Užasni prizori nakon granatiranja Mikolajiva: Još se izvlače tijela iz ruševina

1
Radiosarajevo.ba
Užasni prizori nakon granatiranja Mikolajiva: Još se izvlače tijela iz ruševina
Prtscr / AFP / Razaranja u Ukrajini / Ilustracija

Užasni prizori stižu iz vojne baze u Mikolajivu na jugu Ukrajine.

Belgijski novinar Robin Ramaekers koji je jutros posjetio mjesto stravičnog događaja rekao je da je najmanje 80 tijela izvučeno iz ruševina, a "još ih je više ispod ruševina".

Ukrajinske vlasti ne znaju tačan broj poginulih jer se radi o vojnoj lokaciji.

Zoran Kesić: 'Samo Vučić, Dačić, Vulin, Brnabić i Dodik Srbima lijepe etiketu genocidnog naroda'

Zoran Kesić: 'Samo Vučić, Dačić, Vulin, Brnabić i Dodik Srbima lijepe etiketu genocidnog naroda'

Jedna od snimki s mjesta udara pokazala je izvlačenje djevojčice iz ruševina, a u kakvom je stanju trenutno - nije poznato.

Ovo su i neke od fotografija koje je Ramaekers, reporter flamanske javne televizije VTM, dostavio jutros iz Mikolajiva. "Oni nastavljaju tražiti tijela, a u isto vrijeme se oglasila još jedna sirena za zračni napad, pa svi idemo u skloništa."

Gradonačelnik Mikolajiva Oleksandr Senkevich rekao je da nije bilo vremena za oglašavanje sirene za zračni napad prije napada jer su rakete lansirane iz obližnje Hersonske regije, prema jugoistoku. Područje Hersona nedavno su okupirale ruske trupe koje su izvršile invaziju na Ukrajinu 24. februara ove godine.

Raketni udar sinoć izvršen je na kasarnu u kojoj su bili vojnici, rekao je regionalni šef Vitalli Kim.

Dopisnici švedske podružnice CNN-a, Expressena, Magnus Falkehed i fotoreporter Niclas Hammarström izvijestili su da su "dva ruska borbena aviona bacili nešto što se činilo kao pet bombi", uništivši nekoliko zgrada.

Spasioci na mjestu događaja lopatama i golim rukama izvlače preživjele iz ruševina zgrada. U dramatičnom videu koji je objavio Expressen, vidi se kako jedan ukrajinski vojnik izvlači živog iz olupine.

Expressen je citirao jednog od preživjelih vojnika, 54-godišnjeg Serhila, koji je spavao u kasarni nasuprot mjesta gdje se napad pogodio: "Od otprilike  njih 200 koji su bili tamo, pretpostavljam da ih oko 90 posto nije preživjelo."

"Staklo je letjelo posvuda. Molio sam se Bogu da imam vremena da se sklonim prije nego što dođe još bombi. Uvijek ima više bombi", rekao je Nikita, 22-godišnji ukrajinski vojnik.

Mikolajev, južni grad koji se nalazi uz Crno more, bio je česta meta ruskih napada. Smatra se strateškom metom ruskih kopnenih snaga u svakom potezu za zauzimanje trećeg po veličini ukrajinskog grada, Odese, koji se nalazi zapadnije uz obalu.

Još jedan video mjesta nakon napada možete vidjeti OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije