Uspješan početak ofanzive protiv talibana u Afganistanu

Radiosarajevo.ba
Uspješan početak ofanzive protiv talibana u Afganistanu

Foto: Reuters

NATO-ove jedinice pod vodstvom Sjedinjenih Država i afganistanske jedinice pokrenule su veliku ofenzivu u južnoj afganistanskoj pokrajini Helmand, u pokušaju osiguravanja jednog od najvećih preostalih uporišta talibana.

Hiljade američkih, britanskih i afganistanskih vojnika prošli su kraj eksplozivnih klopki i ušli u ključno uporište talibana u južnom Afganistanu.

Američki helikopteri i oklopna vozila stuštili su se na poljoprivredni gradić Marjah, u pokrajini Helmand, u subotu pred zoru, u prvom danu masivne vojne ofenzive.

Vjeruje se da je i do hiljadu talibana utaboreno u tom području, ali američki vojnici kažu da dosad naišli samo na sporadičan otpor. Britanski vojni glasnogovornik je izjavio da je najmanje jedan ključni cilj već osiguran.

Afganistanski vojni zapovjednik Sher Mohammad Zazai je izjavio da je najmanje 20 talibanskih pobunjenika ubijeno tijekom inicijalnih borbi, a 11 ih je zarobljeno.

NATO je objavio pogibiju jednog američkog i jednog britanskog vojnika.

Ofenziva – nazvana Operacija Moštarak, što na jeziku Dari znači 'zajedno' – najveća je otkako je talibanska vlada bila svrgnuta, 2001.

Dužnosnici očekuju da će operacija biti uspješna jer po prvi puta postoje resursi za osiguravanje regije i pružanje osnovnih usluga stanovništvu nakon što završi vojna operacija.

Dužnosnici procjenjuju da će se snage NATO saveza naći sučeljene s između nekoliko stotina i hiljadu talibanskih boraca.

NATO je najavio ofenzivu prije više od sedam dana kako bi se stanovnicima tog područja dalo vremena da ga napuste, a građanima Marje – njih oko 80 tisuća - savjetovano je da ostanu u svojim domovima kad započne vojna operacija.

voanews.com

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije