Uživo: Izraelski predsjednik odbija dvodržavno rješenje

15
Radiosarajevo.ba
Uživo: Izraelski predsjednik odbija dvodržavno rješenje
Foto: AA / Teški uslovi za izbjeglice u Pojasu Gaze, 13. decembar

I danas, 14. decembra, iz minute u minutu pratimo događaje vezane uz rat Izraela i Hamasa.

Tokom noći je Izrael napadao grad Rafah na jugu Gaze. Pogođena je džamija al-Minbar na sjeveru Gaze, u izbjegličkom kampu Jabalia, te je i tu bilo mrtvih i povrijeđenih.

Ključni podaci: 

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

  • UN javlja - 70 posto ubijenih Palestinaca su žene i djeca
  • Tokom noći ubijeno 27 Palestinaca u Rafahu
  • Izraelski vojnici okupirali džamiju u Jeninu
  • SAD imaju historijsku odgovornost da osiguraju prekid vatre u Gazi, poručio Erdogan
  • Izraelski predsjednik odbija dvodržavno rješenje
11:20

Izraelski predsjednik odbija dvodržavno rješenje

Izraelski predsjednik Isaac Herzog rekao je novinskoj agenciji Associated Press da nije vrijeme za raspravu o rješenju s dvije države i čini se da izražava protivljenje planu Washingtona.

"Ono na šta želim skrenuti pažnju jeste da se ne govori samo o rješenju sa dvije države. Zašto? Jer ovdje postoji emocionalno poglavlje s kojim se treba pozabaviti. Moja nacija je u žalosti. Moja nacija je u traumi", rekao je Herzog.

Tokom izraelskog rata protiv Gaze, američki dužnosnici naglašavali su da se mora uspostaviti palestinska država kako bi se riješio širi sukob, ali je nekoliko izraelskih dužnosnika direktno odbacilo tu ideju.

Ali Herzog, koji se u SAD-u uglavnom smatra umjerenijim od Netanyahua i njegovih desničarskih saveznika, rekao je da prije nego što Izraelci razgovaraju o miru s Palestincima, prvo moraju riješiti svoju 'emocionalnu traumu'.

22:47

Sullivan će sutra posjetiti okupiranu Zapadnu obalu

Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost sastat će se sutra sa predsjednikom Palestiske samouprave Mahmoudom Abbasom u Ramallahu na okupiranoj Zapadnoj obali, javlja Reuters pozivajući se na neimenovanog američkog dužnosnika.

Prema novinskoj agenciji, Sullivan će razgovarati o preustroju palestinskih vlasti i pozivanju 'ekstremističkih' izraelskih doseljenika na odgovornost za napade na Palestince.

Sullivan se danas u Izraelu sastao s premijerom Benjaminom Netanyahuom i drugim dužnosnicima i nakon toga rekao da bi Palestinske vlasti trebale na kraju upravljati i okupiranom Zapadnom obalom i Pojasom Gaze.

22:26

Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca (PRCS) objavilo je u četvrtak da su potpuno izgubili kontakt s operacijskim timovima u Gazi zbog prekida telekomunikacija.

PRCS je objavio na platformi X.

"Osjećamo veliku zabrinutost zbog mogućnosti da naši timovi nastave pružati hitne usluge, posebno jer ovaj poremećaj utječe na centralnu operacijsku sobu 101 i sprječava dolazak vozila hitne pomoći ozlijeđenima i ranjenima", objavila je organizacija.

22:17

Izrael je ponovio svoj poziv Međunarodnom odboru Crvenog križa (ICRC) da posjeti izraelske taoce zatočene u Gazi, inzistirajući da humanitarna organizacija počne "raditi kroz sve kanale" kako bi dobila pristup onima koji su zarobljeni.

Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen ponovno je iznio taj zahtjev u četvrtak tokom sastanka s predsjednicom ICRC-a Mirjanom Špoljarić, nakon njezinog nedavnog putovanja u Gazu. Cohen je kazao da bi posjet taocima trebao biti "misija broj jedan Crvenog križa", priopćilo je izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova.

"Crveni križ 67 dana nije uspio u svojoj misiji da dođe do talaca, dostavi dokaze o životu, provjeri njihovo stanje i dostavi im lijekove, a svaki dan koji prolazi je još jedan neuspjeh Crvenog križa", rekao je Cohen u izjava,

21:47

Američki ministar odbrane Lloyd Austin otputovat će u Bahrein, Katar i Izrael, rekao je glasnogovornik Pentagona Pat Ryder.

Usred porasta napada na američke snage u regiji, kao i na plovila u Crvenom moru i drugim vodenim putovima, Ryder je rekao da šef Pentagona planira posjetiti Bahrein kako bi razgovarali o "važnoj ulozi" zaljevske zemlje u regionalnoj sigurnosti, "osobito za pomorske operacije”. Austin će se u Kataru sastati s emirom, šeikom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem i katarskim ministrom odbrane kako bi potvrdili sigurnosno partnerstvo dviju zemalja i "izrazili svoju zahvalnost za napore Katara da omogući oslobađanje talaca iz Hamasa".

Austin će se također sastati s Netanyahuom i Gallantom u Izraelu kako bi naglasio kontinuiranu američku potporu zemlji, "pojačao važnost uzimanja u obzir sigurnosti civila tijekom operacija" i izrazio potrebu za povećanjem isporuke pomoći Gazi.

21:24

Savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Joea Bidena savjetovao je Izraelu da prekine kopnenu kampanju u Gazi i provede ciljaniju ofenzivu u svom ratu u Gazi, javlja New York Times.

Biden navodno želi da Izrael prijeđe na ovu novu fazu rata u roku od tri sedmice ili ranije, rekao je neimenovani američki dužnosnik.

"Nova faza koju Amerikanci predviđaju uključivala bi manje skupine elitnih snaga koje bi se kretale u i iz naseljenih središta u Gazi, izvršavajući preciznije misije pronalaska i ubijanja vođa Hamasa, spašavanja talaca i uništavanja tunela", rekli su dužnosnici.

Poziv na promjenu taktike dolazi u trenutku kada su se razlike u stavovima između Sjedinjenih Država i Izraela povećale dok su uvjeti u Gazi postali katastrofalni. 

20:55

Hamas je pozvao ljude da nastave s "globalnim masovnim pokretom solidarnosti" s Palestincima u Gazi. U priopćenju, grupa je pozvala ljude "u svim gradovima i prijestolnicama" diljem svijeta da izađu na ulice i "marširaju u znak solidarnosti s Gazom" u petak, subotu i nedjelju.

Pozvao je ljude da odbace i razotkriju "zločine cionističke okupacije protiv djece, žena i bespomoćnih civila", te da osude podršku SAD-a i Zapada izraelskom napadu.

"Neka se ovaj globalni pokret nastavi u svim svojim oblicima, sve dok nacističko-cionistička agresija ne dođe kraju", poručila je skupina.

20:21

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan razgovarao je s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, poručivši tokom razgovora da Sjedinjene Američke Države imaju historijsku odgovornost da osiguraju prekid vatre u Gazi.

Tokom telefonskog razgovora Erdogana i Bidena bilo je riječi o izraelskim napadima na Pojas Gaze, članstvu Švedske u NATO-u, pitanju F16 i bilateralnim odnosima, saopćeno je iz Direkcije za komunikacije Ureda turskog predsjednika. Erdogan je prenio Bidenu da se treba reći "stop" ljudskoj tragediji u Gazi, te da bi američko povlačenje bezuvjetne podrške Izraelu moglo brzo osigurati prekid vatre.

Turski predsjednik je dodao da je historijska odgovornost SAD-a osigurati trajni prekid vatre u regiji. Erdogan je također upozorio da bi produbljivanje i produženje izraelskih napada moglo imati negativne regionalne i globalne posljedice.

19:56

Bijela kuća priopćila je da želi da se izraelski rat u Gazi "završi što je prije moguće", ali je dodala da ne diktiraju Izraelu rokove kada bi se borbe trebale završiti.

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby to je saopćio tokom brifinga u četvrtak: "Svi želimo da rat završi što je prije moguće... Ali, ne diktiramo uslove Izraelcima o tome koliko dugo mora trajati".

19:29

Četiri osobe uhapšene su u četvrtak u Njemačkoj i Nizozemskoj pod sumnjom da su bile dio prekogranične terorističke zavjere Hamasa za koju su njemački tužitelji rekli da je imala za cilj napad na židovske institucije u Europi.

Još troje je uhapšeno u Danskoj zbog navodno povezanih terorističkih djela".

Njemački savezni tužitelj rekao je da su trojica muškaraca uhićena u Berlinu, a četvrti u Rotterdamu te da su opisani kao "dugogodišnji članovi Hamasa" s vezama s njegovim vojnim krilom i koji su "sudjelovali u operacijama Hamasa u inostranstvu".

Jednog iz grupe, nazvanog samo kao Abdelhamid Al A, tužitelj je optužio da je "počeo tražiti podzemno skladište za oružje u Europi najkasnije u proljeće 2023." po nalogu čelnika Hamasa sa sjedištem u Libanonu.

"Oružje je trebalo stići u Berlin i biti u stanju pripravnosti sve do mogućih terorističkih napada na židovske institucije u Europi", kazao je tužitelj.

18:58

Obitelji zarobljenika koje je oteo Hamas objavile su priopćenje u kojem optužuju izraelsku vladu da igra ruski rulet s njihovim voljenima.

Rekli su da žele hitno objašnjenje zašto je došlo do potpunog zamrzavanja pregovora za primirje.

Indikacije iz izraelskog ratnog kabineta su da njegovi članovi imaju jednoglasan stav da nema smisla slati bilo koga u Katar jer vjeruju da Hamas u Gazi ne može stupiti u kontakt s Hamasovim vodstvom u Kataru, tako da nema načina da se sazna što Hamas želi.

18:32

Ujedinjene nacije (UN) upozorile su da bi izraelsko punjenje tunela u Pojasu Gaze slanom vodom moglo ozbiljno naštetiti civilima i okolišu.

Istaknuto je da bi izraelsko punjenje tunela (u Gazi) slanom vodom moglo imati ozbiljne negativne učinke na ljudska prava, od kojih na neke dugoročno, te je naglašeno da u takvoj situaciji mogu trpiti proizvodi koji su esencijalni što bi moglo ugroziti i opstanak civila. Upozoreno je da bi punjenje tunela slanom vodom moglo prouzročiti široku, dugoročnu i ozbiljnu štetu okolišu, te je dodano: "Civili moraju biti zaštićeni".

Prema vijestima The Wall Street Journala od 12. decembra, američki dužnosnici tvrdili su da je Izrael proveo plan za upumpavanje morske vode u "Hamasove tunele" u Gazi. Vlasti su tvrdile da će se proces upumpavanja morske vode u tunele, za koji se očekuje da će trajati sedmicama, obavljati sa sedam zasebnih sistema pumpi.

18:01

Izrael i Hezbollah nastavljaju razmjenu prekogranične vatre

Libanska grupa Hezbollah je rekla da je ciljala okupljanje izraelskih trupa u gradu Yiftahu na sjeveroistoku Izraela, uzrokujući “potvrđene žrtve”.

Također je navela da je napala izraelske vojnike u u blizini izraelskog grada Margaliota.

Sa svoje strane, izraelska vojska objavila je da je ciljala “terorističku ćeliju” u području Shtula u centalnom području granice, dodajući da je napala izvor vatre na Yiftah.

Rečeno je da napad na Izrael nije izazvao žrtve.

17:44

Ako ste propustili - kratak pregled najvažnijih događaja

  • Glasnogovornik palestinskog ministarstva zdravstva u Gazi rekao je da je najmanje 18.787 ljudi ubijeno u enklavi, dok je 50.897 povrijeđeno
  • Šef UNRWA-e kaže da je sve teže pružiti pomoć ljudima u skloništima u Gazi zbog gužve ispred objekata
  • Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan i izraelski premijer Benjamin Netanyahu sastaju se u Tel Avivu
  • Ruski predsjednik Vladimir Putin situaciju u Pojasu Gaze opisuje kao “katastrofu” koja se ne može porediti sa situacijom u Ukrajini
  • Medicinska humanitarna organizacija Ljekari bez granica (MSF) saopćila je da su izraelske snage ubile nenaoružanog palestinskog tinejdžera u bolničkom kompleksu u gradu Jeninu na okupiranoj Zapadnoj obali
     
17:29

Hamas preuzeo odgovornost za napade na izraelske vojnike i vozila u Gazi

Naoružano krilo grupe, brigade Al-Qassam, kaže da su njegovi snajperisti ustrijelili četiri izraelska vojnika u gradu Gazi.

U poruci na Telegramu, grupa je rekla da su njeni borci također gađali tri vozila izraelske vojske koristeći protutenkovsko oružje Yasin-105 u Shujaiyi, istočno od grada Gaze.

16:52

Američki kongresmen: Biden je završio sa Netanyahuovim ratom

Steve Cohen, viši demokratski kongresmen, dodaje svoj glas listi američkih političara koji kritiziraju izraelski rat protiv Gaze, naglašavajući da je SAD “zadnji pravi prijatelj” Izraela.

“Netanyahu je otišao predaleko i Jake Sullivan će ga obavijestiti da bombardiranje mora biti uveliko ograničeno ili će Izrael ostati bez svog posljednjeg pravog prijatelja, SAD-a i Joea Bidena”, napisao je u objavi na društvenim mrežama.

Predsjednik je završio s Bibijevim ratom. Prvo taoci! Civili nikada.”

16:22

Izrael ‘ne sluša’ poruke iz Washingtona

Uri Misgav, pisac i komentator u izraelskim dnevnim novinama Haaretz, nazvao je odgodu Bidenove administracije da isporuči više od 20.000 pušaka američke proizvodnje Izraelu “signalom i porukom”.

Ali da budem iskren, nisam siguran da većina Izraelaca ili izraelska vlada slušaju te poruke", rekao je za Al Jazeeru.

Misgav je rekao da većina Izraelaca nije zabrinuta zbog “ogromnog broja oružja” na ulicama, već su “više koncentrirani na svoju ličnu sigurnost i rat u Gazi”.

16:00

Premijer Španije ponovio poziv na prekid vatre na samitu EU

Premijer Španije Pedro Sanchez kaže kako se nada da će države članice bloka postići dogovor o situaciji u Gazi i ponovio je da njegova država podupire primirje.

Primirje bi trebalo otvoriti vrata diplomaciji i ostvarenju dvodržavnog rješenja”, rekao je na samitu EU-a u Briselu.

Sanchez više je puta pozvao na trajni prekid vatre i prestanak ubistava u Gazi.

15:44

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost na sastanku s izraelskim premijerom

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan i izraelski premijer Benjamin Netanyahu sastaju se u Tel Avivu.

Prethodno se Sullivan sastao s ministrom odbrane Yoavom Gallantom gdje su dva zvaničnika razgovarala o borbi protiv Hamasa i napetostima na libanskoj granici.

U kratkim komentarima nakon sastanka, Yoav Galland zahvalio američkoj administraciji na “bezrezervnoj podršci”.

15:15

Izraelski vojnici okupirali džamiju u Jeninu i preko razglasa recitirali jevrejsku molitvu

Izraelski vojnici okupirali su džamiju i čitali jevrejske molitve sa zvučnika tokom svojih krvavih racija u gradu Jeninu na okupiranoj Zapadnoj obali.

Dok se nastavljaju napadi i opsada izraelske vojske na grad Jenin i istoimeni izbjeglički kamp, izraelski vojnici izveli su krajnje ružan i neprimjeren napad i na džamiju u tom gradu.

Vojnici su u čizmama ušli u džamiju. Jedan od njih je uzeo mikrofon i preko razglasa proučio jevrejsku molitvu.

Vojnik je recitirao molitvu "Shema Yisrae" (Slušaj, o Izraele), koju Jevreji recituju u jutarnjim i večernjim satima, a njegovi prijatelji su ga snimali.

Na snimku se vidi da se izraelski vojnici smiju dok jevrejska molitva odjekuje sa zvučnika džamije.

15:00

Broj mrtvih u Gazi povećan na 18.787

Ashraf al-Qudra, glasnogovornik Ministarstva zdravstva u Gazi, kaže da je najmanje 179 ljudi ubijeno, a 303 ranjeno u izraelskim napadima proteklog dana.

U svom najnovijem ažuriranju, rekao je da je broj mrtvih od 7. oktobra porastao na 18.787, dok je 50.897 ranjenih.

Veliki broj žrtava još je pod ruševinama i na ulicama, dodao je al-Qudra.

14:30

Protest za Palestinu ispred zgrade Delegacije EU u BiH

Protest za Palestinu ispred zgrade Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini organizovan je danas, 14. decembra, od 13.00 sati. 

Ispred zgrade ove Delegacije se okupilo nekoliko građana koji su donijeli i razne transparente. 

Na njima je pisalo: "Primirje odmah", "Prestanite dopuštati aparthejd i kolonijalizam" i "Zaustavite isporuku oružja u Izrael."

Protest je trajao oko 30 minuta, a tu se nalazila i ekipa MUP-a Kantona Sarajevo koja je ovaj protest osiguravala.

Protest za Palestinu ispred zgrade Delegacije EU u BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Protest za Palestinu ispred zgrade Delegacije EU u BiH
14:14

Izraelska opsada grada i kampa Dženin traje već tri dana

Nastavljaju se izraelski napadi i opsada grada Dženin i istoimenog izbjegličkog kampa.

Izraelske snage već tri dana izvode brutalnu opsadu i racije u Dženinu, a do sada je ubijeno najmanje 11 Palestinaca. Izraelska vojska nastavlja opsadu i ograničava pristup i medicinskim timovima.

Naoružane bespilotne letjelice koje pripadaju izraelskoj vojsci neprekidno lete iznad izbjegličkog kampa i grada u kojem se nalaze palestinske oružane grupe otpora.

U napadima izraelske vojske koji su izvedeni sinoć, ubijena su tri Palestinca, među kojima i jedno dijete.

Povremeni sukobi nastavljeni su tokom cijele noći između palestinskih oružanih grupa i izraelskih vojnika.

Izraelska okupacija kampa Dženin, 14.decembar
FOTO: AA: Izraelska okupacija kampa Dženin, 14.decembar
13:35

Izraelska vojska naredila evakuaciju bolnice "Kamal Adwan" za četiri sata

Izraelska vojska naredila je evakuaciju bolnice "Kamal Adwan" u sjevernom Pojasu Gaze za četiri sata, rekao je palestinski zdravstveni zvaničnik u četvrtak, javlja Anadolija.

Bolnica u gradu Beit Lahia jedina je preostala zdravstvena ustanova u sjevernom Pojasu Gaze.

Izraelska vojska je od utorka izvršila opsadu bolnice i uhapsila direktora Ahmeda al-Kahlouta i članove medicinskog osoblja.

"Izraelska okupacija nam je dala četiri sata da evakuišemo bolnicu zbog tvrdnji da Hamas koristi objekat u vojne svrhe", saopštio je Munir al-Bursh, čelnik Ministarstva zdravlja u Gazi.

13:15

Katar najavio 50 miliona dolara pomoći za Pojas Gaze

Država Katar obavezala se da će osigurati 50 miliona dolara kao početni paket pomoći za Pojas Gaze, a kao odgovor na sve veću humanitarnu krizu na okupiranim palestinskim područjima, koji se od 7. oktobra nalaze pod udarima izraelskih snaga.

Značajnu podršku Palestincima na Globalnom forumu za izbjeglice u Ženevi u srijedu, 13. decembra, najavila je Lolwah Al-Khater, katarska državna ministrica za međunarodnu saradnju u Ministarstvu vanjskih poslova, prenijala je katarska državna agencija QNA.

Ova sredstva će biti usmjerena za pomoć izbjeglicama, ranjenima, siročadi i drugima koji su, kako je navedeno, pogođeni agresijom na Gazu.

Više možete čitati na linku OVDJE.

12:50

Sve više članica EU-a sada traži prekid vatre u Gazi

Uprkos različitim pristupima među državama članicama, danas sve više zemalja Evropske unije (EU) podržava prekid vatre u Pojasu Gaze, rekao je u četvrtak visoki predstavnik Unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

Obraćajući se novinarima prije sastanka Evropskog vijeća u Briselu, Borrell je rekao da će lideri razgovarati o ratu u Ukrajini i pitanjima proširenja.

"Razgovaraćemo i o situaciji u Gazi", rekao je Borrell, dodajući da će morati uzeti u obzir prošlosedmično glasanje u Generalnoj skupštini UN-a kojim se poziva na prekid vatre u opkoljenoj palestinskoj enklavi.

Dodao je da Evropljani moraju početi razmišljati o tome kako se nositi s problemom koristeći politički pristup.

12:20

Palestinci žale za svojim uništenim domovima u Rafahu

Izraelski zračni, kopneni i morski napadi na pojas Gaze se nastavljaju.

Kao rezultat napada izraelske vojske na grad Rafah, uništena je kuća porodice Abu Dabaa, a okolne zgrade su teško oštećene.

12:00

Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost stigao u Izrael na razgovore o Gazi

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan stigao je u četvrtak u Izrael na razgovore o tekućem izraelskom ratu u Pojasu Gaze, javio je Radio izraelske vojske.

Bijela kuća je saopštila da će se Sullivan sastati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, predsjednikom Isaacom Herzogom i drugim visokim zvaničnicima tokom dvodnevne posjete.

Njegova posjeta dolazi dva dana nakon što je američki predsjednik Joe Biden izjavio da Izrael gubi podršku širom svijeta, a premijer Benjamin Netanyahu "mora ojačati i promijeniti" svoju vladu.

11:35

Zbog izraelskog upada u bolnicu Kamal Adwan podlegle dvije ranjene osobe

Izraelske snage, koje su izvršile invaziju na bolnicu Kamal Adwan u sjevernoj Gazi, spriječile su medicinsko osoblje da pruži pomoć za 10 ranjenih ljudi u hitnoj jedinici, zbog čega je dvoje od njih umrlo, rekao je dr. Ashraf al-Qudra, glasnogovornik Ministarstva zdravstva u Gazi.

Qudra je u objavi na Telegramu naveo da su vojnici natjerali medicinsko osoblje da skupi sve ranjne i dojenčad na neonatalni odjel na drugom spratu, te im isključili hranu, vodu i struju.

U saopćenju se navodi da su vojne snage također spriječile medicinsko osoblje da se kreće između bolničkih odjela. Također su spriječili 12 dojenčadi na odjelu za novorođenčad da dobiju formulu za bebe i isključili struju za njihove aparate za održavanje života.

11:00

Društvo palestinskih zatvorenika: Izrael od 7. oktobra pritvorio više od 4.400 osoba

Nakon što je tokom noći privedeno 17 osoba, ukupan broj hapšenja od 7. oktobra premašio je 4.400, saopćilo je Društveno palestinskih zatvorenika.

Pritvaranja su provedena u Hebronu, Tubasu, Betlehemu, okupiranom istočnom Jerusalemu, Nablusu i Ramallahu.

Društvo palestinskih zatvorenika je navelo i da nije u mogućnosti potvrditi broj ljudi koji su zatočeni u izraelskoj raciji u Jeninu.

10:30

WAFA: Izraelske snage uhapsile 18 Palestinaca, uključujući i dijete

Izraelske snage uhapsile su 18 Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući jedno dijete, objavila je službena palestinska novinska agencija WAFA.

Pritvaranja su se dogodila u okupiranom istočnom Jerusalemu, Jeninu, Betlehemu, Nablusu, Ramallahu, Hebronu i Tubasu.

Dvanaestogodišnje dijete odvedeno je u pritvor sa svojim 34-godišnjim ocem u Betlehemu, objavila je agencija.

10:00

Izraelska vojska saopćila da je ubila 'mnogo' boraca u Gazi

Izraelska vojska je saopćtila da su se borbe nastavile u Gazi prošlog dana – posebno u Shejaiyahu i Jabaliji na sjeveru enklave i u Khan Younisu na jugu.

Vojnici su ubili "mnoge teroriste na sjeveru Pojasa Gaze proteklog dana", stoji u saopćenju na hebrejskom koje je vojska objavila na X.

U jednom su incidentu oružane snage otkrile borce Hamasa kako "promatraju njegove vojnike, pucale su na njih i eliminirale ih", stoji u saopćenju.

U drugom slučaju, vojska je preko noći locirala i uništila vatreni položaj u školskom kompleksu koji je služio kao baza Hamasovog bataljona Shejaiyah.

U Khan Younisu vojnici su izvršili racije na raznim lokacijama i pronašli razno oružje, uključujući granate i puške, te uništili dva okna, rupu za lansiranje raketa i skladište oružja.

9:30

Ljekari bez granica pozvali evropske lidere da spriječe krvoproliće u Gazi

Ljekari bez granica (MSF) pozvali su evropske lidere da učine sve što je u njihovoj moći da zaštite Palestince u Pojasu Gaze, koji se suočavaju s "nezamislivim hororom".

"Pozivamo vas da učinite sve što je u vašoj moći da zaštitite živote i dostojanstvo Palestinaca zarobljenih u Gazi i spriječite strašno krvoproliće", objavio je MSF.

Podsjetili su da je više od 18.000 ljudi ubijeno u izraelskim napadima u opkoljenoj palestinskoj enklavi tokom proteklih 68 dana.

MSF je naveo da lideri EU-a mogu ili nastaviti s "uzaludnim apelima" na poštivanje međunarodnog prava i zaštitu civila ili iskoristiti svoju poziciju kako bi uvjerili Izrael da se zaustavi neselektivno bombardovanje Pojasa Gaze.

"U vašim rukama je prilika da ispravno postupite. Kada utihne oružje i otkriju se prave razmjere razaranja, hoće li Evropsko vijeće i svi evropski lideri moći kazati da su učinili sve što su mogli da zaustave krvoproliće?", objavila je ova međunarodna organizacija.

9:00

Osoblje Bidenove administracije okupilo se ispred Bijele kuće tražeći prekid vatre u Gazi

Grupa zaposlenih u administraciji američkog predsjednika Joea Bidena okupila se ispred Bijele kuće u srijedu navečer, tražeći prekid vatre u Gazi u jeku izraelske vojne kampanje.

Demonstranti koje su činili uglavnom politički namještenici i administrativni službenici, zapalili su svijeće i razvili transparent na kojem je pisalo "predsjedniče Biden, vaše osoblje zahtijeva prekid vatre".

Bivši zvaničnik State Departmenta Josh Paul rekao je u ime grupe da privremeno primirje koje je okončano prije skoro dvije sedmice nikada nije bilo dovoljno.

"Moramo hitno krenuti kako bismo spasili što više života i postigli trenutni, trajni sporazum o prekidu vatre i povratku svih talaca", rekao je.

Paul je u oktobru podnio ostavku na dužnost zbog neslaganja s Bidenovom administracijom u rješavanju sukoba u Gazi.

Kasnije je grupa naglas pročitala imena Palestinaca ubijenih u izraelskim napadima u Gazi od 1. decembra i položila ruže na zemlju u znak sjećanja na žrtve.

8:15

Egipat povećava količinu goriva koja se dnevno šalje u Pojas Gaze

Egipat je u srijedu najavio da će povećati količinu goriva koja se dnevno šalje u Pojas Gaze sa 129.000 litara na 189.000 litara u skladu sa sporazumom s Izraelom.

"Egipat nastavlja intenzivne napore kako bi osigurao ulazak humanitarne pomoći u Pojas Gaze", rekao je u saopštenju Diaa Rashwan, šef egipatske Državne informativne službe.

Od utorka su kamioni pomoći počeli prelaziti granični terminal Rafah do prelaza Karem Abu Salem u provedbi sporazuma s izraelskom stranom, dodao je.

Očekuje se da će to olakšati dolazak kamiona u Pojas Gaze, povećavajući njihov broj na 60 do 80 dnevno.

Rashwan je napomenuo da je ukupan broj kamiona koji su prešli sa graničnog prelaza Rafah u Pojas Gaze 4.057 od početka ulaska pomoći u enklavu sa egipatske strane prelaza.

7:40

Zločin sa svim elementima genocida

Međunarodne odnose u svijetu i ukupnu situaciju u godini na izmaku obilježili su mnogi događaji ali i procesi koji – generalno uzevši – radikalno potkopavaju mir, stabilnost i pozitivni razvoj ukupnih odnosa, kazao je u razgovoru za Fenu ugledni bivši diplomata i novinar Zlatko Dizdarević.  

Po njegovim riječima, posebno mjesto u ovom procesu radikalne destabilizacije zauzima  očigledno, iz geostrateških razloga, duže pripreman rat u Gazi započet 7. oktobra brutalnim napadom palestinskog Hamasa na jug Izraela i posebno na tamošnje civile, ali i po mnogo čemu mnogo radikalniji i rijetko viđen zločinački odgovor Izraela.

"Posebno su teški zločini nad tamošnjim civilima, sada već sa svim elementima genocida, uočljivo najviše protiv žena i djece. Mnogi elementi ovog sad već historijskog zločina dodatno su se na do sada rijedak način prelili i na međunarodnu, političku scenu, po elementima koji dramatično mijenjaju ukupne međunarodne odnose i uzdrmavaju elementarnu poziciju Ujedinjenih naroda i smisla mnogih međunarodnih institucija i organizacija", kazao je Dizdarević.

7:03

Pozivajući se na izvore iz Rafaha, palestinska novinska agencija Wafa izvijestila je da je najmanje 27 osoba prijavljeno poginulo u noćnim udarima na dva stambena objekta na jugu Gaze.

Video snimci zabilježili su razmjere uništenja i napore lokalnog stanovništva da spasi preživjele iz ruševina.

6:40

Broj žena i djece ubijenih u Gazi tokom mjeseci bombardovanja i zračnih udara izraelske vojske "premašio je sve što smo vidjeli u nedavnim sukobima", kaže Reem Alsalem, specijalna izvjestiteljica UN-a o nasilju prema ženama i djevojčicama.

Ljudi koji rade na terenu u Gazi su "ostali bez riječi da opišu neopisivu razinu patnje i užasa", rekla je Alsalem za Al Jazeeru.

"Unutar ovog pakla, biti palestinska žena ili dijete zaista znači biti lišen bilo kakvog ljudskog dostojanstva, sigurnosti ili bilo kakvih posebnih obzira koji bi inače bili dati ženama ili djeci u miru ili sukobu", dodala je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije