Neprijateljski avioni napali su naseljene kuće u Kfar Kili, što je dovelo do smrti građanke Laiqe Sarhan, 80, i ranjavanja njene unuke”, objavila je službena Nacionalna novinska agencija.

9:35

Analitičar: Objava primirja se može očekivati za nekoliko sati

Abdel Hamid Siyam, profesor na Univerzitetu Rutgers, kaže da bi očekivani sporazum o primirju između Hamasa i Izraela mogao biti objavljen u “sljedećih 12 sati” iz Dohe.

“Vjerujem da je posljednjih nekoliko tačaka oko kojih se treba dogovoriti dužina pauze, količina humanitarne pomoći koja treba stići u Gazu, posebno goriva, … i broj oslobođenih talaca”, rekao je za Al Jazeeru.

Siyam kaže da će pauza vjerovatno trajati između 3-5 dana.

“Palestinci inzistiraju na pet dana… žele ljudima dati pravi prostor za disanje”, dodao je Abdel Hamid Siyam.

Više pročitajte na linku ISPOD:

🚨 #BREAKING 🔻🔻 Isplivali detalji sporazuma Izraela i Hamasa Čeka se potvrda Tel Aviva #Izrael #Hamas

Posted by Radio Sarajevo on Tuesday, November 21, 2023
9:28

Šef Hamasa kaže da je dogovor o ‘primirju’ blizu

Vođa Hamasa Ismail Haniyeh rekao je u postu na Telegramu da smo “blizu postizanja dogovora o primirju”.

U nedjelju, 19. novembra, katarski premijer je rekao da dogovor o oslobađanju nekih zarobljenika u zamjenu za privremeni prekid vatre zavisi od “manjih” praktičnih pitanja.

Izraelski Kanal 12 kaže da je ratni kabinet zemlje u nedjelju razgovarao o spremnosti da nastavi s pregovorima o taocima i želi poslati poruku Kataru da je spreman postići dogovor.

9:00

Kontroverzne poruke Bijele kuće: 'Termin genocid koristiti samo za Hamas, ne i za Izrael'

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby rekao je da se riječ "genocid" neprikladno koristi u ratu u Pojasu Gaze i da bi se trebala odnositi samo na palestinski pokret Hamas.
 
"Ljudi se praktički gađaju riječju 'genocid' na prilično neprikladan način. Ono što Hamas želi je bez sumnje genocid", rekao je Kirby novinarima.

Dodao je i da Izrael ne pokušava izbrisati palestinski narod ili Gazu: "Izrael se pokušava obraniti od genocidne terorističke prijetnje."

08:35

Direktor bolnice Indonezija u Gazi izjavio je da se i dalje čuje pucnjava

Dr. Marwan al-Sultan, direktor bolnice, poslao je nekoliko poruka BBC-u prošle noći tvrdeći da se i dalje čuje "povremena pucnjava" u medicinskom objektu. Također je rekao da unutar bolnice ostaje oko 500 pacijenata.

Al-Sultan je opisao to kao smrtonosni izraelski udar. Izraelska vojska tvrdi da su njeni vojnici uzvratili pucnjavu na naoružane ljude koji su pucali na njih iz bolnice, i da su poduzeli "mnoge mjere kako bi minimizirali štetu" civilima.

Također je rekao da postoji "neka vijest" da će biti poslana dva autobusa radi evakuacije ranjenih ljudi koji trebaju operaciju, namijenjenih južnoj Gazi.

"Još uvijek čekamo, nitko ne zna što će se dogoditi", rekao je.

07:50

U izjavi šefa Hamasa o sve izglednijem dogovoru s Izraelom nije navedeno više detalja.

Dužnosnik Hamasa rekao je za TV Al Jazeera da su pregovori usredotočeni na to koliko će trajati primirje, zatim na dogovore o isporuci pomoći u Gazu i razmjenu izraelskih talaca koje drži Hamas za palestinske zatvorenike u Izraelu.

Obje strane će osloboditi žene i djecu, a detalje će objaviti Katar, koji posreduje u pregovorima, rekao je dužnosnik Isat el Rešik. 

Hamas je uzeo oko 240 talaca tokom svog napada u Izraelu 7. oktobra u kojem je ubijeno 1.200 ljudi.

07:23

Kako javlja BBC, sve je više izvještaja koji tvrde da se dužnosnici Hamasa približavaju dogovoru s Izraelom.

Pregovori dvije strane odvijaju se u Kataru, koji djeluje kao posrednik. Vođa Hamasa Ismail Haniyeh rekao je da je skupina "isporučila svoj odgovor braći u Kataru i posrednicima, te smo blizu postizanja sporazuma o primirju", javljaju palestinske novinske kuće.

Iz Izraela još uvijek nema potvrde ove informacije.

Podsjetimo, visoki američki dužnosnik u ponedjeljak, 21. novembra, rekao je da je dogovor o oslobađanju talaca odvedenih iz Izraela tokom Hamasovih napada prošlog mjeseca, u zamjenu za pauze u borbama, "bliži nego ikad prije".

06:50

Vojno krilo Hamasa objavilo je da su njegovi borci u protekla 72 sata uništili 60 izraelskih vojnih vozila u Gazi.

Abu Obeida, glasnogovornik brigada Al-Qassam, naveo je da je među ciljanim izraelskim vojnim vozilima deset bilo uključeno u napade u posljednja tri dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije