Uragan Roslyn poharao Meksiko, najmanje dvoje mrtvih

0
Hina
Uragan Roslyn poharao Meksiko, najmanje dvoje mrtvih
Foto: Twitter / Ilustracija

Tropska oluja Roslyn koja je, stigavši na kopno na sjeverozapadu Meksika prerasla u uragan 3. kategorije, odnijela je barem dva života i oštetila kuće i saobraćajnice.

"Utvrdili smo smrt jedne osobe u Rosamoradi", rekao je Jorge Benito Rodriguez, sekretar za sigurnost države Nayarita, za javnu televiziju.

Služba za zaštitu građana i za požare objavila je poslije da je 80-godišnji muškarac smrtno stradao u padu teške konstrukcije u svojoj kući na otoku Mexcaltitanu. U ponedjeljak u dva sata po srednjoeuropskom vremenu Roslyn je bio 95 kilometara udaljen od grada Torreona, na sjeveru zemlje, praćen vjetrom brzine 55 kilometara na sat. Tokom večeri trebao bi jenjati, navodi Nacionalni centar za uragane (NHC) u Sjedinjenim Državama.

Sjećanje na velikog pjesnika: Tragedija Osmana Đikića

Sjećanje na velikog pjesnika: Tragedija Osmana Đikića

Uragan Roslyn prerastao u kategoriju 4 i ide prema Meksiku: Vjetrovi pušu do 215 kilometara na sat

Uragan Roslyn prerastao u kategoriju 4 i ide prema Meksiku: Vjetrovi pušu do 215 kilometara na sat

Roslyn je u petak u nekoliko sati prerastao u uragan 4. kategorije, zbog čega su vlasti i stanovnici država Nayarita i Jalisca bili u stanju pripravnosti. Uragan iznad 3. kategorije po Saffir-Simpsonovoj tabeli (koja ih ima pet) smatra se "većom", potencijalno katastrofalnom meteorološkom pojavom. Riječ je o prvom uraganu takve snage na Tihom oceanu ove godine.

Civilna zaštita država Nayarita i Jalisca (na zapadu), najpogođenijih uraganom, izvijestila je o materijalnoj šteti, nekoliko poplava, rušenju drveća i odronima.

Poplave "nisu toliko opasne", rekao je direktor civilne zaštite Nayarita Pedro Nunez.

Meksiko je s pacifičke i s atlantske strane svake godine na udaru tropskih ciklona, uglavnom između maja i novembra.

Krajem maja Agatha, prva ovogodišnja oluja na Pacifiku, zahvatila je obalu države Oaxace, na jugu, gdje su bujice zbog jakih oborina odnijele 11 života u planinskim naseljima. U oktobru 1997. Paulina, 4. kategorije, poharala je meksičku južnu pacifičku obalu, pri čemu je poginulo više od 200 ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije