Uživo: Netanyahu tvrdi - Palestinska uprava ima za cilj postepeno uništavanje Izraela

8
Radiosarajevo.ba
Uživo: Netanyahu tvrdi - Palestinska uprava ima za cilj postepeno uništavanje Izraela
Foto: EPA - EFE / Plamen i dim izdižu se iz izbjegličkog kampa Al Niusairat nakon izraelskih zračnih napada

I danas, 11. decembra, iz minute u minutu pratimo događaje vezane uz rat Izraela i Hamasa.

Ministri vanjskih poslova Europske unije razmatraju moguće sljedeće korake kao odgovor na krizu na Bliskom istoku.

23:13

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da Palestinska uprava ima za cilj postepeno uništavanje Izraela, prenosi Anadolija.

Kako navodi izraelska televizija Kanal 12, Netanyahu se obratio na sastanku parlamentarnog odbora za vanjske poslove i sigurnost.

"Razlika između Hamasa i Palestinske uprave je u tome što nas Hamas želi uništiti odmah, a palestinsko vodstvo želi da nas uništava postepeno", rekao je Netanyahu.

Izraelska Vlada tvrdi da je cilj vojnih napada na Pojas Gaze uništenje Hamasa, a Netanyahu je nedavno kazao da prepuštanje kontrole nad Gazom Palestinskoj upravi "neće biti rješenje" za postojeću krizu.

Netanyahu je ranije također izjavio da ne planira dozvoliti Palestinskoj upravi da upravlja Pojasom Gaze nakon što se završi izraelska okupacija.

22:55

Grupa jevrejskih aktivista vezala se lancima za ogradu Bijele kuće u ponedjeljak u znak protesta protiv politike američkog predsjednika Joea Bidena prema ratu u opkoljenom Pojasu Gaze.

Grupa demonstranata pročitala je naglas imena ubijenih u izraelskim napadima na Pojas Gaze.

21:45

Organizacija Doctors Without Borders (Ljekari bez granica, ili MSF) tvrdi da je hirurg povrijeđen ranije danas od metka ispaljenog izvan bolnice al-Awda.

U objavi na X-u, grupa je navela da je bolnica pod "potpunom opsadom" izraelskih snaga od 5. decembra. "Naše kolege izvještavaju o snajperistima koji okružuju bolnicu i pucaju na one unutar nje", rekao je MSF.

"Al-Awda je funkcionalna bolnica sa medicinskim osobljem i mnogo pacijenata u ranjivom stanju. Ciljanje medicinskih radnika dok brinu o svojim pacijentima je potpuno krajnje osuđujuće, apsolutno neljudski", dodao je Renzo Fricke, direktor MSF-a za zemlju.

Napadi na bolnicu al-Awda od 7. oktobra ubili su petoro osoblja bolnice, uključujući dva doktora iz MSF-a, izjavila je grupa.
 
 
 

20:35

"Znamo kako izgleda genocid": Protesti Jevreja u Washingtonu

Grupa demonstranata organizirala je protest ispred Bijele kuće, gdje je 20 žena opisalo sebe kao "jevrejske starije osobe" vezujući svoja tijela za ogradu koja čuva Bijelu kuću.

Noseći crne majice na kojima piše "Ne u naše ime", žene su uzvikivale "Biden, Biden, izaberi stranu! Primirje, a ne genocid!".

Policajci Park policije SAD-a na kraju su odveli žene nakon što su upotrijebili brusilicu za rezanje lanaca. Organizatori su rekli da su namjerno odabrali ponedjeljak - dan Hanukah proslave Bijele kuće - za protest.

"Mi kao stariji Jevreji, znamo kako izgleda genocid. Znamo kako se genocid osjeća. To je u našim tijelima, u našim kostima", rekla je Esther Farmer iz Jevrejskog glasa za mir, koji je organizirao demonstraciju.

"To je zastrašujuće, razorno. Ponekad je teško ustati ujutro i vidjeti ovo, a radi se u ime Jevreja. Dakle, mi smo ovdje - kao stariji Jevreji - reći: ne u naše ime."

19:45

Netanyahu: Palestinske vlasti žele 'uništiti' Izrael

Među procurjelim komentarima izraelskog premijera Benjamina Netanyahua su i tvrdnje da Palestinska uprava (PA) nastoji uništiti Izrael "u fazama".

"Razlika između Hamasa i Palestinske uprave je jedino u tome što nas Hamas želi uništiti Izrael odmah, a Palestinska uprava to želi uraditi u fazama", rekao je Netanyahu.

U izraelskim medijima je objavljeno da je Netanyahu tokom zatvorenog sastanka ratnog kabineta rekao da vlast sa sjedištem u Ramallahu ne vidi kao održivu opciju za vladanje Gazom nakon rata, navodeći nedirektnu podršku "terorizmu" kroz obrazovanje i isplatu stipendija porodicama "terorista", javlja Al Jazeera.

19:10

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izjavio je da je EU zabrinuta zbog odobrenja Izraela za izgradnju 1.700 novih ilegalnih stambenih jedinica u istočnom Al-Qudsu (Jerusalem).

Na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU-a, Borrell je kazao da su vrlo zabrinuti zbog odluke Izraela da proširi ilegalna naselja u istočnom Al-Qudsu, kao i zbog civilnih žrtava i razaranja u Pojasu Gaze.

Osuđujući odluku Izraela da izgradi 1.700 novih stambenih jedinica u istočnom Al-Qudsu, Borrell je rekao da će EU uskoro zauzeti zvanični stav o tom pitanju.

"U ovom kontekstu, još jednom potvrđujemo da se naša finansijska podrška palestinskoj administraciji mora nastaviti", rekao je Borrell.

18:15

Gantz: Izrael mora ukloniti prijetnju koju predstavlja Hezbollah

Član izraelskog ratnog kabineta napisao je to u objavi na društvenim mrežama nakon što je razgovarao s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom.

"Rekao sam sekretaru da pojačana agresija i pojačani napadi Hezbollaha kojeg podržava Iran na Izrael zahtijevaju od Izraela da ukloni takvu prijetnju", napisao je Gantz.

Dodao je da je izrzaio zahvalnost Blinkenu zbog podrške SAD-a u Vijeću sigurnosti UN-a, a naročito za prošlosedmični veto kojim je spriječeno usvajanje rezolucije koja podržava prekid vatre.

17:35

Bolnica u sjevernoj Gazi okružena izraelskim tenkovima

Ahmed al-Kahlout, voditelj bolnice Kamal Adwan u sjevernoj Gazi, kaže da je situacija u bolnici 'ekstremno teška' zbog nedostatka vode, hrane i goriva.

"Pod opsadom smo već više od četiri dana", rekao je za Al Jazeeru. Tenkovi izraelske vojske okružuju bolnicu, a bombardovanje je 'vrlo, vrlo intenzivno'.

Izraelske snage gađale su porodilište 'bez prethodnog upozorenja ili objašnjenja', rekao je al-Kahlout, dodajući da su dvije majke ubijene zajedno sa njihovim novorođenim bebama.

"Niko ne može otići zbog pucnjave i snajpera koji su svuda okolo", rekao je al-Kahlout.

17:15

Opozicioni lider Lapid: Netanyahu izgubio povjerenje izraelske javnosti

Lider izraelske opozicione stranke "Yesh Atid" Yair Lapid izjavio je u ponedjeljak da je premijer Benjamin Netanyahu izgubio povjerenje izraelske javnosti.

"Dva mjeseca smo u ratu, a država Izrael još uvijek nema planove za dan nakon rata", rekao je Lapid tokom sastanka stranke objavio je The Times of Israel.

On je dodao:

"Nema organizovanog diplomatskog napora tokom rata, nema jedinstvenog sistema javne diplomatije, nema organizovanog ekonomskog plana za suočavanje sa štetom po ekonomiju. Ne postoji niko ko se bavi rezervistima. Ukratko: nema vlade."

"Imamo premijera koji je izgubio povjerenje bezbjednosnog establišmenta, ekonomskog sistema i većine ljudi i svijeta", naglasio je Lapid.

Opozicioni lider je ranije pozvao na izbor novog premijera koji će voditi vladu umjesto Netanyahua.

16:45

Ministarstvo zdravstva u Gazi: U izraelskim napadima ubijeno 18.205 ljudi

Oko 18.205 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima na Gazu, priopćilo je ministarstvo zdravstva kojim upravlja Hamas.

Ova brojka uključuje ubijene osobe od početka rata 7. oktobra.

16:10

Hezbollah izveo napade na četiri izraelska vojna punkta

Hezbollah u Libanu objavio je da je izveo napade na četiri izraelska vojna punkta projektilima Burkan i drugim oružjem.

Hezbollah je objavio saopštenje o napadima na izraelske snage sa juga Libana.

Kako se navodi, izraelski vojni punkt Er-Rahib koji se nalazi na granici pogođen je projektilom Burkan, a vojni punkt Biranit artiljerijom.

Dodaje se da su vojni punktovi Hadab al-Bustan i Es-Smake također pogođeni.

Libanska novinska agencija NNA navela je da je izraelska vojska snažnom artiljerijskom vatrom gađala područja oko gradova Ramya, Teyr Harfa, Muheybib i Shema na jugu Libana.

15:30

Izraelska vojska: Pet vojnika ubijeno u zasjedi Hamasa u Gazi

Pet izraelskih vojnika ubijeno je u zasjedi pripadnika palestinske grupe Hamas u gradu Khan Younisu u južnom Pojasu Gaze, saopštila je vojska u ponedjeljak.

U saopštenju vojske navodi se da su vojnici iz 8111. bataljona 5. brigade poginuli kada je eksplozivna naprava detonirana u blizini škole u gradu.

Prema navodima vojske, helikopteri i borbeni avioni pozvani su da izvedu napade na palestinske naoružane ljude "koji su otvorili vatru iz škole."

15:02

Marie-Aure Perreaut, koordinatorica za hitne slučajeve Ljekara bez granica, razgovarala je s Al Jazeerom iz bolnice al-Aqsa u središnjoj Gazi.

Rekla je da su usluge organizacije u ratom razorenoj enklavi iznimno ograničene.

"Zdravstveni sistem je u ovom trenutku potpuno urušen. Teško nam je držati korak sa stalnim prilivom ranjenih", rekla je.

"Povrh svega, kolegama je izuzetno teško prolaziti kroz hitnu jer često liječe kolege. Prije samo sat vremena jedan naš kolega došao je na Hitnu pomoć teško ranjen s obitelji”, dodala je. "To je izuzetno traumatizirajuće."

Perreaut je također dodala da mnogi ranjenici ne mogu pristupiti liječenju jer je zdravstvenim centrima naređena evakuacija, a ceste nisu sigurne za dolazak do dostupnih klinika.

14:38

Njemački i holandski lideri pozvali su u ponedjeljak Izrael da se pridržava međunarodnog prava i poboljša humanitarne uslove u Gazi.

Njemački kancelar Olaf Scholz okrivio je Hamas za sukob u Gazi i rekao da Izrael ima pravo da se brani, ali i podvukao da su patnje palestinskih civila ogromne.

"Jasno je da Izrael djeluje i to mora učiniti u okviru međunarodnog humanitarnog prava", rekao je Scholz na zajedničkoj konferenciji za novinare s holandskim premijerom Markom Rutteom u Berlinu.

Dodao je da ih "rastužuju patnje palestinskog civilnog stanovništva u Gazi": "Humanitarne zalihe moraju biti poboljšane."

Scholz je također istakao važnost diplomatskih napora i rekao da samo dvodržavno rješenje može donijeti mir i sigurnost za Izraelce i Palestince.

Holandski premijer Rutte rekao je da su ozbiljno zabrinuti zbog humanitarne situacije u Gazi, te velikog broja poginulih i povrijeđenih civila. "Holandija podržava pravo Izraela na samoodbranu, ali, naravno, postupajući proporcionalno i poštujući međunarodno humanitarno pravo“, rekao je Rutte.

Apelovao je na Izrael da bude uzdržan u svojim vojnim operacijama i pozvao na više "humanitarnih pauza" kako bi se olakšala isporuka hitno potrebne pomoći: "Veoma je važno da se voda, hrana, gorivo i medicinska pomoć mogu dostaviti građanima Gaze."

14:11

U Londonu je više od 200 ljudi blokiralo ulaz u sjedište Konzervativne stranke prije nego što su predali otvoreno pismo Downing Streetu 10 u kojem se poziva Rishi Sunak da podupre trajni prekid vatre u Gazi

Akciju je organizirala grupa Parents4Palestine. Pismo je potpisalo više od 12.000 osoba. Prosvjed je održan dok britanski parlament treba raspravljati o prekidu vatre u Gazi i okončanju izraelske okupacije Gaze i Zapadne obale kasnije danas.

13:36

Govoreći o tome šta se dogodilo u Izraelu 7. oktobra, još jedan svjedok je otkrio da su izraelski tenkovi tom prilikom pucali na pripadnike Hamasa i izraelske građane, uzrokujući smrt najmanje 14 izraelskih talaca u jednoj kući, a među kojima je bilo i djece, javlja Anadolu.

U vijestima objavljenim u izraelskim medijima 19. novembra, navedeno je da je 14 osoba, uključujući 12-godišnju djevojčicu Liel Hetzroni, poginulo u Hamasovom napadu na kibuc u regionu Beeri 7. oktobra. Ova tema je dobila široku pokrivenost u izraelskim medijima koji su to objavili pod naslovom “Hamasova brutalnost“.

Međutim, Yasmin Porat, koja je bila taoc u kući u kojoj su i sestre bliznakinje Liel i Yanai Hetzroni, izjavila je 15. novembra da je uzrok pogibije bila paljba izraelskih tenkova, a porom se oglasio i Hadas Dagan, vlasnik kuće u kojoj su bili taoci.

U intervjuu za izraelski Channel 12, Dagan je potvrdio da je izraelska vojska tenkovskom vatrom i teškim naoružanjem napala kuću u kojoj je Hamas držao izraelske civile.

Navodeći da je 14 ljudi u kući, uključujući i njegovu suprugu, izgubilo živote, Dagan je rekao da je trenucima kada su izraelski vojnici došli pred njihovu kuću shvatio da su ti civili imali ulogu živog zida između izraelskih snaga i Hamasa.

13:01

Izrael rekao UN-u da "mora biti bolji" u pružanju pomoći ljudima u Gazi

U poruci koju je na društvenim mrežama objavila jedinica izraelskog Ministarstva odbrane poznata kao Koordinator vladinih aktivnosti na teritorijima (Cogat), stoji:

"Proširili smo svoje mogućnosti za provođenje inspekcija za pomoć isporučenu u Gazu. Otvoren je Kerem Šalom, pa će se broj inspekcija udvostručiti. Ali pomoć i dalje čeka na ulazu u Rafahu. UN mora biti bolji - pomoć je tu i ljudima je potrebna."

U svom posljednjem ažuriranju Ured Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) rekao je:

"Dana 10. decembra, od 22 sata, 100 kamiona s humanitarnom potrepštinom ušlo je iz Egipta u Gazu, isto koliko i u većini dana od nastavka neprijateljstava 1. decembra. To je znatno ispod dnevnog prosjeka od 500 kamiona (uključujući gorivo) koji su ulazili svakog radnog dana prije 7. oktobra. Sposobnost UN-a da primi pristiglu pomoć znatno je smanjena u proteklih nekoliko dana zbog nekoliko faktora. To uključuje manjak kamiona unutar Gaze; prekide telekomunikacija; i sve veći broj osoblja koje nije moglo otputovati na prijelaz Rafah zbog intenziteta neprijateljstava."

12:38

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov zatražio je oslobađanje talaca držanih u Gazi u telefonskim razgovorima u nedjelju i ponedjeljak s Hamasom i drugim palestinskim frakcijama, priopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Reuters javlja da je ta izjava uslijedila nakon niza sastanaka i poziva između predsjednika Vladimira Putina i čelnika Bliskog istoka, među kojima je bio i Benjamin Netanyahu.

U izjavama nakon razgovora Putin-Netanyahu u nedjelju, Izrael je rekao da je njegov premijer iznio "opasnu" suradnju Rusije s Iranom i "anti-izraelsko" stajalište u UN-u oko poziva na prekid vatre kao pitanja. Putin je, sa svoje strane, ukazao na potrebu da Izrael zaustavi "strašne posljedice za civilno stanovništvo".

12:11

Izraelska vojska bombardovala je zgradu u kojoj je živjelo oko 60 Palestinaca u centralnom dijelu blokiranog Pojasa Gaze, a u napadu je ubijeno i ranjeno više ljudi.

Očevici su kazali da su izraelski ratni avioni gađali zgradu u kojoj žive palestinske porodice u blizini izbjegličkog kampa Nuseyrat. Riječ je o petospratnici u kojoj je živjelo oko 60 Palestinaca, a među njima su bili i oni koji su izbjegli iz grada Gaze zbog izraelskih napada. Akcija potrage i spašavanja je u toku, a strahuje se da se pod ruševinama nalazi veliki broj žrtava, uključujući i djecu i žene. Nekoliko tijela ubijenih i nekoliko ranjenika već je prebačeno u bolnicu “Šehida Al-Akse“ u gradu Deir al-Balahu.

11:36

Francuska razmatra uvođenje nacionalnih sankcija onima koji su uključeni u ilegalna izraelska naselja na Zapadnoj obali, rekla je francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna uoči sastanka EU-a u ponedjeljak.

"Situacija na Zapadnoj obali nas zabrinjava, posebno zbog prevelikog broja slučajeva nasilja koje su počinili ekstremistički doseljenici", citira Reuters njenu izjavu.

11:02

Francuska, Njemačka i Italija pozivaju EU na sankcije Hamasu

Ministri vanjskih poslova triju zemalja pozvali su Europsku uniju da uvede ad hoc sankcije Hamasu i njegovih pristašama.

"Izražavamo našu punu podršku prijedlogu za stvaranje ad hoc režima sankcija protiv Hamasa i njegovih pristaša", stoji u pismu napisanom visokom predstavniku EU za vanjsku politiku Josepu Borrellu, u koje je Reuters imao uvid.

"Brzo usvajanje ovog režima sankcija omogućit će nam da pošaljemo snažnu političku poruku o predanosti Europske unije protiv Hamasa i našoj solidarnosti s Izraelom", dodaje se.

10:37

Pacijenti i raseljeni Palestinci koji su se sklonili u bolnicu Al-Shifa u sjevernom dijelu Pojasa Gaze žive u teškim uslovima dok se nastavljaju zračni, morski i kopneni napadi izraelske vojske na blokiranu palestinsku enklavu.

Sve bolnice u sjevernom Pojasu Gaze trenutno su "van funkcije", uprkos naporima da se bilo koja od ustanova u području koje je razoreno izraelskim napadima ponovo stavi u funkciju.

Glasnogovornik Ministarstva zdravlja sa sjedištem u Gazi Ashraf al-Qudra rekao je prošle sedmice da se medicinski timovi suočavaju s poteškoćama u bolnici Al-Shifa, najvećem medicinskom kompleksu u Pojasu Gaze. Bolnica Al-Shifa bila je u novembru na meti izraelskih snaga, koje su izvršile raciju nakon višednevnih teških napada u području oko kompleksa u gradu Gazi, u kojima je ubijen veliki broj civila.

10:19

Javne ustanove, banke, škole i mnoge firme zatvorene su danas na okupiranoj Zapadnoj obali i u Istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu), a javni prevoz je  obustavljen zbog "Globalnog štrajka za Gazu".

Okupirani palestinski gradovi pridružili su se globalnom štrajku koji je organiziran s ciljem mobilizacije vlada na zaustavljanju izraelskih napada i blokade Gaze. Tim povodom je obustavljeno i trgovanje na lokalnoj berzi u sklopu podrške štrajku.

Svjetska unija muslimanskih učenjaka, Unija palestinskih učenjaka, te nevladine organizacije i aktivisti iz cijelog svijeta pozvali su danas na "Globalni štrajk" kao odgovor na izraelske napade i podršku Gazi.

09:43

Jevreji iz SAD-a pisali "s poštovanjem" po izraelskim granatama

Reporterska ekipa Anadolu snimila je položaje izraelske vojske i haubice kojima izvode napade na blokirani Pojas Gaze. Najmanje deset haubica stacionirano je na mjestu u blizini izraelskog grada Nahal Oza i s tog lokaliteta se izvode napadi na Gazu. Reporteri su otkrili da je na tom položaju bila i grupa ljudi u civilnoj odjeći i da su nešto pisali na projektilima haubica.

Jedan od tih ljudi je, ne otkrivajući identitet, novinaru kazao da je Jevrej koji je došao iz SAD-a u posjetu Izraelu i da je na jednoj od granata napisao ime svog rodnog grada u SAD-u. Ista osoba je rekla da su neki od njegovih prijatelja u grupi na projektilima napisali izraz "s poštovanjem", dok su neki od njih, kao i on, ispisali imena svojih rodnih gradova u SAD-u.

Uporedo s tim, reporterska ekipa je zabilježila i kako je izraelska vojska nastavila da gađa Pojas Gaze helikopterima i ratnim avionima tipa Apache. Gusti dim se dizao iz regiona Shejaiye i Jibalije u Gazi.

09:21

Izraelske snage uhapsile su 142 palestinske djece i žena tokom kopnene ofanzive na Pojas Gaze, među kojima su bebe i starije osobe, objavili su u nedjelju Udruženje palestinskih zatvorenika i Komitet za pitanja palestinskih zatvorenika.

Zatvorenici se nalaze u nekoliko zatvorskih objekata, uključujući zatvore Al-Damon i Hasharon. Izraelske vlasti nisu komentarisale ovo saopštenje.

Palestinske organizacije civilnog društva optužile su Izrael da je počinio zločine nad zatvorenicima u zatvoru Ofer, odbijajući da otkrije informacije o broju, sudbini ili uslovima u kojima borave zatvorenici.

08:51

Izraelska vojska bombardovala je školu koja je pružala utočište raseljenim Palestincima u izbjegličkom kampu Jabalia u sjevernom Pojasu Gaze.

Očevici su rekli za agenciju Anadolu da je u nedjelju na meti bila škola koju vodi Agencija UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA), u kojoj se nalaze stotine raseljenih osoba.

Društvenim mrežama kružile su snimke napada na kojima se vidi krv u školskom dvorištu, kao i vatra koja gori u ciljanoj zgradi. Na drugom snimku, jedan od raseljenih Palestinaca, koji nije otkrio svoje ime, rekao je da je nekoliko ljudi ubijeno i ranjeno jer je "jednu od učionica u školi bombardovala izraelska vojska".

08:28

Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca objavilo je na društvenim mrežama da se borbe vode u blizini bolnice Al-Amal u Khan Younisu, na jugu Pojasa Gaze:

Objavili su:

"Danas u zoru okupacijski avioni izveli su nekoliko napada u blizini bolnice Al-Amal, a topničko granatiranje nastavljeno je u centru grada i u sjevernim područjima gdje se nalazi 13.000 izbjeglica."

08:04

Eskalira nasilje između Izraela i libanonskog Hezbollaha

Unakrsna vatra na libanonsko-izraelskoj granici se nastavlja. Stižu izvješća da je jutros iz Libanona ispaljeno najmanje osam raketa na sjeverni izraelski grad Ma'alot-Tarshiha, piše The Times of Israel.

Snimke objavljene na društvenim mrežama pokazuju rakete ispaljene iz južnog Banana na sjeverni Izrael koje je presreo sustav protuzračne odbrane Iron Dome (Željezna kupola). Čini se da su neke rakete pale na otvorena područja. Nema informacija o stradalim.

U južnom Libanonu, dopisnik Al Jazeere rekao je da je izraelsko topničko bombardiranje gađalo okolicu gradova Naqoura, Zibqin, Yarin, Marwahin i Al-Jebin. Izrael i Hezbollah koji ima podršku Irana razmjenjuju vatru otkako je prije dva mjeseca izbio rat u Gazi u njihovim najgorim neprijateljstvima od sukoba 2006. godine. Nasilje je uglavnom ograničeno na granično područje.

07:36

Hani Mahmoud za Al Jazeeru jutros ovako izvještava iz Gaze:

"Noćno bombardiranje Pojasa Gaze samo je potvrdilo ono što ljudi govore: Izraelska vojska gađa civile u njihovim domovima dok spavaju ili jedu sa svojim obiteljima. Vidimo kako se civili ubijaju povijesnom brzinom.

Al-Maghazi je gusto naseljen izbjeglički kamp u središnjoj Gazi… u vrlo gusto naseljenom susjedstvu. Kuće su gađane tokom noći, a 23 osobe su ubijene. Mnogo je ranjenih oko tih kuća koje su gađane.

Nedostatak opreme za spasilačke ekipe jako otežava pomoć onima koji bi mogli preživjeti. Ljudi koriste ruke kako bi uklonili ruševine i spasili što više mogu. Nuseirat – još jedan gusto naseljen izbjeglički kamp – također je bio na meti u, kako se čini, ratu protiv izbjegličkih kampova."

07:15

U Španiji marševi podrške Palestincima na međunarodni dan ljudskih prava

Hiljade ljudi izašle su u nedjelju na ulice Španije, na 75. godišnjicu Opće deklaracije o ljudskim pravima, protestujući protiv izraelskog ubijanja civila u Pojasu Gaze i kršenja prava Palestinaca.

Protestanti s palestinskim zastavama okupili su se na glavnom madridskom trgu Puerta del Sol, ispred zgrade regionalne vlade.

"Danas na međunarodni dan ljudskih prava ne smijemo zaboraviti Palestinu", poručili su organizatori.

"Sloboda Palestini", "Zaustavite genocid u Gazi" i "Izrael teroristička država" vikali su okupljeni.

06:30

Ministri EU razmatraju sljedeće korake kao odgovor na rat Izraela i Hamasa

Ministri vanjskih poslova Europske unije u ponedjeljak razmatraju moguće sljedeće korake kao odgovor na krizu na Bliskom istoku, uključujući slamanje Hamasovih finansija i zabranu putovanja izraelskim doseljenicima odgovornim za nasilje na Zapadnoj obali.

Hamas je već na spisku Europske unije kao teroristička organizacija, što znači da sva sredstva ili imovinu koju ima u EU treba zamrznuti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije