Urugvaj: Građani biraju nasljednika najsiromašnijeg predsjednika na svijetu

Radiosarajevo.ba
Urugvaj: Građani biraju nasljednika najsiromašnijeg predsjednika na svijetu

Drugi krug predsjedničkih izbora u Urugvaju izvjestan je nakon što prema prvim procjenama nijedan kandidat u prvom krugu održanom u nedjelju nije osvojio potrebnu većinu glasova.

Kandidat ljevice, bivši socijalistički predsjednik Tabare Vazquez osvojio je najviše glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora u Urugvaju, ali su rezultati parlamentarnih izbora i dalje neizvjesni, te bi ljevica, suprotno očekivanjima, mogla zadržati većinu u parlamentu.

Prema anketama provedenima na izlasku s birališta, 74-godišnji Vazquez, ugledni onkolog koji je bio prvi predsjednik ljevičar u Urugvaju između 2005. i 2010., skupio je oko 46 posto glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora. On se 30. novembra suočava s kandidatom Nacionalne stranke desnog centra Luisom Lacalleom Pouom.

Pobjednik će naslijediti predsjednika Jose Mujicu i njegovu koaliciju lijevog centra Široka fronta, javlja Hina.

Urugvajski birači, kojih je oko 2,6 miliona od ukupno 3,3 miliona stanovnika, također biraju 99 predstavnika za Donji dom parlamenta i 30 za Senat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije