Užas u Njemačkoj: Muškarac sa nožem napadao ljude na trgu, sve se prenosilo uživo

12
Radiosarajevo.ba
Užas u Njemačkoj: Muškarac sa nožem napadao ljude na trgu, sve se prenosilo uživo
Foto: Screenshoot / Napad u Njemačkoj

Napad se dogodio na skupu njemačkih desničara i antiislamista iz grupe Građanski pokret Pax Europa (BPE). Navodno je u napadu povrijeđen i njemački desničarski aktivist i antiislamski kritičar Michael Sturzenberger.

U petak je jedan muškarac nožem napao i ranio nekoliko ljudi na trgu u gradu Mannheimu na jugozapadu Njemačke, objavila je policija. Policajci su pucali na napadača, koji je također povrijeđen.

Policija je saopćila da se incident dogodio nešto poslije 11:30 sati. Kažu da ne mogu odmah dati informacije o težini povreda. Euronews saznaje da je u napadu povrijeđen njemački desničarski aktivist i antiislamski kritičar Michael Stürzenberger.

Talijanski atletičar nije imao sretan početak na Olimpijadi: Izgubio je nešto veoma važno

Talijanski atletičar nije imao sretan početak na Olimpijadi: Izgubio je nešto veoma važno

Upravo on je snimio napad i uživo ga prenosio na YouTubeu. Napad se, inače, dogodio na skupu njemačkih desničara i antiislamista iz grupe Građanski pokret Pax Europa (BPE). Na snimci se vidi i kako je napadač ubo policajca. Također, na videu se vide prolaznici kako pokušavaju uhvatiti napadača dok ga policija nije upucala.

"Ovo nije bio napad, već teroristički čin. Napad se dogodio prije nego što je događaj uopće počeo, što je moralo biti planirano dosta unaprijed. Kritika religije mora biti dopuštena, ona je temeljni element evropskog prosvjetiteljstva", kazala je za Bild Stefanie Kizina, blagajnica BPE-a.

Glasnogovornica policije naknadno je kazala da su ukupno tri osobe ozlijeđene, uključujući i napadnutog policajca. Sve ozlijeđene osobe su prebačene u bolnice. Kolegica Michaela Stürzenbergera izvijestila je o njegovu stanju. "Uboden je u nogu i lice i na hitnoj je operaciji. Naizgled nema opasnosti po život. To je drugi ozbiljan napad na njega", kazala je, podsjetivši da je napadnut i 2022. u Bonu.

Inače, Michael Sturzenberger je islamofobični politički aktivist. Bio je glasnogovornik za minhenski CSU i predsjednik sada raspuštene male stranke "Die Freiheit". Autor je islamofobnog bloga i član građanskog pokreta Pax Europa. Napad se dogodio na skupu ove antiislamske organizacije. 

Sturzenberger je postao poznat u cijeloj Njemačkoj kroz građansku inicijativu protiv izgradnje džamije u Minhenu. Dva puta je pravomoćno osuđen: jednom zbog vrijeđanja policajca, jednom zbog poticanja i omalovažavanja vjerskih učenja. Od 2013. do 2022. bavarski državni ured za zaštitu ustava naveo je Sturzenbergera u poglavlju "Islamofobija relevantna za zaštitu ustava", piše Večernji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije