Upozorenje Ambasade SAD: 'Nešto se kuha u Moskvi, izbjegavajte okupljanja u idući 48 sati'

0
Radiosarajevo.ba
Upozorenje Ambasade SAD: 'Nešto se kuha u Moskvi, izbjegavajte okupljanja u idući 48 sati'
Foto: AA / Ilustracija/Moskva

Američka ambasada u Rusiji upozorila je da 'ekstremisti' planiraju napad u Moskvi, nekoliko sati nakon što su ruske sigurnosne službe objavile da su osujetile pucnjavu u sinagogi koju je organizirala ćelija afganistanskog ogranka Islamske države.

Zasad nije poznato jesu li dvije obavijesti povezane.

Ambasada SAD-a, koje je u više navrata pozvalo sve američke državljane da odmah napuste Rusiju, nije iznijelo više detalja o kakvoj je prijetnji riječ, ali su istaknuli da bi ljudi trebali izbjegavati koncerte i gužve.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

"Ambasada prati izvještaje o ekstremistima kojima su potencijalna meta velika okupljanja u Moskvi, uključujući koncerte, a građane SAD-a savjetujemo da izbjegavaju velika okupljanja u sljedećih 48 sati", objavila je ambasada na svojoj web stranici.

FSB je rekao da ćelija Islamske države djeluje u ruskoj regiji Kaluga kao dio afganistanskog ogranka skupine, koja je poznata kao ISIS-Khorasan i teži halifatu u Afganistanu, Pakistanu, Turkmenistanu, Tadžikistanu, Uzbekistanu i Iranu.

Diplomata američke ambasade u Izraelu pronađen mrtav

Diplomata američke ambasade u Izraelu pronađen mrtav

Skupina se prvi put pojavila u istočnom Afganistanu krajem 2014. godine i i poznata je po ekstremnoj brutalnosti. Ćelije se pripremala 'napasti vjernike vatrenim oružjem'.

Militanti su pružili otpor ruskim specijalnim snagama te su neutralizirani uzvratnom vatrom, prenijeli su ruski mediji.

"Pronađeno je i zaplijenjeno vatreno oružje, streljivo, kao i komponente za izradu improvizirane eksplozivne naprave", saopćio je FSB.

Rat u Ukrajini izazvao je najdublju krizu u odnosima Rusije i Zapada od Kubanske raketne krize 1962. godine. Kremlj optužuje SAD da se bori protiv Rusije podupirući Ukrajinu novcem, oružjem i obavještajnim podacima, prenosi Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije