Upoznajte čovjeka koji stoji iza 3D pištolja

Radiosarajevo.ba
Upoznajte čovjeka koji stoji iza 3D pištolja


Cody Wilson, tvorac prvog svjetskog pištolja napravljenog 3D štampanjem, odgovorio je na pitanje voditelja jedne desničarske radio stanice kako bi opisao svoje političke heroje sa "Volim Camusa", piše Foreignpolicy.com.

Wilson za sebe tvrdi da je anarhista, želi sebe predstaviti kao staromodnog buntovnika i želi svima preporučiti za čitanje Michela Foucaulta i Johna Miltona.

Prošle sedmice Wilsonova kompanija Defense Distributed objavila je da je stvorila funkcionalni pištolj koristeći 3D printer, uređaj koji stvara predmete pomoću elektronskih nacrta slojevima plastike. Defense Distributed namjerava nacrte učiniti dostupnima online besplatno.

"Sada kad imamo dozvolu da proizvodimo oružje možemo ga razviti koristeći plastiku", rekao za radio stanicu. "Da, neprimjetan je (pištolj), ali još važnije ne mogu ga pratiti države i institucije, tako da bi ovo mogao biti politički važan predmet."

Wilsonov projekat 3D pištolja usmjeren je ka vraćanju individualne autonomije, koja je ukinuta državnim regulatornim impulsima. On tvrdi za projekat da je duboko moralan i usmjeren ka individuama da se suoče sa svojim izborom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije