Uragan Matthew: Na Haitiju poginule 842 osobe

Fena
Uragan Matthew: Na Haitiju poginule 842 osobe
/ Foto: fena
Na Haitiju je ove sedmice uragan Matthew pogodio brojna ruralna naselja te je broj mrtvih, prema navodima lokalnih zvaničnika, dostigao 842.

Danas je senator juga Herve Furcan govorio o oko 400 poginulih, no već tada je napomenuo da je riječ tek o privremenoj brojci.

U velikom broju područja i dalje je vrlo težak pristup i vlasti nisu još ujednačile sve cifre povrijeđenih i poginulih. Civilna zaštita na jugu spominje bilans od 315 poginulih osoba, ali ciframa nisu obuhvaćene komune Camp Perrin, Les Anglais, Coteaux i Arniquet.

Čitav južni dio zemlje je poplavljen od jake bujice vode i potresen snažnim vjetrovima, ponekada i više sati.

Vjetrovi i kiše su potopile hiljade kuća, oštetile škole, uništile prostrane poljoprivredne površine, preduzeća, ceste i mostove. Više od 29.000 kuća je uništeno, nigdje kao na jugu.

Oko 80 posto zgrada Jeremija, glavnog grada južnog departmana Grand’Anse, koji ima oko 30.000 stanovnika, srušeno je, navodi Jean-Michel Vigreux, direktor NVO Care Haiti.

Više od 21.000 osoba je evakuirano, a 350.000 imaju potrebu za pomoć, prema informacijama ureda za saradnju humanitarnih poslova UN-a. S poplavama, vlasti strahuju od porasta slučajeva kolere, naveo je AFP.

Jedna osoba stradala na Floridi

Prolazak uragana Matthew pored obala Floride izazvao je danas smrt jedne žene, žrtve srčanog udara, koja nije mogla biti spašena, prve žrtve snažne oluje na američkom tlu.

Glasnogovornica vatrogasaca je objasnila novinskoj agenciji AFP da je 50-godišnja žena bila žrtva srčanog udara u svom stanu, u okrugu Sainte-Lucie (središnji dio Floride), ali zbog jačine vjetrova, hitna pomoć nije mogla otići da je spasi i ona je umrla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije