Uputili kritiku: Mađarski mediji pišu o glasanju Budimpešte o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici

6
Radiosarajevo.ba
Uputili kritiku: Mađarski mediji pišu o glasanju Budimpešte o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici
Foto: Kolaž / Mađarski mediji o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici

Nakon što je Mađarska izrazila svoj protivljenje usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a, došlo je do brojnih reakcija kako domaćih političara, tako i Majki Srebrenice. Ova situacija privukla je pažnju i mađarskih medija.

Mađarski portal 444.hu objavio je vijest pod naslovom "U Memorijalnom centru Srebrenici bit će podignut stub srama s imenima zemalja koje su glasale protiv rezolucije", ističući da će Mađarska biti među tim zemljama.

"Mađarska, zajedno sa Sjevernom Korejom, Nikaragvom, Kinom i Vladimirom Putinom, nije podržala ovu odluku. Kao jedina država članica EU i NATO-a koja se usprotivila Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, Mađarska vlada blisko surađuje sa Srbima i podržava njihov stav, ali nije uspjela pronaći partnere u Europi kako bi to bilo manje upadljivo", navodi se u članku.

ASA Bolnica i Međunarodni medicinski univerzitet u Beču donose izvrsnost u zdravstvu

ASA Bolnica i Međunarodni medicinski univerzitet u Beču donose izvrsnost u zdravstvu

Sličnu vijest prenio je i poznati mađarski portal 24.hu, koji izvještava o postavljanju stuba srama na spomen-obilježju u Potočarima s imenima zemalja koje su glasale protiv rezolucije.

Balk Magazin, koji prati događaje na Balkanu na mađarskom jeziku, također je obradio ovu temu.

"Mađarsko odbijanje da podrži Rezoluciju naišlo je na ozbiljno nerazumijevanje među Bošnjacima. Postoji mnogo zajedničkih karakteristika između balkanskih naroda i Mađara, a jedna od njih je teškoća u zaboravljanju", zaključuje se u tekstu.

Rezolucija o Srebrenici izazvala je podijeljene reakcije, a Mađarska je bila jedina država članica EU koja je glasala protiv, dok su se Slovačka i Grčka suzdržale. Uz Mađarsku, protiv Rezolucije su glasali i Bjelorusija i Rusija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije