Zločin u Njemačkoj: Ubili sestru jer je htjela slobodno da živi

0
Radiosarajevo.ba
Zločin u Njemačkoj: Ubili sestru jer je htjela slobodno da živi
Pixabay / Ilustracija

Dva brata koja potiču iz Avganistana optužena su za ubistvo svoje sestre - vjerovatno zbog "povrijeđenog osjećanja časti". Ovaj zločin bi mogao da postane i jedna od tema predizborne kampanje.

Marijam H. je pobjegla prije više godina. Iz Avganistana za Njemačku. Daleko od stalnog ubijanja, od islamističkog terora Talibana i od prisila koje vladaju u jednom arhaično-patrijarhalno strukturisanom društvu. U Njemačkoj je imala šansu da vodi slobodan život i da o njemu sama odlučuje, prenosi DW.

Ali, izgleda da je upravo to bilo kobno za ovu 34-godišnju majku dvoje djece. Ubijena je – a za ubistvo su optužena njena dva brata koja su smatrala da ona živi nemoralno. Užasan zločin, počinjen baš u njemačkoj prestonici, liberalnom i otvorenom Berlinu.

Prema pisanju Bilda „Marijam H. je 2013. je u Njemačku, sa suprugom i dvoje male djece, tada petogodišnjim sinom i ćerkom od godinu dana. Živjeli su domu za potražioce azila u Berlinu.

Ilustracija  - undefined

Pixabay: Ilustracija

Njen mlađi brat Sejed H. takođe je bio smješten u Berlinu. Samo je stariji brat Sajed H. morao da se prijavi u Bavarskoj.

Marijam se 2017. razvela od svog supruga, ali je on odbio da poništi brak prema islamskim zakonima. Dvije godine kasnije, ona je pobjegla od njega. Kada su njena braća saznala da je Marijam pobjegla od muža 2019. nisu je ostavljali na miru. Zahtijevali su da nosi maramu i zabranjivali joj da sama izlazi iz stana. „Bila je smrtno preplašena“, kaže njen poznanik.

Bivši suprug prijetio smrću

I bivši suprug joj je prijetio smrću - sud je stoga izdao zabranu približavanja. Brat Sajed je skoro svakog vikenda dolazio iz Bavarske i boravio kod nje u Domu za potržioce azila.

Marijam je ostala u kontaktu sa socijalnim radnikom, Irancem koji je pomagao porodici da se snađe u Nemačkoj. Njih dvoje su postali par i željeli su da se vjenčaju. Možda je upravo to bila njena smrtna presuda.“

Sumnja se da je u pitanju „ubistvo iz časti"

Državno tužilaštvo i berlinski Ured za borbu protiv kriminala sada vode istragu protiv braće stare 22 i 25 godina. Oni su pod sumnjom da su 13. jula u Berlinu „zbog osjećanja povrijeđene časti zajednički ubili" svoju sestru.

Obdukcija je potvrdila sumnju na ubistvo i da se radi o sestri osumnjičenih. Potraga za Marijam H. je trajala više dana: analizirani su snimci nadzornih kamera i izjave svjedoka; sumnje da su je braća ubila su bile sve jače, tako da su na kraju oni uhapšeni. Inače i njih dvojica žive u Berlinu od prije nekoliko godina.

Mržnja prema zapadnom načinu života?

Odmah su se rasplamsale i diskusije o uzrocima ovakvih ubistava. One se često vrte oko pitanja: odakle tolika mržnja prema zapadnom načinu života? Bitan aspekt je patrijarhalna perspektiva, kaže u razgovoru za DW Martin Lesentin, portparol Međunarodnog društva za ljudska prava.

Ta perspektiva je „često povezana sa određenim vjerskim stavom koji je takođe tradicionalno vjerski". Istovremeno se, kako dodaje Lesentin, radi o kompleksu muškaraca „koji ne mogu da očekuju uspjeh u životu ili ga nisu imali, uspjeh u poslu koji bi voljeli da imaju u jednom slobodnom društvu, pa i u takmičenju sa ženama. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije