Uslijed ekstremnih vrućina u Washingtonu istopljena voštana skulptura Abe Linkolna

1
Radiosarajevo.ba
Uslijed ekstremnih vrućina u Washingtonu istopljena voštana skulptura Abe Linkolna
Foto: Društvene mreže / Ekstremne temperature

Zadržao je hladnu glavu tokom Američkog građanskog rata, ali toplotni talas se pokazao previše za njegovu statuu. Voštana figura predsjednika Abrahama Linkolna istopila se dok su temperature skočile tokom vikenda u glavnom gradu te zemlje.

Prvo je krenula glava, zatim mu je jedna noga iscurila sa torza, a stopalo se pretvorilo u mrlju. Stolica je utonula u zemlju.

Glava skulpture Lincoln Memorijala sada je u popravci, ostavljajući za sobom žicu koja viri iz vrata 16. predsjednika.

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Serija obmana prepodobnog Josifa

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Serija obmana prepodobnog Josifa

Spomenik se nalazi na mjestu kampa Barker u Washingtonu DC - izbjegličkog kampa iz doba građanskog rata u kojem su bili smješteni nekadašnji porobljeni i oslobođeni Afroamerikanci - sada dom osnovne škole.

Postavljen je ispred osnovne škole Garrison kao dio serije The Wax Monument od strane umjetnika iz Virdžinije Sandy Williams IV. Replika je više od obične voštane statue - ona je i svijeća. I ovo nije prvi put da ima problema sa topljenjem.

Statua je postavljena na istoj lokaciji prošlog septembra, ali prva verzija spomenika od voska uključivala je preko 100 fitilja koji su prerano upaljeni, što je istopilo značajan dio umjetničke instalacije prije ceremonije posvećenja.

Nova verzija instalirana u februaru ima strateški postavljene (i manje) fitilje. Na ploči ispod piše: "Molim vas, ispuhnite fitilj u roku od 1-2 minute."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije