SAD / Utica: Bosanac Fahrudin Omerović prijetio terorističkim napadom na koledž

13. 03. 2018. u 18:29:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 141

Fahrudin Omerović (23), porijeklom iz Bosne i Hercegvine, prošle sedmice uputio je telefonom prijetnju terorističkim napadom na Utica College. Koledž je zbog mjera sigurnosti bio zatvoren.

Zbog navedenih prijetnji, on će biti saslušan na sudu u okrugu Oneida, a tereti se po četiri tačke optužnice za teroristički napad.

Omerović je preko aplikacije na mobitelu uputio četiri prijetnje napadom u dva dana.

Oko 100 pripadnika državnih i saveznih organa sigurnosti bilo je angažirano u ovom slučaju, a Utica College je bio zatvoren oko šest sati.

Omerovićev advokat John Raspante kaže da je njegov klijent “uništen”, piše Spectrum News iz New Yorka.

“Razgovarao sam s njim o tome šta se zaista dogodilo. Kako su lokalne, državne i savezne snage brzo pristigle i kako je kampus bio zatvoren. Omerović je rekao da razumije to i implikacije koje su nastale uslijed prijetnji i da se zbog toga osjeća užasno, da je uništen, kao i njegova porodica”, objasnio je Raspante.

Odbrana je tražila da se snizi kauciju za Omerovića.

Sudac je to odbio i naložio da kaucija iznosi 100.000 dolara. Državni tužilac u New Yorku Scott McNamara je tražio viši iznos za kauciju.

“Imam informaciju koja sugerira da je on kontaktirao prijatelje i poznanike na različitim mjestima po SAD-u, naročito u Pennsylvaniji. Mislim da postoji veća grupa ljudi koja bi prihvatila Omerovića ako pobjegne. Osim toga njegova porodica je iz Bosne”, rekao je McNamara.

Tužilac vjeruje, da ako Omerović bude osuđen, mogao bi se suočiti sa kaznom zatvora od dvije do 14 godina.

 

KOMENTARI (1)