Uveden elektronski nadzor nad Saudijkama

Radiosarajevo.ba
Uveden elektronski nadzor nad Saudijkama

Saudijke koje pokušaju napustiti zemlju suočit će se sa posebnim elektronskim sistemom koji će njihovom 'muškom skrbniku' putem SMS-a dojaviti ovaj vid 'neposlušnosti', piše Daily Mail, pozivajući se na Tweet saudijske aktivistkinje Manal al Sharif.

Žene u Saudijskoj Arabiji, zemlji koja je već dugo pod lupom upravo zbog nepoštivanja prava žena, ne smiju voziti auto, putovati bez dozvole svog muškog skrbnika, ograničena su im raspoloživa radna mjesta zbog čega je većina žena nezaposlena, a tek su prošle godine dobile pravo glasa.

Elektronski nadzor ima za cilj pojačati kontrolu nad ženama još i više, odnosno provjeravati da li je 'žuti dokument', papir kojim muški skrbnik ženi dozvoljava da putuje van zemlje, pravi ili kojim slučajem falsifikovan. Obavijest muškarcu pod čijim je žena nadzorom dolazi čak i ako oni putuju zajedno, piše Daily Mail.

Borci za ljudska prava i ravnopravnost spolova u Saudijskoj Arabiji promptno su ocijenili elektronski nadzor kao još jedan vid ugnjetavanja i ponižavanja žena. Kolumnista Badriya al-Bishr napisao je u Saudi Gazette:

„Odrasla žena koja se neprestano nalazi pod kontrolom muža dokaz je da je žena – rob.“

Kritike ove 'inovacije' su brojne, a aktivisti podsjećaju da bi se država mogla pozabaviti nasiljem kojem su ove žene izložene u porodici. Među komentarima našli su se i oni sarkastični, u kojima se postavlja pitanje zašto vlasti ženama ne stave elektronske narukvice za praćenje ili zašto se ženama jednostavno ne ugradi mikročip, prenio je AFP.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije