Uživo: Izraelska vojska tvrdi da je pogodila 'infrastrukturu Hezbollaha' u Libanu

12
Radiosarajevo.ba
Uživo: Izraelska vojska tvrdi da je pogodila 'infrastrukturu Hezbollaha' u Libanu
Foto: EPA - EFE / Napadi na Gazu sve žešći

U četvrtak, 9. novembra, Sjedinjene Američke Države odbile su ideju izraelskog premijera Benjamina Netanyahua po kojoj bi Izrael bio odgovoran za sigurnost Gaze na neodređeno vrijeme.

Ključni podaci:

  • Belgija traži sankcije protiv Izraela
  • Izraelske snage ubile sedmoro, a ranile više Palestinaca
  • Hezbollah upozorava na regionalni rat ako se nastavi bombardovanje Gaze
  • IDF: Zauzeli smo Hamasovo uporište nakon 10 sati borbe
  • SAD odbio Netanyahuov plan za Gazu
  • Šest ljudi ubijeno u izraelskom zračnom napadu na stambenu zgradu

[related]https://radiosarajevo.ba/sport/rukomet/podrska-do-neba-navijaci-stvaraju-nevjerojatnu-atmosferu-na-revansu-zmajeva/545149?type=trending[/related]

23:17

Izraelska vojska objavila je smrt jednog vojnika u borbama u Pojasu Gaze, čime je ukupan broj tamo ubijenih vojnika porastao na najmanje 35 od početka kopnenih operacija krajem prošlog mjeseca.

Moshe Kogan, 32, bio je vojnik u elitnoj jedinici Shaldag zračnih snaga.

Vojska je također potvrdila smrt Ronija Eshela, vojnika koji se ranije vodio kao nestao nakon Hamasovog napada 7. oktobra.

Ovim smrtnim slučajevima ukupan broj izraelskog vojnog osoblja ubijenog od 7. oktobra iznosi 354, prenosi Aljazeera.

22:49

Daniel Hagari, glasnogovornik izraelske vojske, kaže da su izraelski ratni avioni gađali infrastrukturu u Libanu kao odgovor na lansiranja prema Izraelu proteklog dana.

Vojska je također napala artiljerijskom vatrom i takozvanim "čeličnim ubodom", rekao je Hagari.

Dodao je da je protutenkovski projektil ispaljen prema sjevernom Izraelu, da nije bilo žrtava, a da je izraelska vojska odgovorila artiljerijskom vatrom, prenosi Aljazeera.

22:21

Gotovo 700 vlasnika stranih pasoša uspjelo je u četvrtak napustiti Gazu preko prelaza Rafah i otići u u Egipat, izvijestio je Reuters, pozivajući se na izvore.

Ograničene evakuacije preko graničnog prijelaza Rafah nastavljene su ranije danas za neke ranjene Palestince i nosioce stranih pasoša. U četvrtak je 12 medicinskih evakuisanih i 10 pratilaca ušlo u Egipat, rekli su izvori.

Osim toga, oko 100 kamiona koji su prevozili lijekove za hranu i vodu prešlo je u Gazu.

21:46

Izrael kaže da je presreo 'sumnjivu metu' u južnom regionu

Glasnogovornik izraelske vojske rekao je da je metu oborio sistem protuzračne odbrane Patriot američke proizvodnje. vIJEST dolazi nakon što je Izrael objavio kako je oborio projektil iznad Crvenog mora. Ranije tokom dana, dron je udario u grad Eilat na jugu zemlje.

Izrael nije rekao odakle je posljednji projektil ispaljen, ali je ranije rekao da vjeruje da je dron lansiran iz Jemena. Glasnogovornik Huta sa sjedištem u Jemenu ranije je rekao da je ova grupa lansirala seriju balističkih projektila na različite ciljeve u Izraelu, uključujući vojne ciljeve u Eilatu.

21:08

Sami Abou Shehadeh, bivši član Kneseta i lider Tajamou stranke, kaže da je danas uhapšen zajedno s drugim istaknutim palestinskim liderima u Izraelu zbog "zločina" jer je palestinski državljanina koji poziva na okončanje rata.

"Nasuprot tome, da sam jevrejski građanin koji poziva na genocid nad Palestincima, mogao bih postati ministar", rekao je u videu objavljenom na društvenim mrežama, misleći na krajnje desničarske članove Netanyahuove vlade. "Ovo bi trebao biti poziv za buđenje zapadnim vladama koje stalno ohrabruju ovaj rasizam preuzimajući 'zajedničke vrijednosti' s Izraelom."

Izraelske vlasti danas su uhapsile Abou Shehadeha i druge palestinske građane koji su planirali da održe male demonstracije u gradu Nazaretu pozivajući na prekid rata u Gazi. Bivša članica Kneseta Haneen Zoabi i Mohammad Barakeh, šef Visokog komiteta za praćenje arapskih državljana Izraela, također su privedeni.

Izraelski Vrhovni sud zabranio je antiratne proteste, za šta zagovornici prava kažu da je dio šireg nastojanja da se suzbije sloboda govora i palestinska prava.

20:37

Ujedinjene nacije (UN) u četvrtak su saopštile da svako zaustavljanje sukoba u Pojasu Gaze u humanitarne svrhe mora biti koordinisano s globalnim tijelom, nekoliko sati nakon što je objavljen da je Izrael spreman na dnevne "humanitarne pauze" u opkoljenoj enklavi.

"Svako takvo zaustavljanje borbi i način na koji bi to funkcionisalo u humanitarne svrhe moralo bi se koordinisati s UN-om, posebno po pitanju vremena i lokacije", rekao je portparol UN-a Stephane Dujarric te dodao:

"I očigledno, da bi se ovo uradilo bezbjedno u humanitarne svrhe, moralo bi da bude dogovoreno sa svim stranama u sukobu, kako bi bilo zaista efikasno."

20:09

Izraelska vojska: Nema prekida vatre u Gazi

Izraelska vojska ponovila je u četvrtak da neće biti primirja u Pojasu Gaze, već samo "ograničene, lokalne taktičke pauze".

"Ne postoji prekid vatre. Postoje taktičke, lokalne pauze za humanitarnu pomoć za civile Gaze", objavila je vojska na društvenoj mreži X. Napominje da su pauze "ograničene u vremenu i području".

"Takođe obezbjeđujemo humanitarne koridore za civile u Gazi kako bi se privremeno preselili na jug u sigurnija područja gdje mogu primiti humanitarnu pomoć", navodi se u objavi.

Uprkos međunarodnim pozivima i apelima na humanitarni prekid vatre, Vlada Izraela nastavlja da se opire dogovoru. Izraelska vojska nastavlja ohrabrivati Palestince sa sjevera Pojasa Gaze da se presele na jug. Portparol izraelske vojske Daniel Hagari rekao je u srijedu da su se desetine hiljada Palestinaca evakuisale sa sjevera na jug u posljednja dva dana. Izrael pojačava vojne akcije, uključujući vazdušne napade, kopnene operacije i pomorsko bombardovanje, posebno u sjevernom dijelu Pojasa Gaze, gdje napreduje s tenkovima.

19:33

Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca (PRCS) kaže da su izraelske snage pucale na jedno od njegovih kola hitne pomoći dok su pokušavali doći do ranjene osobe.

Članovi njihove posade na ulazu u izbjeglički kamp Jenin na okupiranoj Zapadnoj obali blokirani su i spriječeni da stignu na mjesto događaja, navodi se u saopštenju.

19:15

Jezive izjave izraelskih političara. Neki bi bacali nuklearne bombe na Gazu, drugi smatraju da treba pobiti sva 'ljudska čudovišta':

Neki bi bacali nuklearne bombe na Gazu, drugi smatraju da treba pobiti sva 'ljudska čudovišta'..... horor 😞😞 #Izrael #skandal

Posted by Radio Sarajevo on Thursday, November 9, 2023
18:33

Upozoravamo na uznemirujući sadržaj!

Reporter Anadolije na Instagramu je objavio jezivu situaciju u ulici Nasir u blizini bolnice Al-Shifa nakon izraelskog napada, 34. dana u gradu Gaza... svuda su mrtvi i teško povrijeđeni Palestinci:

[instagram]https://www.instagram.com/p/CzbXraJIiGg/[/instagram]

17:56

Najava Bijele kuće da će Izrael svakog dana početi provoditi četverosatne pauze u borbama u sjevernom pojasu Gaze nudi "malo" ljudima u Gazi koji su "raseljeni, povrijeđeni i traumatizirani" nakon mjesec dana nemilosrdnog bombardiranja, izjavio je Riham Jafari, koordinator organizacije ActionAid Palestine:

"Čemu služi četvorosatna pauza svakog dana - da se zajednicama da hljeb ujutro prije nego što budu bombardovani popodne? Kakva je korist od kratkog prekida neprijateljstava kada bolnička odjeljenja leže u ruševinama i kada su uništeni putevi kojima su se dostavljali medicinski materijali i hrana?"

ActionAid je pozvao na trajni prekid vatre kako bi pomogao onima čiji životi "vise o koncu": "Iako bi humanitarna pauza mogla ponuditi kratak predah na nekoliko dana, nema ni približno dovoljno vremena da se popravi šteta nanesena zajednicama u Gazi, njihovim domovima i životima."

17:41

The Times of Israel je izvijestio da je Netanyahuov ured rekao da je već prekinuo borbu po nekoliko sati dnevno kako bi omogućio civilima da putuju na jug. U saopćenju, ured nije potvrdio četiri sata pauze za koje je Bijela kuća rekla da su dogovorene.

"Borbe se nastavljaju i neće biti primirja bez oslobađanja naših zarobljenika", saopšteno je iz kabineta premijera. "Izrael omogućava sigurne koridore od sjevera pojasa do njegovog juga."

Brzi odgovor Izraela pokazuje da "možda Sjedinjene Države, (glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost) John Kirby posebno, i Izraelci nisu na istoj strani po ovom pitanju", izvijestio je Al Jazeerin Alan Fisher iz okupiranog istočnog Jerusalema.

Krajnje desničarski izraelski ministar za nacionalnu sigurnost Itamar Ben-Gvir također je osudio pauze, nazvavši ih "ozbiljnom greškom" ako se ne dovedu u vezu s oslobađanjem zarobljenika. On je također upitao da li izraelski ratni kabinet ima ovlaštenja da donese odluku, dok je pozvao da se ona iznese pred širi sigurnosni kabinet.

17:13

Amerikanci objavili više detalja o pauzama u izraelskim napadima u Gazi:

#BREAKING Amerikanci navode da podržavaju ove pauze, ali ne i primirje, pa objasnili zašto 🔻🔻 #Gaza #Izrael

Posted by Radio Sarajevo on Thursday, November 9, 2023
16:55

#BREAKING

Izrael će svakog dana početi provoditi četverosatne pauze u borbama u sjevernom pojasu Gaze, saopćila je Bijela kuća.

16:38

Izraelska vojska tvrdi da je ubila 50 boraca Hamasa tokom operacija izvedenih u posljednjih nekoliko dana.

U saopštenju se navodi da su ovi borci ubijeni tokom borbi u gradu Gaza u blizini bolnice al-Shifa. Nazvali su ovo područje "jezgrom" obavještajnih i operativnih aktivnosti Hamasa. Vojska Izraela također tvrdi da je otkrila Hamasove tunele, obavještajne dokumente i oružje, za koje su poručili da su uništeni.

16:23

Benjamin Netanyahu navodno je odbio sporazum o petodnevnom prekidu vatre s palestinskim militantnim grupama u Gazi u zamjenu za oslobađanje nekih od talaca, tvrde izvori upoznati s pregovorima.

Isti izvori su rekli da je izraelski premijer potpuno odbacio dogovor i nakon što su militanti iz Hamasa izveli upad na izraelsku teritoriju 7. oktobra bez presedana, ubivši oko 1.400 ljudi. Pregovori su nastavljeni nakon pokretanja izraelske kopnene ofanzive 27. oktobra, ali isti izvori kažu da je Netanyahu nastavio da zauzima čvrst stav u pogledu kasnijih prijedloga koji uključuju primirje različitog trajanja u zamjenu za različit broj talaca.

Drugi su naveli da su pregovori koji su vođeni prije kopnene invazije uključivali daleko veći broj talaca, a Hamas je predložio oslobađanje desetina stranih državljana zarobljenih u Gazi.

Ured izraelskog premijera zamoljen je da prokomentariše pregovore o taocima, ali do četvrtka navečer nije dao odgovor.

Procjenjuje se da su 240 ljudi uzeti kao taoci nakon što su borci Hamasa, palestinskog islamskog džihada i drugih grupa sa sjedištem u Gazi, prešli ojačanu graničnu ogradu koja dijeli teritoriju od izraelskih gradova i kibuca.

15:51

Neidentifikovani dron udario je u zgradu u južnom izraelskom gradu Eilatu, saopštila je vojska.

Izrael obično objavljuje kad napadi dođu iz Gaze, što, smatra Guardian, "sugerira da je dron možda došao s nekog drugog mjesta".

Izraelska vojska saopćila je ranije ovog mjeseca da je rasporedila raketne čamce u Crvenom moru kao pojačanje, dan nakon što je iranski pokret Huti rekao da je pokrenuo raketne i bespilotne napade na Izrael i obećao da će ih izvršiti još.

15:37

Najmanje 10.812 Palestinaca, uključujući 4.412 djece, ubijeno je u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, objavilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi u svom posljednjem saopćenju.

14:30

Bivša američka državna sekretarka Hillary Clinton izjavila je u četvrtak, 9. novembra, da Izrael ima pravo da se brani, "kao i Ukrajina", dodavši da je palestinska grupa Hamas ta koja je prekršila primirje 7. oktobra napadom na Izrael.

"Zapamtite, 6. oktobra je postojalo primirje koje je Hamas prekršio svojim varvarskim napadom na civile. Postojao je prekid vatre. Nije opstao jer je Hamas odlučio da ga prekrši", rekla je Hillary Clinton za američku televiziju ABC.

Dodala je da Hamas godinama "uporno nije poštovao prekid vatre".

"Izrael ima pravo da se brani, kao i Ukrajina. Izrael treba da se ponaša u skladu sa pravilima ratovanja i da učini sve što može da spriječi i ograniči broj civilnih žrtava", naglasila je Hillary Clinton.

Ona je navela da je imperativ da se uništi Hamas i da Gaza dobije novo vodstvo kako bi se započelo sprovođenje rješenja o dvije države.

"To bi trebalo da bude ishod kojem se svi nadamo", rekla je Hillary Clinton.

13:30

Belgija traži sankcije protiv Izraela

Zamjenica premijera Belgije, Petra De Sutter, pozvala je na uvođenje sankcija protiv Izraela zbog situacije u Gazi.

"Vrijeme je za sankcije protiv Izraela. Kiša bombi je neljudska", rekla je De Sutter za novine Nieuwsblad.

"Jasno je da Izraelu nije stalo do međunarodnih zahtjeva za primirjem", dodala je.

12:49

Dok su gađali podzemnu infrastrukturu vojno-političke organizacije Hamas, izraelski vojnici navodno su otkrili novo, nikad prije viđeno oružje koje su koristili militanti, piše Newsweek.

IDF je navodno otkrio "sredstva ratovanja nepoznata sigurnosnom sistemu", uključujući nove rakete koje su inženjerske snage IDF-a pronašle u laboratorijima u Gazi.

IDF za Newsweek nije želio komentirati ‘specifične operativne sposobnosti‘.

Borbe su eskalirale na Bliskom istoku prošloga mjeseca nakon iznenadnog i krvavog napada Hamasa 7. oktobra u pogranični pojas. Izrael je odgovorio pokretanjem dosad najžešćih napada na Pojas Gaze, a istog dana premijer Benjamin Netanyahu je objavio rat.

Glasnogovornik IDF-a rekao je u srijedu. 8. novembra, da su vojnici 460. brigade locirali i uništili nekoliko tunela koji pripadaju Hamasu.

Također je otkriveno da su tokom nedavne akcije na lokaciji za obuku Hamasa, navodno direktno ispod, otkriveni tuneli. Nakon što su ih razotkrili, vojnici su uništili okna. Vjeruju da su u njima bili smješteni brojni Hamasovi militanti koji su se pripremali za duži boravak pod zemljom jer su u njima pronašli dodatne zalihe vode i kisika.

Više pročitajte na linku ISPOD:

Zavirite u Hamasove tajne tunele Pogledajte (VIDEO) 🔻🔻 #Izrael #Hamas

Posted by Radio Sarajevo on Thursday, November 9, 2023
12:20

Izraelske snage ubile sedmoro, a ranile više Palestinaca

Izraelska vojska ubila je danas još sedmoro Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali, čime je broj ubijenih na toj teritoriji povećan na 170 od 7. oktobra i početka žestokih izraelskih napada na blokirani Pojas Gaze.

Palestinsko Ministastvo zdravstva saopćilo je da je 51-godišnji muškarac ubijen iz vatrenog oružja u gradu Beit Fajjaru, južno od Betlehema, a 30-godišnjak je ubijen u gradu Dura, južno od Hebrona.

Uporedo s tim, Ministarstvo je u odvojenom saopćenju navelo da je petoro Palestinaca ubijeno, a šestoro ranjeno od strane izraelskih snaga u izbjegličkom kampu Jenin.

 

11:55

Hezbollah upozorava na regionalni rat ako se nastavi bombardovanje Gaze

Drugi zapovjednik Hezbollaha, grupe koju podržava Iran u Libanonu, kaže da izraelsko ubijanje civila u Gazi rizikuje izazivanje šireg rata na Bliskom istoku.

Govoreći u Bejrutu, šeik Naim Qassem rekao je BBC-jevoj novinarki da bi se "mogli dogoditi vrlo ozbiljni i vrlo opasni razvoji događaja u regiji i da niko neće moći zaustaviti posljedice".

"Opasnost je stvarna jer Izrael pojačava svoju agresiju protiv civila i ubija sve više žena i djece. Je li moguće da se to nastavi i poveća, a da ne donese stvarnu opasnost za regiju? Mislim da ne", rekao je on.

9:20

IDF: Zauzeli smo Hamasovo uporište nakon 10 sati borbe

Izraelske odbrambene snage kažu da su osigurale ključno uporište Hamasa nakon desetosatne borbe.

Objavljeno je kako su vojnici koji pripadaju brigadi Nahal, jednoj od glavnih pješačkih jedinica IDF-a, osigurali "uporište" u Jabaliji na sjeveru Gaze.

"Borci su dovršili preuzimanje nakon 10 sati borbe, tokom kojih su eliminirali teroriste, zaplijenili mnogo oružja, otkrili šahte terorističkih tunela, uključujući šaht koji se nalazi u blizini dječjeg vrtića i vodi do opsežne podzemne rute", navodi se u saopćenju.

8:15

Pregovori o humanitarnom prekidu vatre

U toku su pregovori kako bi se postigao trodnevni humanitarni prekid vatre u Gazi u zamjenu za oslobađanje oko desetak talaca koje drži Hamas, prenosi AP.

To su izjavila dva zvaničnika iz Egipta, jedan iz Ujedinjenih nacija i zapadni diplomata, koji su pod uslovom anonimnosti razgovarali o osjetljivim diplomatskim naporima.

Jedan od egipatskih zvaničnika rekao je da se o detaljima dogovora razgovaralo ove sedmice u Kairu tokom posjete šefa CIA i izraelske delegacije. Zvaničnik je rekao da posrednici završavaju nacrt sporazuma.

7:20

Pogođena stambena zgrada, šest ljudi ubijeno

Šest ljudi je ubijeno u izraelskom zračnom napadu na stambenu zgradu u Khan Younisu, na jugu Gaze, javlja Al Jazeera pozivajući se na palestinsku novinsku agenciju Wafa.

"Civilna odbrana i ekipe hitne pomoći izvukle su tijela šest osoba ubijenih nakon izraelskog napada na stambenu zgradu u gradu Bani Suhaila, istočno od grada Khan Younis u južnoj Gazi", piše Al Jazeera.

6:45

UN: U Gazi je ubijeno 99 naših radnika

Broj zaposlenika Agencije Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice na Bliskom istoku (UNRWA) koji su poginuli u Gazi narastao je na 99, rekao je glasnogovornik glavnog sekretara Ujedinjenih naroda.

6:40

SAD odbio Netanyahuov plan za Gazu

Sjedinjene Američke Države poručile su da bi Palestinci trebali upravljati Gazom nakon što Izrael okonča rat protiv Hamasa, odbijajući time ideju izraelskog premijera Benjamina Netanyahua po kojoj bi Izrael bio odgovoran za sigurnost Gaze na neodređeno vrijeme.

U ponedjeljak je Netanyahu za ABC News rekao da će Izrael "na neodređeno vrijeme" imati odgovornost za sigurnost enklave nakon rata.

Izraelski dužnosnici od tada su pokušali pojasniti da ne namjeravaju okupirati Gazu nakon rata, ali tek trebaju artikulirati kako bi mogli osigurati sigurnost bez održavanja vojne prisutnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije