Upitna Putinova vlast u Rusiji: Sve je manje izvjesno dok traje rat u Ukrajini

2
Fena
Upitna Putinova vlast u Rusiji: Sve je manje izvjesno dok traje rat u Ukrajini
Foto: EPA - EFE / Vladimir Putin

Budućnost ruskog predsjednika Vladimira Putina na vlasti postala je manje izvjesna nakon invazije njegove zemlje na Ukrajinu, izjavio je zapadni zvaničnik u četvrtak, ali nije moguće predvidjeti kada bi se mogle dogoditi bilo kakve promjene u Kremlju.

Kako se bliži prva godišnjica ruske invazije na Ukrajinu, neki u ruskoj eliti strahuju da će se rat odužiti i iscrpljivati živote i resurse, a Putinove nade da će popraviti svoju reputaciju u Rusiji su propale.

On, međutim, ostaje siguran na vlasti, tvrdi pet visokih ruskih izvora.

Krajina se potresnim porukama oprašta od Almira Rizvića: Tvoji dječaci će uvijek podsjećati na tebe

Krajina se potresnim porukama oprašta od Almira Rizvića: Tvoji dječaci će uvijek podsjećati na tebe

Zvaničnik je rekao da je Putin prije godinu dana bio u mnogo uređenijem političkom okruženju, prije nego što je pokrenuo ono što Moskva naziva specijalnom operacijom u Ukrajini, ali da bi ono sada bilo neizvjesnije.

"Ljudi govore o sukcesiji na način na koji nisu govorili prije godinu dana. Ali ono što ne postoji, na mjestu kao što je Rusija, je jasan put za promjenu", rekao je zapadni zvaničnik novinarima, pod uvjetom da ostane anoniman.

Zvaničnik je rekao da je teško vidjeti kako Putin gubi na predsjedničkim izborima u Rusiji, koji bi trebali biti održani 2024. godine, ukoliko se kandiduje.

Zvaničnik je, međutim, dodao da, iako su u vrijeme ustavnih promjena 2020. godine vjerovali da će Putin ostati na vlasti do 2030-ih, to se sada čini manje vjerovatnim.

"U tom trenutku, moja vlastita procjena je bila da postoji političko vodstvo koje ćemo imati u narednoj deceniji", rekao je zvaničnik.

"Mislim da je sada mnogo manje izvjesno, ali ne kažem da će se bilo kakva promjena uskoro dogoditi", dodao je zvaničnik, rekavši da je vrijeme bilo koje promjene "nemoguće predvidjeti", prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije