Užas u Australiji: Sudarili se helikopteri, ima poginulih i povrijeđenih

0
Radiosarajevo.ba
Užas u Australiji: Sudarili se helikopteri, ima poginulih i povrijeđenih
Foto: CNN / Uznemirujući prizori nakon nesreće

U sudaru dva helikoptera u zraku u Australiji četiri su osobe poginule, a tri su u kritičnom stanju, priopćile su tamošnje vlasti u ponedjeljak.

Sudar se dogodio oko 14 sati po lokalnom vremenu (5h jutros po našem vremenu, op.pr.) u blizini popularne turističke četvrti Main Beach na Gold Coastu, južno od Brisbanea.

"Dvije letjelice, kada su se sudarile, srušila su se na pješčanu obalu nedaleko od odmarališta Sea World", rekao je novinarima policijski inspektor Queenslanda Gary Worrell.

Konaković razgovarao sa princom Faisalom, šefom diplomatije Saudijske Arabije

Konaković razgovarao sa princom Faisalom, šefom diplomatije Saudijske Arabije

Dodao je da je hitnim službama bilo teško pristupiti pješčanoj obali, koja se nalazi nedaleko od obale.

Trinaest ljudi bilo je u dva helikoptera, kazala je Jayney Shearman, iz službe hitne pomoći Queenslanda (QAS). Od toga su četiri osobe poginule, tri su zadobile teške tjelesne povrede, a šest ih je zadobilo lakše povrede, uključujući posjekotine od razbijenog stakla.

Svi ozlijeđeni su prevezeni u bolnicu, rekla je.

Worrell je rekao da, iako je prerano utvrditi tačan uzrok nesreće, početna ispitivanja sugeriraju da je jedan helikopter uzlijetao, a drugi slijetao kada su se sudarili.

Dodao je da su nakon nesreće obližnja policija i građani požurili na mjesto, pokušavajući pružiti prvu pomoć osobama u helikopteru.

Angus Mitchell, glavni povjerenik Australskog ureda za sigurnost prometa (ATSB), rekao je u izjavi da je pokrenuta istraga. Istražitelji iz ureda ATSB-a u Brisbaneu i Canberri bit će raspoređeni na mjesto događaja kako bi prikupili dokaze, ispitali olupinu i mapirali lokaciju, kao i intervjuirali svjedoke i uključene strane, dodao je Mitchell.

Zamolio je ljude koji su svjedočili sudaru ili vidjeli helikoptere u letu da kontaktiraju istražitelje. Preliminarni izvještaj doći će u sljedećih šest do osam sedmica.

U izjavi objavljenoj na Twitteru, premijerka Queenslanda Annastacia Palaszczuk izrazila je svoje "najdublje suosjećanje" s obiteljima žrtava i svima pogođenima. "Ono što se danas dogodilo na Zlatnoj obali nezamisliva je tragedija", rekla je.

Policija kaže da je Sea World Drive zatvoren za promet i poziva vozače i pješake da izbjegavaju to područje.

Sea World Drive glavna je pristupna tačka za morski park koji je popularan među turistima u srcu Zlatne obale. Trenutno je vrhunac turističke sezone u regiji, a škole su zatvorene zbog dugih ljetnih praznika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije