Upozorenje iz Austrije za vozače koji putuju iz Hrvatske preko Slovenije

1
Radiosarajevo.ba
Upozorenje iz Austrije za vozače koji putuju iz Hrvatske preko Slovenije
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Austrijski automobilski klub (ÖAMTC) upozorava Austrijance na novu zamku pri povratku iz Hrvatske preko Slovenije.

Neki putnici su već morali platiti velike kazne.

Kako piše austrijski portal Heute, Austrijski prometni stručnjaci upozoravaju sve koji se sa odmora u Hrvatskoj vraćaju preko Slovenije u Austriju da pripaze kuda voze i preko kojih graničnih prijelaza prelaze iz Hrvatske u Sloveniju.

Na primjeru onih koji su dobili kazne, iz ÖAMTC-a upozoravaju svoje članove kako nakon prelaska granice iz Hrvatske u Sloveniji postoji „nova kaznena zamka“.

Ta zamka odnosi se na putnike vozila koja ne prelaze službeni granični prijelaz već u Sloveniju ulaze sporednim, takozvanim seoskim cestama.

Oni koji tim sporednim cestama prijeđu iz Hrvatske u Sloveniji, Slovenci kažnjavaju kaznama od 400 do 1.200 eura za svaku osobu u vozilu.

"Kazna je 400 eura po putovanju", naslov je na portalu Heute koji prenosi upozorenje ÖAMTC-a svojim članovima.

U tekstu se također navodi kako je slovenskim zakonom predviđa novčanu kaznu do 1.200 eura po osobi za nezakonit prelazak slovenske granice. Objašnjavajući te novčane kazne, ÖAMTC-ova odvjetnica Verena Pronebner navodi kako slovenska policija piše kazne jer se tim cestama mogu služiti jedino Slovenci koji tako stanuju.
"Čak i ako želite izbjeći klasične granične prijelaze zbog rizika od prometnih gužvi, svakako biste trebali koristiti međunarodne granične prijelaze iz Hrvatske u Sloveniju", izjavila je odvjetnica.

Nekoliko Austrijanaca, kako piše portal Heute, je već dobilo visoke kazne te su se za savjet obratili i sve prijavili svom ÖAMTC-u.

Oni navode kako cesta kojom su ušli u Sloveniju nije bila blokirana, niti je bila označena putokazima koji zabranjuju promet.

Ali, svi koje je tako zaustavila slovenska policija su dobili kaznu za "nezakonit prelazak vanjske granice Schengena".

ÖAMTC-u stoga upozorava svoje članove koji, kako bi izbjegli gužvu na glavnim graničnim prijelazima u Sloveniju ulaze sporednim cestama, da to ne više ne čine.

Slovenska policija takve zaustavlja i "suočava s optužbama za ilegalni ulazak u Sloveniju", piše Večernji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije