Uživo: Intenzivni pregovori o produženju primirja između Izraela i Hamasa

8
Radiosarajevo.ba
Uživo: Intenzivni pregovori o produženju primirja između Izraela i Hamasa
FOTO: AA / Gaza

I danas, 29. novembra, iz minute u minutu pratimo događaje vezane uz rat Izraela i Hamasa.

Izrael je pokrenuo masivnu vojnu kampanju u Pojasu Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra. Od tada je ubijeno više od 15.000 Palestinaca, među kojima 6.150 djece i 4.000 žena.

Zvanični broj poginulih u Izraelu iznosi 1.200.

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Ključni događaji:

  • Izraelske snage izvele su racije u nekoliko područja Jenina
  • Stoltenberg poručio: 'Situacije u Gazi i Ukrajini različite na mnogo načina'
  • Autobus s palestinskim zatvorenicima napušta zatvor Ofer
  • Dodatna izjava IDF-a potvrđuje da su novooslobođeni taoci stigli u Izrael
  • Elon Musk: Posjeta Gazi sada je ‘opasna’
23:11

Izvještavajući iz četvrti Wadi al-Joz u Istočnom Jeruzalemu, novinar Al Jazeere Mohammed Jamjoom kaže da najmanje osam palestinskih zatvorenika koji će biti pušteni večeras žive u tom gradu.

Izraelska policija i dalje vrši pritisak na palestinske porodice pokušavajući ih spriječiti da proslave oslobađanje svojih voljenih.

"Ono što nam je rečeno je da je večeras čak pojačana represija u poređenju s posljednjih nekoliko noći", izvijestio je.

Ministar nacionalne sigurnosti Izraela, Itamar Ben-Gvir, izdao je naredbu upozorenja protiv bilo kakvih proslava - bilo unutar kuća ili vani - povodom oslobađanja palestinskih zatvorenika na područjima pod njegovom jurisdikcijom.

"Porodice s kojima smo razgovarali večeras izuzetno se plaše perspektive da puste novinare u svoje domove", rekao je Jamjoom.

"Novinarima nije dozvoljeno da uđu u bilo koju od tih kuća u Istočnom Jeruzalemu. Porodicama su sigurnosne snage više puta rekle da novinare ne puštaju u te domove."

22:39

Deset Izraelaca i četiri Tajlanđana su predati od strane Hamasa i trenutno su na putu prema Izraelu, objavila je izraelska vojska.

"Prema informacijama koje je pružio Crveni krst, deset izraelskih otetih osoba i četiri otete osobe sa tajlandskim državljanstvom su na putu prema Izraelu", napisao je glasnogovornik Izraelskih odbrambenih snaga Daniel Hagari na Twitteru prije nekoliko minuta.

Prema riječima glasnogovornika katarskog ministarstva vanjskih poslova, Majeda Al Ansarija, među izraelskim taocima su 5 maloljetnika i 5 žena.

Dodao je da su oni sa dvojnim državljanstvom unutar te grupe jedno maloljetno lice nizozemskog podrijetla, 3 Nijemca i 1 Amerikanac.

U zamjenu, Palestinci koji će biti pušteni iz izraelskih zatvora uključuju 16 maloljetnika i 14 žena, izjavio je Al Ansari.

22:09

Desetak izraelskih talaca koji su bili zadržani u Gazi predati su Crvenom križu u srijedu, izvijestio je izraelski Army Radio, pozivajući se na Reuters, ali nije naveo izvor.

Ranije večeras, Hamas je vratio dvije žene natrag Izraelu koje imaju dvojno državljanstvo, izraelsko i rusko.

21:53

Američki portal Politico citirao je tri neimenovana američka zvaničnika koji su rekli da pokušaj izvršavanja pritiska na Izrael ograničavanjem vojne pomoći "nije nešto što trenutno razmatramo".

Administracija predsjednika Bidena u posljednjih nekoliko dana iznijela je nekoliko saopćenja o svojim naporima da osigura produženje trenutnog primirja u Gazi, a tokom konferencije za novinare prošle sedmice sam Biden nazvao je uslovljavanje pomoći Izraelu "vrijednom idejom".

Međutim, prema izvještaju, SAD neće koristiti značajnu vojnu pomoć koju pruža kako bi izvršila pritisak na Izrael da pregovara, ograničava civilne žrtve ili omogući veći humanitarni pristup Pojasu Gaze.

Članovi predsjednikove vlastite Demokratske stranke su se distancirali od njega po ovom pitanju, a demonstranti u SAD-u su protestirali ispred kancelarija proizvođača oružja i blokirali brod koji je prevozio oružje namijenjeno Izraelu.

21:24

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant izjavio je da su izraelske snage spremne da odmah nastave borbu.

U srijedu je Gallant objavio na društvenim mrežama:

"Činimo svaki napor da vratimo sve otete i potpuno iskoristimo trenutne napore za povratak svih otetih žena i djece u Gazi. IDF snage u zraku, na kopnu i na moru spremne su da odmah nastave borbu."

[twitter]https://twitter.com/yoavgallant/status/1729910296678969540[/twitter]

20:53

Hessa bint Khalifa bin Ahmed Al Thani, posebna izaslanica generalnog sekretara Arapske lige za humanitarne poslove, izjavila je da se "agresija" na Gazu mora zaustaviti.

"Moramo odmah, pod međunarodnim pokroviteljstvom, krenuti prema sveobuhvatnom rješenju", rekla je u objavi na X.

Pozivi za trajnim primirjem i zaustavljanjem "izraelskog ratnog stroja" postali su "globalni zahtjev", kazala je. "Sve zemlje su dužne zauzeti moralni i humanitarni stav kako bi zaustavile ovaj barbarski rat danas, a ne sutra."

20:03

Dok su prošle sedmice oslobođeni palestinski zatvorenici, Izrael je uveo zabranu proslava njihovih članova porodica. "Izrazi radosti", rekao je ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir, "jednaki su podršci terorizmu".

Izrael je prikazao zatvorene Palestince kao "teroriste" i izložio mnoge od njih zlostavljanju.

Međutim, od 300 palestinskih žena i djece koje je Izrael označio za moguće oslobađanje u okviru humanitarnog prekida između Izraela i Hamasa, skoro 80 posto nije ni formalno optuženo.

19:05

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga Daniel Hagari je objavio da su prema informacijama koje je pružio Crveni krst, dva izraelska taoca su prebačena međunarodnoj humanitarnoj organizaciji i "na putu su ka izraelskom teritoriju."

"Njihovo oslobađanje je dodano na listu otetih osoba koje treba biti puštene danas", dodao je.

[twitter]https://twitter.com/IDFSpokesperson/status/1729920477118783518[/twitter]

18:22

Šef WHO-a izjavio je da su isporučeni gorivo i medicinski materijali dvjema bolnicama na sjeveru Gaze.

Tedros Adhanom Ghebreyesus kaže da su WHO i njeni partneri dostavili 7.000 litara goriva bolnici Al-Ahli Arab i dodatnih 3.500 litara bolnici Al Sahaba.

"Kao dio konvoja, isporučili smo i zdravstvene potrepštine: lijekove i hirurške komplete", dodao je Tedros u objavi na X.

[twitter]https://twitter.com/DrTedros/status/1729888036635410598[/twitter]

17:50

Tri vojna aviona Oružanih snaga Katara, koji nose 108 tona pomoći za Palestince u Gazi, stigla su u El Erish, Egipat, objavila je katarska novinska agencija u srijedu.

Ova tri aviona, koji su prevozili osnovne prehrambene zalihe i opremu za sklonište, podižu ukupan broj katarskih aviona poslanih u Gazu na 30, s ukupno 1.018 tona pomoći.

17:11

SAD podržava produženje primirja u Gazi radi oslobađanja više talaca.

Linda Thomas-Greenfield je rekla Vijeću sigurnosti UN-a: "Nećemo mirovati dok svi taoci koje drže Hamas i druge grupe ne budu pušteni - svaki od njih", izjavila je.

"U tu svrhu, želimo vidjeti produženje ove humanitarne pauze. Izrael je vrlo jasno stavio do znanja da je spreman nastaviti prekid borbi svaki dan kada Hamas oslobodi dodatnih 10 talaca", dodala je.

Bidenova administracija suočava se sa širokim javnim pritiskom da nagovori Izrael na dugoročno primirje u Gazi. Do sada, Washington nije pozvao na primirje.
 
 
 

16:35

Benjamin Netanyahu je izdao video izjavu insistirajući da će Izrael nastaviti borbu u Gazi nakon završetka privremene pauze.

"Od početka rata postavio sam tri cilja - eliminaciju Hamasa, povratak svih naših otetih i osiguravanje da Gaza više nikada ne bude prijetnja Izraelu. Ta tri cilja ostaju na snazi", rekao je.

"U posljednjoj sedmici postigli smo vrlo velik uspjeh - povratak mnogo desetina naših otetih. Prije sedam dana to bi zvučalo kao imaginarno, ali smo to postigli. No, u posljednjim danima čujem pitanje - nakon što se ova faza povratka naših otetih iscrpi, hoće li se Izrael vratiti borbi? Dakle, moj odgovor je nedvosmisleno da", dodao je Netanyahu.

"Nema načina da se ne vratimo borbi do kraja. To je moja politika, cijeli kabinet stoji iza toga, cijela vlada stoji iza toga, vojnici stoje iza toga, ljudi stoje iza toga - tačno to ćemo učiniti."

15:43

Dvoje Palestinske djece ubijeno u Jeninu

Palestinsko ministarstvo zdravstva identificiralo je dvoje djece, ubijena tokom napada izraelskih snage na Jenin.

Rečeno je da su dvije žrtve osmogodišnji Adam Samer al-Ghoul i 15-godišnji Basil Suleiman Abu al-Wafa.

14:57

Elon Musk: Posjeta Gazi sada je ‘opasna’

Tehnički milijarder Elon Musk odbio je poziv dužnosnika Hamasa da posjeti Pojas Gaze i svjedoči opsegu nasilja i razaranja koje je Izrael prouzročio bombardiranjem tog teritorija.

“Trenutno se tamo čini malo opasnim, ali vjerujem da je dugoročno prosperitetna Gaza dobra za sve strane”, rekao je Elon Musk.

14:25

Trideset palestinskih zatvorenika bit će pušteno iz izraelskih zatvora, objavio je Hamas na svom Telegram kanalu.

Među onima koji će biti oslobođeni je i palestinska aktivistica Ahed Tamimi.

Zatvorenici su iz raznih gradova na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući Hebron, Ramallah i Jerusalem.

14:01

Ujedinjeni narodi pozvali su međunarodnu zajednicu da krene odlučno prema dvodržavnom rješenju za izraelsko-palestinski sukob, naglašavajući da Jerusalem bude glavni grad obje države.

"Imperativ je odlučno i nepovratno krenuti prema rješenju s dvije države temeljenom na rezolucijama Ujedinjenih naroda i međunarodnom pravu", rekla je Tatiana Valovaya, glavna direktorica Ureda UN-a u Ženevi, održavši govor čiji je autor Antonio Guterres.

"Izrael i Palestina žive rame uz rame u miru i sigurnosti s Jerusalemom kao glavnim gradom obje države", dodala je.

13:18

Iranski vrhovni lider ajatolah Ali Khamenei reagovao je na činjenicu da neke zapadne zemlje stoje uz Izrael uprkos ubijanju civila u Pojasu Gaze.

Prema iranskoj službenoj novinskoj agenciji IRNA, Khamenei je govorio o izraelskim napadima na Gazu u Teheranu povodom Sedmice milicija Revolucionarne garde (Basij).

"Ovo je zapadna kultura i civilizacija. Oko 5.000 djece je ubijeno fosfornim bombama, a oni kažu: 'Izrael se brani'. Da li ovako izgleda odbrana? Ovaj incident je osramotio zapadnu kulturu", rekao je Khamenei.

12:50

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) danas je saopćila da su sve lošiji životni uslovi u Gazi doveli do porasta slučajeva akutnih respiratornih infekcija, svraba, dijareje, vodenih kozica i žutice, među ostalim bolestima.

"Oko 1,3 miliona ljudi trenutno živi u skloništima u Gazi", navodi se u saopćenju, prenosi France 24.

Dijareja i respiratorne infekcije raširene su među djecom u prenatrpanim objektima UN-a. Pacijenti s kroničnim bolestima poput raka također ne primaju nikakav tretman. WHO je i ranije upozorio na moguće izbijanje zaraznih bolesti u Gazi te pozvao na trajni prekid vatre između Izraela i Hamasa.

"S obzirom na životne uslove i nedostatak zdravstvene skrbi, više bi ljudi moglo umrijeti od bolesti nego od bombardovanja", rekao je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus u objavi na X platformi.

Trenutno šestodnevno primirje omogućilo je da oko 200 kamiona koji prevoze humanitarnu pomoć dnevno uđe u Pojas Gaze. Ali humanitarne agencije kažu da je potrebno puno više.

12:30

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u utorak kako je izraelski premijer Benjamin Netanyahu svoje ime upisao u historiju kao "kasapin Gaze".

"Netanyahu, koji je u Gazi počinio jedan od najvećih zločina u zadnjih 100 godina, već se upisao u povijest kao 'kasapin Gaze'", rekao je Erdogan obraćajući se na redovnom sastanku zastupnika u parlamentu u ime Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Ankari.

"Turska će pojačati diplomatske napore za oslobađanje talaca i uspostavu trajnog primirja u Gazi", dodao je Erdogan.

Također je rekao da nedavne izjave Netanyahuove vlade umanjuju nade da će se trenutna humanitarna pauza u Pojasu Gaze pretvoriti u dugotrajni prekid vatre.

Što se tiče turske humanitarne pomoći Gazi, Erdogan je rekao da će drugi humanitarni brod s 1.500 tona humanitarne pomoći isploviti tokom dana.

Recep Tayyip Erdogan
Foto: AA: Recep Tayyip Erdogan
12:03

Visoka zvaničnica američke Centralne obavještajne agencije (CIA) objavila je na svojoj Facebook stranici fotografiju kojom izražava podršku Palestini, dvije sedmice nakon napada koje su pokrenuli Hamas i palestinski otpor 7. oktobra, piše časopis The Financial Times.

Britanski časopis navodi – u izvještaju objavljenom u utorak navečer – da je ovo vrlo neobičan potez jednog visokog obavještajnog zvaničnika kada je u pitanju izražavanje političkog stava prema ratu, što je izazvalo prigovore u redovima administracije predsjednika Joea Bidena.

Službenica, koja je na poziciji zamjenice pomoćnika direktora za analizu u CIA-i, promijenila je pozadinu na svojoj Facebook stranici 21. oktobra, objavivši fotografiju čovjeka koji maše palestinskom zastavom. Ova fotografija se često koristi u materijalima u kojima se kritizira Izrael.

Također, na svojoj stranici je objavila i selfie uz riječi 'Sloboda Palestini'. Međutim, upućeni izvor navodi da je fotografija objavljena na Facebooku prije nekoliko godina i mnogo prije trenutnog sukoba.

11:12

Papa Franjo pozvao je na nastavak primirja u Gazi između Izraela i Hamasa, prema vatikanskim vijestima.

"Nadam se da bi se primirje u Gazi moglo nastaviti kako bi svi taoci mogli biti oslobođeni i kako bi potrebna humanitarna pomoć mogla ući", rekao je Papa na kraju svoje audijencije jutros.

"Nastavimo moliti za ozbiljnu situaciju u Izraelu i Palestini", rekao je. "Mir, molim, mir".

10:14

Agencija UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA) je u srijedu saopćila da je humanitarna pomoć stigla do njenih skloništa u sjevernoj Gazi, prvi put od početka rata, javlja AFP. 

Konvoj od šest kamiona dopremio je prijeko potrebnu pomoć skloništima UNRWA-e u Džabaliji, području koje je bilo odsječeno od pomoći skoro 50 dana.

"Šteta je ogromna. Sve je ovo srceparajuće", rekao je direktor za poslove UNRWA u Gazi, Thomas White.

"Zgrade su potpuno razvaljene. Ruševine su na sve strane, ima gomila metala i lima raznesenog posvuda.Dok smo se vozili kroz grad Gazu, bilo je kao da se krećemo kroz grad duhova, sve ulice su bile puste.Uticaj teških zračnih napada i granatiranja bio je jako vidljiv. Putevi su prožeti kraterima, što otežava dostavu pomoći", posvjedočio je Thomas White, javlja Al Jazeera.

Više od 70 posto ljudi u Pojasu Gaze raseljeno je zbog rata. Više od milion ljudi se sada nalazi u skloništima UNRWA, uključujući skoro 100.000 ljudi u 50 skloništa na sjeveru, navodi agencija u saopćenju.

9:42

Izvor blizak Hamasu rekao je da je grupa voljna produžiti primirje za dodatna četiri dana, izvijestila je novinska agencija AFP.

"Hamas je obavijestio posrednike da je voljan produžiti primirje za četiri dana i da će, prema uvjetima postojećeg primirja, osloboditi izraelske taoce koje su on, drugi pokreti otpora i druge strane držali tokom tog razdoblja", rekao je izvor za AFP.
 
Kliknite ovdje da podijelite na društvenim mrežama

9:15

Generalna skupština Ujedinjenih nacija donijela je rezoluciju kojom poziva Izrael da napusti Golansku visoravan.

U dokumentu Opća skupština "ponavlja svoj zahtjev da se Izrael povuče sa svih okupiranih sirijskih Golana do crte od 4. juna 1967. godine, u skladu s relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti".

Zanimljivo je da su Bosna i Hercegovina, Srbija i Hrvatska su bili - suzdržani.

8:15

Grupa za ljudska prava identifikovala je dvojicu dječaka kao 17-godišnjeg Maleka Majeda Abdelfattaha Daghra i Amra Ahmada Jamila Abu Wahdana, 14.

Daghra je upucana četiri puta tokom izraelskog vojnog napada na Kafr Ein, sjeverozapadno od Ramallaha, rekla je grupa za prava djece.

Wahdana su izraelske snage upucale u prsa u selu Tayasir, istočno od Tubasa na sjevernoj Zapadnoj obali.

Šezdeset i dvoje palestinske djece ubijeno je na okupiranoj Zapadnoj obali od 7. oktobra, čime je ukupan broj porastao na 102 od početka godine, saopćio je DCIP.

 

8:00

Izraelska radiodifuzna korporacija izvještava da Izrael razmatra još jedno produženje primirja koje je danas ušlo u posljednji dan.

"Ovisi o ponašanju Hamasa", citiran je izraelski politički dužnosnik.

Izvor je rekao da će politički vrh uskoro raspravljati o pregovorima za novi sporazum.

Čelnici američke Centralne obavještajne agencije (CIA) i izraelskog Mossada sastali su se u Kataru kako bi razgovarali o produženju primirja kao i o taocima koje Hamas drži u Gazi.

7:20

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres u utorak se založio za potpuni prekid vatre u Pojasu Gaze i rekao da humanitarna pauza između Izraela i Hamasa ne rješava ključne probleme.

"Zato insistiramo na potrebi za humanitarnim prekidom vatre koji bi vodio do bezuslovnog i trenutnog oslobađanja talaca i na mogućnost da imamo efikasnu humanitarnu pomoć za sve ljude u Gazi, gdje god da žive", rekao je Guterres na konferenciji za novinare sa Moussom Fakijem, predsjedavajućim Komisije Afričke unije.

Na pitanje o njegovoj poruci izraelskoj vladi koja je najavila da će se borbe nastaviti kada se humanitarna pauza završi, Guterres je rekao:

"Moja poruka je vrlo jasna. Potreban nam je humanitarni prekid vatre. Imamo dramatičnu humanitarnu situaciju. U isto vrijeme, želimo imati potpuno oslobađanje svih talaca za koje vjerujemo da bi trebalo biti bezuslovno i odmah."

Sporazum o četverodnevnoj humanitarnoj pauzi u sukobima između Izraela i Hamasa stupio je na snagu u petak, 24. novembra.

Katar je u ponedjeljak naveče objavio da je humanitarna pauza produžena za još dva dana, tokom koje će se vršiti dalja razmjena zarobljenika.

7:10

Još više izraelskih vojnih pojačanja provalilo je u Jenin, u sjevernom dijelu okupirane Zapadne obale, dok se izraelska ofanziva na grad i susjedni izbjeglički kamp nastavlja već više od 13 sati, javljaju palestinski mediji.

6:40

U okviru sporazuma o razmjeni zatvorenika između Izraela i Hamasa, 30 zarobljenika, među kojima 15 žena i 15 djece, pušteno je iz izraelskih zatvora, javlja Anadolija. Izrael je oslobodio 30 palestinskih zatvorenika u skladu sa sporazumom postignutim s Hamasom.

U ranijem saopštenju Udruženja palestinskih zatvorenika, navedeno je da će 30 zatvorenika iz izraelskih zatvora, od kojih 15 žena i 15 djece, biti pušteno na slobodu.

Uz saopštenje je objavljen i spisak zarobljenika koji će biti pušteni na slobodu. S druge strane, u saopštenju izraelske vojske navodi se da je na teritoriju Izraela stiglo 12 zarobljenika, među kojima 10 Izraelaca i dva strana državljana.

Sporazum o četverodnevnoj humanitarnoj pauzi u sukobima između Izraela i Hamasa stupio je na snagu u petak, 24. novembra. Katar je u ponedjeljak naveče objavio da je humanitarna pauza produžena za još dva dana, tokom koje će se vršiti dalja razmjena zarobljenika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije