Uragan Dorian: Najsnažnija oluja ove godine kreće se velikom brzinom ka obali SAD-a

Radiosarajevo.ba
Uragan Dorian: Najsnažnija oluja ove godine kreće se velikom brzinom ka obali SAD-a
Foto: Twitter / Uragan Dorian

Uragan Dorian, najsnažnija oluja na planeti ove godine, jučer je na sjevernim Bahamima odnio pet života i nastavio svoj put ka jugoistoku SAD, prenosi Blic.

Katastrofalna oluja smanjila je svoj intenzitet sa pete na četvrtu kategoriju Safir-Simpsonove skale, ali iz Nacionalnog centra za uragane (NHC) upozoravaju da je ona i dalje veoma opasna.

Trenutno se nalazi na oko 150 kilometara od obale Floride, sa udarima vjetra do 205 kilometara na sat.

Tokom prethodna četiri dana pokazalo se da je stručnjacima jako teško da predvide kretanje Doriana, ali ovo je najvjerovatniji scenario kada se uragan dokopa obale.

Utorak

Meteorolozi predviđaju da će se uragan približiti sjevernoj obali Floride i jugu Georgije već večeras.

Čak i ako centar uragana ne pogodi obale direktno, on će se najvjerovatnije dovoljno približiti kopnu da izazove olujne udare opasne po život, kao i katastrofalne vjetrove.

 A car sits submerged in floodwaters from Hurricane Dorian in Freeport, Bahamas. The storm is starting to move north after hovering over the Bahamas for hours, causing major damage and flooding. https://t.co/Ytr0uEayFh pic.twitter.com/XDLHbQZTju

Oko milion stanovnika već je evakuisano sa tog područja, prenosi Guardian.

Stanovnici Floride upozoreni su da ne napuštaju skloništa dok uragan ne prođe. Avioni i benzinske pumpe su zatvorene, kao i popularni Disneyland.

NHC smatra da će oluja zadržati intenzitet četvrte kategorije, ali da bi on mogao da se smanji na treću do srijede ujutru.

Srijeda i naredni dani

Očekuje se da će uragan u srijedu ili najkasnije u četvrtak proći obalu Floride i nastaviti da se kreće nagore paralelno sa obalom Južne Karoline.

Dorian će se najvjerovatnije smanjiti na drugu kategoriju, ali će najvjerovatnije zadržati snagu uragana sve do kraja nedjelje

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije