Užas u Turskoj: U eksploziji rudnika ugljena poginulo najmanje 28 radnika

3
Radiosarajevo.ba
Užas u Turskoj: U eksploziji rudnika ugljena poginulo najmanje 28 radnika
Foto: Anadolija / Eksplozija u rudniku u Turskoj

Najmanje 28 osoba smrtno je stradalo u eksploziji u rudniku ugljena koja se dogodila oko 18.15 sati po lokalnom vremenu 300 metara ispod ulaza u rudnik na sjeveru Turske, u okrugu Amasra, u crnomorskoj provinciji Bartin, javio je turski ministar zdravstva Fahrettin Koca.

"Sve naše institucije pedantno nastavljaju svoj rad na svim pitanjima vezanim uz eksploziju, a posebno traganje i spašavanje koje je započelo ubrzo nakon incidenta. Trojica naših ministara prebačena su u regiju po našem nalogu kako bi obavljali i nadzirali radove na licu mjesta.

Također sam otkazao svoj program za Diyarbakir sutra i nadam se da idem u Amasru. Koordinirat ću sav posao na licu mjesta. Svi naši zdravstveni timovi i bolnice u regiji mobilizirani su za našu ranjenu braću. Uz postojeće objekte, naše Ministarstvo zdravstva uspostavilo je jedinicu za hitne slučajeve u regiji. Naši avioni hitne pomoći spremni su za prijenos naših povrijeđenih. U vezi eksplozije pokrenuta je potrebna istraga, raspoređena su naša 3 tužitelja. Istraga se nastavlja u svim svojim dimenzijama. Treba uzeti u obzir samo izjave naših službenih institucija vezane za ovaj tužni događaj, a zlonamjerne sadržaje koji sadrže provokacije i dezinformacije ne treba poštovati", oglasio se putem Twittera turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Memorijalni centar poslao pismo svim partnerima: Pozvali javnost da ne odgovara na provokacije

Memorijalni centar poslao pismo svim partnerima: Pozvali javnost da ne odgovara na provokacije

Nesreća u rudniku u Poljskoj: Pronađano četvero od 10 nestalih rudara

Nesreća u rudniku u Poljskoj: Pronađano četvero od 10 nestalih rudara

Ukupno 110 radnika nalazilo se u rudniku u vrijeme eksplozije, a njih 49 nalazilo se u dubljim dijelovima rudnika, gdje je rizik veći. Dosad je izvučeno 36 radnika.

Povrijeđeni su na nosilima odneseni do vozila hitne pomoći, pokazale su snimke televizijskog kanala CNN Türk, piše Jutarnji.

Eksploziju je navodno uzrokovao transformator u rudniku ugljena koji je u vlasništvu državnog turskog poduzeća Hard Coal Enterprises, saopćila je turska Uprava za katastrofe (AFAD).

Nekoliko spasilačkih timova poslano je na to područje, uključujući i one iz susjednih provincija.

Turska ima historiju nesreća u rudnicima zbog slabo regulirane zaštite na radu.

U najgoroj rudarskoj katastrofi u Turskoj koja se dogodila 2014. godine ukupno 301 osoba poginula je u velikoj eksploziji u rudniku ugljena u okrugu Soma u egejskoj pokrajini Manisi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije